Zmena a milosť I.

Karoly Czifra @ flickr.com, http://www.flickr.com/photos/ckaroli/2307488598/

  • 5. Mar '14
  • 3 minúty
  • 2532

Hoci sa nám naše chyby zdajú vždy malé, čo je spôsobené prirodzenou sebaobranou v našom srdci, môžete si byť istý, že ostatným sa nezdajú také malé.

Po desaťročia sme ja a Kathy mali obrovský prospech z pastorálnej múdrosti obráteného otrokára Johna Newtona. Ako anglikánsky služobník v osemnástom storočí bol Newton dobrým kazateľom, no vynikal ako pastor a poradca. Jeho pastorálne listy sú pokladom. V jednom zo svojich listov (nazvanom „Niekoľko škvŕn na kresťanskom charaktere“) Newton ukazuje, že zatiaľ čo väčšine kresťanov sa darí vyhýbať sa horším hriechom, mnohí v skutočnosti nezažívajú veľa v oblasti skutočného duchovného rastu.

Newton podáva veľmi presvedčivý a konkrétny príklad druhov kresťanských ľudí, ktorí budujú na svojich silných stránkach, no nerobia nič so svojimi slabosťami, a tak okrádajú seba aj iných o radosť a Boha o Jeho slávu. Tieto škvrny sú často ich nositeľmi vnímané jednoducho ako „slabé stránky“. Newton hovorí, že „môžu vyzerať, že neporušujú žiadny výslovný príkaz Písma“, no zároveň sú „naozaj hriešne“, pretože sú opakom ovocia Ducha, ktoré majú veriaci ukazovať.

Tieto „malé chyby“ znamenajú, že pokiaľ ide o Krista, veľké časti kresťanskej populácie majú na ostatných malý vplyv. To je pravda, pretože hoci sa nám naše chyby zdajú vždy malé, čo je spôsobené prirodzenou sebaobranou v našom srdci, môžete si byť istý, že ostatným sa nezdajú také malé.

Počas rokov som sa k tomuto zoznamu vracal znova a znova spôsobom, ktorý on navrhol, pri osobnom sebaskúmaní (nie ako spôsob nájsť chyby na iných ľuďoch!). Keď to robím, vidím na sebe mnoho vecí, ktoré som chcel vykoreniť Božou milosťou. A keď som zoznamom prechádzal, rozšíril som ho — často rozdeľujúc niektoré jeho väčšie kategórie do menších, aby bol prenikavejší.

Tu sa podelím so svojím rozšíreným zoznamom — silne založenom na pôvodnom Newtonovom. Keďže Newton dal každej prípadovej štúdii jemne humorný latinský názov, urobil som to isté.

Austerus je pevný a vychovaný kresťan, ale je drsný, kritický a skúpy vo vzťahoch s ľuďmi, temperamentný, málokedy rozdáva komplimenty a pochvaly a skoro nikdy nie je láskavý.

Infitialis je osoba opatrného a uvážlivého charakteru, ktorá je ale zvyčajne cynická, negatívna a pesimistická, vždy odrádza („to nebude nikdy fungovať“), nepodporuje a je neurčitým spôsobom nešťastná.

Pulsusis je vášnivý, áno, ale tiež impulzívny a netrpezlivý, nepremyslí si veci, hovorí príliš skoro, vždy sa príliš skoro sťažuje a protestuje, často sa musí ospravedlňovať za nerozvážne slová.

Querulus je osoba so silným presvedčením, ale je o nej známe, že je veľmi neústupná, je zlým poslucháčom, často sa háda, nerada sa učí a veľmi ťažko si priznáva, že sa mýli.

Subjectio je vynaliezavá a ambiciózna osoba, no tiež niekto, kto často zatieňuje pravdu, príliš prekrúca veci (zakmer zavádza), je veľmi jednostranne orientovaná, vyvyšuje sa a je neprístupná.

Potestas robí, čo treba spraviť, ale má potrebu každú situáciu kontrolovať, má problém zdieľať moc, potrebuje všetko robiť sám a je k ostatným veľmi podozrievavý a nedôverčivý.

Fragilis je priateľský a ide mu o priateľov, ale neustále má zranené city, ľahko sa začne cítiť opovrhovaný a zosmiešnený, často je urazený a sklamaný skutočnou či vymyslenou kritikou od ostatných.

Curiosus je veľmi spoločenský, ale páči sa mu vedieť o ľuďoch negatívne veci, hľadať spôsoby, ako šíriť novinky, môže prezrádzať dôvernosti a príliš si vychutnáva konfrontácie.

Volatilis je veľmi dobrosrdečný a ochotný pomôcť, ale jednoducho nespoľahlivý — nie je presný, nedodržiava sľuby, vždy je napätý a výsledkom môže byť, že odvádza nekvalitnú prácu.

Pozrite sa na tento zoznam a spýtajte sa sami seba, ktorá alebo ktoré položky vás najpresnejšie opisujú. Majte odvahu sa na to tiež spýtať niekoho iného, koho poznáte. V budúcich častiach sa pozrieme na to, prečo to vyzerá, že toľkí z nás uviazli v týchto charakterových chybách namiesto rastu, a na premenu na zbožnejší charakter.

Copyright © 2013 Timothy Keller

Pôvodný článok nájdete na redeemer.com

5/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.