Poďme sa o tom porozprávať

Photo by Tom Barrett on Unsplash, https://unsplash.com/photos/clouds-during-golden-hour-hgGplX3PFBg

  • 9. Dec '23
  • 2 minúty
  • 460
  • 14

Lebo určil deň, keď spravodlivo bude súdiť svet skrze Muža na to ustanoveného, a všetkým pomáha veriť v Neho tým, že Ho vzkriesil z mŕtvych. — Sk 17:31

Ježiš, samotné zosobnenie lásky, hovoril veľa o pekle. V skutočnosti venoval rozprávaniu o pekle viac času ako ktokoľvek iný v Biblii. Preto sa tejto téme nechceme vyhýbať. Vyhýbať sa tejto téme je veľkou chybou, aj keď je nám to nepríjemné.

Chceme však biblické chápanie toho, čo hovorí Biblia. Je iróniou, že slovo peklo je jedným z najčastejšie používaných slov, ale je to jedna z tém, o ktorej hovoríme najmenej.

Keď apoštol Pavol hovoril na Areopágu, svoje posolstvo zakončil slovami: „Ale na časy tejto nevedomosti nehľadí Boh, no teraz dáva zvestovať ľuďom, aby sa všetci všade kajali; lebo určil deň, keď spravodlivo bude súdiť svet skrze Muža na to ustanoveného, a všetkým pomáha veriť v Neho tým, že Ho vzkriesil z mŕtvych“ (Sk 17:30–31).

Ježiš hovoril o súde. Pavol hovoril o súde. Apoštoli hovorili o súde. Biblia hovorí o súde. A my o ňom musíme hovoriť a správne pochopiť o čo ide.

Niekto by povedal, že hovoriť o týchto veciach nie je láskavé. V skutočnosti je to tá najláskavejšia vec, ktorú môžeme urobiť. Povedzme napríklad, že idete po ulici a vidíte dom, ktorý horí. Vidíte ľudí vo vnútri, ale oni si neuvedomujú, čo sa deje. Bolo by láskyplné pokračovať v chôdzi? Samozrejme, že nie. Láskavé by bolo urobiť všetko, čo môžete, aby ste ľudí vnútri varovali.

Rovnako, ak veríme tomu, čo Biblia hovorí o pekle a súde, potom si uvedomíme, že ľudia budú čeliť súdu. A pretože ich máme radi, budeme sa s nimi o tom chcieť rozprávať a vysvetľovať im to.

Biblia veľmi jasne poukazuje na to, že v určitom okamihu sa náš život na zemi skončí. Písmo nám v knihe Kazateľ hovorí: „Všetko má svoj čas a každé počínanie pod nebom má svoju chvíľu: Je čas narodiť sa i čas umierať“ (Kaz 3:1–2).

Čas smrti môže prísť oveľa neskôr, ako sme očakávali. Alebo môže nastať oveľa skôr. Preto nám Biblia pripomína, aby sme spočítali svoje dni a uvedomili si, ako málo ich máme (pozri Ž 90:12).

Smrť prichádza ku každému. A podľa Biblie sú po smrti dva ciele: nebo alebo peklo. O tom, kam pôjdeme, rozhodujeme teraz, nie neskôr. Po smrti už nebude žiadna šanca rozhodnúť sa. Predtým však máme tisíce šancí. A vy sa rozhodnete, kam pôjdete.

Ako kresťania by sme mali hovoriť o posmrtnom živote, nebi a pekle, pretože Biblia o tom hovorí. A ak naozaj veríme, že existuje posmrtný život a posledný súd, ak naozaj veríme, že budeme niesť zodpovednosť za veci, ktoré povieme a urobíme, potom to ovplyvní spôsob nášho života.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,9/5 (12 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.