Ako evanjelizovať

Photo by ayumi kubo on Unsplash, https://unsplash.com/photos/a-reflection-of-a-man-and-woman-in-a-glass-room-b94NlM9YtFw

  • 21. Sep '24
  • 5 minút
  • 5

Keď som bol mladší, mal som tú česť spoznať veľkého evanjelistu Billyho Grahama. A keď ma požiadal, aby som mu pomohol s ilustráciami v jeho kázňach, cítil som sa, akoby ma zapísali na najlepšiu evanjelizačnú univerzitu na svete. Nikto to nerobil lepšie ako Billy. A nerobil to len verejne, videl som ho to robiť aj v súkromí.

Raz sme boli v reštaurácii, len tak sme sa rozprávali a náš stôl bol náhodou pri chodníku. Bol taký láskavý a našiel si čas, aby sa zoznámil s každým, kto ho rozpoznal. Bolo krásne zažiť to. Keď ste si s Billym sadli, netrvalo dlho a povedal niečo ako: „No, povedzte mi o sebe.“ Nerád hovoril o sebe. Myslím, že mal vždy také srdce.  

Jeho prítomnosť ma inšpirovala, pretože to robil jednoducho. Raz v rozhovore s Davidom Frostom povedal, že sa učil byť jednoduchý.

Myslím si, že jedným z tajomstiev jeho úspechu bolo podávať evanjelium zrozumiteľným spôsobom. Vždy bolo jasné. A kázal o rozhodnutí.

Billy mi raz povedal: „Nemyslím si, že som veľmi dobrý kazateľ. Ale verím, že Boh mi dal dar pozývať ľudí.“ Bol to jeden z mála prípadov, keď som s ním musel nesúhlasiť. Bol veľmi dobrým kazateľom a zároveň dostal tento dar od Boha.

Každý kresťan je povolaný evanjelizovať

Boh dáva dar evanjelizácie a Billy ho dostal. Ale hoci niektorí majú dar byť evanjelistom a niektorí možno nie sú povolaní byť evanjelistom ako takým, každý kresťan je povolaný evanjelizovať.

Ako povedal Pavol Timoteovi: „Plň povolanie evanjelistu“ (2. Tim 4:5). Všetci sme povolaní hlásať evanjelium.

Bolo nám zverené veľké poverenie — ísť do celého sveta, zvestovať evanjelium a získavať učeníkov zo všetkých národov, učiac ich všetkému, čo nám Kristus prikázal.

Mimochodom, evanjelizácia a učeníctvo sú naozaj neoddeliteľné. Naším poslaním od Krista je ohlasovať Ježiša, viesť k Nemu ľudí a potom ich upevňovať vo viere. Noví veriaci potrebujú starších veriacich, aby ich stabilizovali, ale starší veriaci potrebujú nových veriacich, aby im dodali energiu, však?

Preto vždy povzbudzujem starších ľudí, aby do svojho života zapojili mladších ľudí, pretože mladší ľudia potrebujú starších ľudí a starší ľudia potrebujú mladších ľudí.

Ako neevanjelizovať

Možno to práve teraz číta niekto, kto sa chce s niekým podeliť o evanjelium, ale cíti sa nervózny alebo sa dokonca bojí, že ho urazí. Dovoľte mi, aby som vám uviedol príklad toho, čo nerobiť.

Jedného dňa som bol v burgrárni a jedna pani ma spoznala. Opýtala sa: „Vy ste Greg Laurie?“ Odpovedal som: „Áno, som.“ A ona povedala: „No, rada vás spoznávam.“ A potom gestom ukázala na svojho manžela: „Toto je môj manžel, je to pohan. Môžete mu niečo povedať, aby ste mu pomohli uveriť v Ježiša?“ A ten chudák sa práve chystal zahryznúť, keď sa to stalo. Len zastal a pozeral na mňa ako jeleň, ktorý sa ocitol vo svetle reflektorov. Bolo mi ho veľmi ľúto. Povedal som: „Hej, človeče, vychutnaj si svoj hamburger. Boh ti žehnaj.“  

Takže, takto sa to nerobí. Neprivádzajte človeka do rozpakov. Nevytvárajte zbytočné konflikty. Keď ide o evanjelizáciu — a vy máte nejaký čas –, chcete postaviť most, nie ho spáliť.

