Zlo a utrpenie

Syed Nabil Aljunid @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/fukechanabil/4959371172/

  • 8. Dec '15
  • 2 minúty
  • 2974
  • 23

Pre mnoho ľudí nie je problém zla v skutočnosti intelektuálny problém, je to emocionálny problém. Sú zranení a možno plní horkosti voči Bohu, ktorý dovolil, že oni alebo niekto iný tak veľmi trpí.

Pre mnoho ľudí nie je problém zla v skutočnosti intelektuálny problém, je to emocionálny problém. Sú zranení a možno plní horkosti voči Bohu, ktorý dovolil, že oni alebo niekto iný tak veľmi trpí. Je jedno, že existujú filozofické vysvetlenia problému zla. Je im to jedno a jednoducho odmietajú Boha, ktorý dovolí utrpenie, ktoré nachádzame vo svete. Je zaujímavé, že presne na to sa v Dostojevského Bratoch Karamazovcoch zúžil problém zla. Ivan nikdy nevyvrátil kresťanské riešenie problému zla. Namiesto toho odmietne mať čokoľvek spoločné s kresťanským Bohom. „Radšej zotrvám pri svojom nepomstenom utrpení a neuspokojenom rozhorčení, aj keby som nemal pravdu,“ vyhlási. Jeho ateizmus je jednoducho ateizmus odmietnutia.

Čo môžeme povedať tým, ktorí zápasia s emocionálnym problémom zla? V určitom zmysle je najdôležitejšie nepovedať nič. Najdôležitejšie je iba byť s nimi ako milujúci priateľ a súcitný poslucháč. Niektorí ľudia ale potrebujú radu a my sami sa budeme musieť zaoberať týmto problémom, keď budeme trpieť. Má kresťanská viera čo povedať v tomto prípade?

Určite má! Hovorí nám, že Boh nie je vzdialený Stvoriteľ alebo neosobná bytosť, ale milujúci Otec, ktorý s nami zdieľa naše utrpenia a rany. Alvin Plantinga napísal:

Kresťan vidí, že Boh nestojí nečinne a chladne, sledujúc utrpenie svojho stvorenstva. Vstupuje do toho utrpenia a zdieľa ho. Znáša muky, keď vidí svojho Syna, druhú osobu Trojice, prijať trpkú, krutú a hanebnú smrť na kríži. Niektorí teológovia tvrdia, že Boh nemôže trpieť. Verím, že sa mýlia. Verím, že Božia schopnosť trpieť je úmerná Jeho veľkosti. Prevyšuje našu schopnosť trpieť rovnako ako Jeho poznanie prevyšuje naše. Kristus bol pripravený vydržať muky pekla. Boh, Pán vesmíru, bol pripravený vydržať utrpenie vyplývajúce z poníženia a smrti Jeho syna. Bol pripravený prijať toto utrpenie, aby premohol hriech, smrť a zlo, ktoré sužujú náš svet a pripravil nám život väčšej slávy, ako si dokážeme predstaviť. Nevieme teda, prečo Boh dovolí zlo. Vieme však, že je pripravený trpieť kvôli nám, prijať utrpenie, ktoré si nedokážeme ani predstaviť.

Vidíte, Ježiš vydrží utrpenie presahujúce naše chápanie. Nesie trest za hriechy celého sveta. Nikto z nás nemôže pochopiť toto utrpenie. Hoci bol nevinný, dobrovoľne podstúpil trest za vaše a moje hriechy. Prečo? Pretože nás tak veľmi miloval. Ako môžeš odmietnuť Toho, ktorý dal za teba všetko?

Keď pochopíme Kristovu obeť a Jeho lásku k nám, dostaneme problém zla do celkom inej perspektívy. Teraz jasne vidíme, že skutočný problém zla je problémom nášho zla. Naplnení hriechom a morálne vinní pred Bohom, nečelíme otázke, ako sa Boh môže pred nami ospravedlniť, ale ako sa my môžeme ospravedlniť pre Ním. Ak Kristus vydržal nepochopiteľné utrpenie pre nás, aby nám priniesol zachraňujúce poznanie Boha, potom zaiste môžeme vydržať utrpenie, ktoré nás On požiada znášať v tomto živote. Rozmýšľaj čo On vydržal pre lásku k tebe a budeš schopný ľahšie Mu dôverovať, keď budeš aj ty kráčať cestou bolesti.

William Lane Craig © EVS — Ukážka z knihy Ťažké otázky, skutočné odpovede

5/5 (5 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.