Desať veršov evanjelia, ktoré je dobré si pamätať

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash, https://unsplash.com/photos/text-blocks-spelling-the-word-learn-JpiaxBSuWK0

  • 1. Okt '24
  • 2 minúty
  • 165

Učenie sa Biblie naspamäť je vždy dobre strávený čas.

Učenie sa Biblie naspamäť je vždy dobre strávený čas. Či už sa venujete rozsiahlym úryvkom, alebo „bojovným veršom“ za konkrétne hriechy, alebo pasážam, ktoré sú obzvlášť užitočné v pastoračnej službe, určite sú všetky verše z Biblie, ktoré sme si zapamätali, užitočné aj na „učenie, karhanie, napravovanie a vychovávanie v spravodlivosti“ (2. Tim 3:16).

A obzvlášť užitočné sú jednoveršové výroky evanjelia.

Keď sa naučíte naspamäť „evanjeliový verš“ a uchovávate si ho v pamäti, máte vo svojom srdci ukryté Bohom inšpirované a neomylné vyjadrenie samotnej podstaty celej Biblie a celých dejín v ľudskom jazyku. Nosíte so sebou meč Ducha v jeho najsilnejšej podobe. Zhrnutie hlavného biblického posolstva v jednej vete posilňuje našu duchovnú chrbticu a upevňuje naše jadro, zakoreňuje nás hlboko v základoch Božieho srdca a v podstate sveta, ktorý stvoril, a posiela nás do sebavedomého boja s neverou, či už našou, alebo niekoho iného. „Verše evanjelia“ sú neoceniteľné pri evanjelizácii aj pri učeníctve.

„Učenie sa Biblie naspamäť je vždy dobre strávený čas. Obzvlášť užitočné sú jednoveršové výroky evanjelia.“

Takže popri iných snahách o zapamätanie si Písma pridajte niekoľko „evanjeliových veršov“, ktoré usmerňujú, formujú a ochucujú celú vašu zásobu. Pod pojmom „evanjeliové verše“ máme na mysli verše, ako Ján 3:16 (nezazlievajte tomuto veršu jeho slávu — je na to dobrý dôvod), verše, ktoré stručne oznamujú, že Ježiš zachraňuje hriešnikov.

Tu je úvodný zoznam desiatich. Možno budete pozorní a nájdete aj ďalšie a pridáte ich postupne — a nebuďte prekvapení, ak ich nájdete veľa v Liste Rímskym.

  • Marek 10:45: Lebo ani Syn človeka neprišiel, aby Jemu slúžili, ale aby On slúžil a dal život ako výkupné za mnohých.
  • Rímskym 5:8: Ale Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus umrel za nás, keď sme boli ešte hriešni.
  • Rímskym 6:23: Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom.
  • Rímskym 8:1: Nieto teda teraz už odsúdenia tých, čo sú v Kristovi Ježišovi.
  • Rímskym 8:32: Ten, ktorý neušetril vlastného Syna, ale vydal Ho za nás všetkých, ako by nám nedaroval s Ním všetko?
  • Druhý list Korintským 5:21: Toho, ktorý nepoznal hriech, urobil hriechom za nás, aby sme my boli v Ňom spravodlivosťou pred Bohom.
  • Druhý list Korintským 8:9: Veď poznáte milosť nášho Pána Ježiša Krista, že hoci bol bohatý, schudobnel pre vás, aby ste vy zbohatli Jeho chudobou.
  • Prvý list Timoteovi 1:15: Je to verná reč a zaslúži si, aby ju všetci prijali: Ježiš Kristus prišiel na svet, aby spasil hriešnikov. Medzi nimi som ja prvý.
  • Prvý list Jánov 4:10: V tom je láska, že nie my sme milovali Boha, ale že On miloval nás a poslal svojho Syna ako obeť zmierenia za naše hriechy.
  • Zjavenie Jána 5:9: Hoden si vziať knihu a otvoriť jej pečate, lebo si bol zabitý a svojou krvou vykúpil si Bohu svojich z každého kmeňa i jazyka, ľudu i národa.

DAVID MATHIS © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

5/5 (7 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.