Ako účinne evanjelizovať

Ježiš nebol len Mesiáš, Spasiteľ sveta a Stvoriteľ vesmíru, ale bol aj najväčším evanjelizátorom všetkých čias. A pozrite sa na spôsob, akým komunikoval s ľuďmi. Pozrite sa na Ježiša s Nikodémom v tretej kapitole Jánovho evanjelia. Pozrite sa na Ježiša so ženou pri studni v štvrtej kapitole. Nikodém je nábožný a morálny. Žena je nemorálna, žije s mužom, je viackrát vydatá a rozvedená. No Ježiš staval mosty s oboma.

Odrazový mostík, nie prekážka

Naším cieľom je byť odrazovým mostíkom, nie prekážkou. Ak chcete niektorých získať, musíte byť prívetivý. Preto sa s človekom rozprávajte. Obľúbenou témou každého z nás je on sám. Povedzte niekomu: „Povedzte mi o sebe… Čo si myslíte o tomto? A čo si myslíte o tom?“

Raz som sedel v taxíku na Havaji a vodič sa volal Tom. Cestovali sme a ja som sa modlil: „Pane, ak chceš, otvor mi dvere, aby som sa s Tomom podelil o evanjelium.“

Nakoniec sme narazili na niečo, čomu sa hovorí bicykel ducha. Je to bicykel namaľovaný na bielo a pred ním sú položené kvety. Bol tam umiestnený ako pamätník niekomu, kto zahynul pri dopravnej nehode na bicykli. Preto sa im hovorí bicykle duchov.

A tak som sa spýtal: „Tom, čo sú to za bicykle a prečo sú natreté na bielo?“ Odpovedal: „To sú bicykle duchov.“ A vysvetlil mi to. Povedal som: „To je také smutné. Tom, čo si myslíš, že sa stane, keď zomrieš?“ Trvalo mu asi päť minút, kým mi povedal svoju filozofiu. Myslel si, že zomriete a vrátite sa ako vyššia alebo nižšia forma života. V podstate je to reinkarnácia.

Počúval som ho, neprerušoval som ho a nepovedal som, že sa mýli. Keď skončil, spýtal sa: „No a čo si myslíš o posmrtnom živote ty?“ A vtedy som sa s ním podelil o evanjelium. Keď som skončil, povedal: „Tvoja verzia posmrtného života sa mi páči viac ako tá moja.“ Odpovedal som: „Vieš, Tom, toto nie je moja verzia. Toto je to, čo povedal Ježiš.“

Dávať a brať

Vidíte, je to dávanie a branie. Keď ste kazateľ, je to monológ. Ale keď sa rozprávate s ľuďmi, je to dialóg. Buďte teda dobrým poslucháčom. Zistite niečo o človeku, s ktorým hovoríte, aby ste potom mohli vhodne priniesť posolstvo evanjelia.

Keď ste povedali to najdôležitejšie, ide o to, aby ste sa podelili o posolstvo o Ježišovej smrti na kríži a jeho vzkriesení z mŕtvych.

Sila evanjelia

Vráťme sa k Billymu Grahamovi. Raz som sa ho opýtal: „Keby si sa mohol rozprávať so svojím mladším ja, čo by si povedal sám sebe? Čo by si si poradil, o čom by si mal kázať viac?“ A on povedal: „Aby som kázal viac o Kristovom kríži a krvi, pretože v tom je sila.“

Myslím, že to, čo platí o kázaní, platí aj o evanjelizácii medzi štyrmi očami. Sila evanjelia spočíva v tom, že sa dostanete k posolstvu o Ježišovej smrti a vo vysvetlení, prečo potrebujú odpustenie svojich hriechov.

Zanechám vám toto posledné povzbudenie: Mám priateľa, ktorý je pastorom, a ten jednoducho niekomu povie: „Dovoľ mi položiť ti otázku. Povedal ti už niekto, že v nebi je Boh, ktorý ťa miluje?“ Niekedy povedia nie a idú ďalej. Inokedy povedia nie a dotkne sa ich to. Videl som, že to otvorilo dvere pre naozaj zaujímavé rozhovory.

Možno budete prekvapení, kam vás takáto jednoduchá veta dostane. Najťažšie na evanjelizácii je začať. Je to prelomenie ľadov. Niekedy však jednoducho musíte urobiť ten malý trápny krok. A poviem vám, že ak ten človek odpovie, bude to pre vás oboch okamih, ktorý vám zmení život.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

(0 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.