Božie Slovo Nám Očisťuje Srdcia

https://www.pexels.com/photo/bible-book-chapter-close-up-407702/

  • 29. Júl '17
  • 2 minúty
  • 3096
  • 109

1. list Timoteovi 1:5 „… cieľom (takéhoto) prikazovania je láska z čistého srdca, dobrého svedomia a z nepokryteckej viery.“

Ako sa ale očistí srdce? Odpoveď: Nemôže sa očistiť lepšie ako prostredníctvom najväčšej čistoty — Božieho Slova. Uchop Slovo svojím srdcom a nasleduj ho; potom sa tvoje srdce očistí. Prečítaj si: „Milovať budeš blížneho ako seba samého,“ (Mt 22:39) a nasleduj to. Potom uvidíš, či sa umyje a vyhubí z tvojho srdca všetko, čo súvisí so sebeckosťou a sebaláskou. Keď ti totiž prikazuje, aby si miloval svojho blížneho, nikoho nevylučuje, priateľa či nepriateľa, dobrého alebo podlého. Lebo aj keď je to zlý človek a spôsobuje ti zlé veci, nestráca pomenovanie blížny, ale napriek tomu ostáva tvojím telom a krvou a je zahrnutý v slove: „Milovať budeš blížneho.“ Preto hovorím, že ak sa takto pozrieš na svojho blížneho, ako ťa učí a usmerňuje Slovo, tvoje srdce sa očistí a tvoja láska bude úprimná, aby si nerobil mimoriadne nesprávny rozdiel v ľuďoch alebo aby si sa na nikoho nepozeral inak ako na toho, kto je zbožný a správa sa k tebe milo. Je síce pravda, že dobrý človek je príjemnejší a prirodzene každého priťahuje a všetci sa boja divokých a podlých ľudí. No toto je stále telo a krv a nie pravá kresťanská láska.

Kresťan totiž nemá čerpať svoju lásku z človeka, ako to robí svetská láska, napr. mladý muž z krásneho dievčaťa a chamtivý človek z peňazí a majetku. Všetko toto je berúca a požičaná láska, ktorá navonok drží s dobrom, ktoré v človeku vidí, ale vydrží len tak dlho, kým tam to dobro je a kým z toho môže mať radosť. No pravá láska má byť láskou, ktorá vyteká, ktorá prúdi z vnútra srdca ako svieži potok, ktorý vždy tečie a nemôže sa zastaviť alebo vyschnúť. Táto láska vyzerá takto: „Nemilujem ťa preto, lebo si dobrý alebo zlý; pretože svoju lásku nečerpám z tvojej dobroty ako z cudzej studne, ale čerpám ju zo svojej vlastnej studne, a to zo Slova, ktoré je zasadené v mojom srdci a v ktorom čítam: „Milovať budeš blížneho.“ Odtiaľ láska prúdi v hojnosti a je prístupná každému, kto ju potrebuje. A zasahuje oboch, dobrého aj zlého, priateľa aj nepriateľa…

Takto to vyzerá, keď láska pochádza z Božieho Slova, z čistého srdca a nepokryteckej viery; musí existovať prameň, ktorý musí byť prítomný pred všetkými týmito vecami. Môžeš to vidieť vo všetkých oblastiach života, kde má každý plniť poslanie, ktoré mu bolo dané a vykonávať skutky lásky.

4,5/5 (17 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Chcete dostávať EVS zamyslenia mailom? Prihláste sa na odber.

Kliknutím na tlačidlo „Prihlásiť“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.