Jednoduché učenie sa Písma naspamäť

Photo by Rod Long on Unsplash, https://unsplash.com/photos/persons-hand-holding-book-page-DRgrzQQsJDA

  • 29. Júl '24
  • 3 minúty
  • 363

Či už si to uvedomujeme alebo nie, každý deň máme veľa voľného času, ktorý by sme mohli využiť na nasýtenie svojej duše. Často trávime voľné minúty počas dňa inými vecami, napríklad pozeraním televízie, hraním sa na telefóne alebo surfovaním po internete. Možno niektorí z nás nevidia duchovný rast, ktorý by chceli, pretože voľné minúty tu a tam počas dňa nevnímajú ako dar od Boha, ale skôr ako čas na zábavu alebo produktivitu.

Ak sa nad tým zamyslíte, voľné chvíle v našich dňoch sa rýchlo hromadia. Obliekanie, raňajky, čakanie na autobusovej zastávke, cesta na vyučovanie, čakanie na začiatok stretnutia — počas týchto chvíľ naša myseľ zvyčajne nie je zamestnaná alebo ju zamestnávajú sociálne médiá. „Vykupujte čas, lebo dni sú zlé“ (Ef 5:16) — pre tých, ktorí sa o to snažia, existuje prostriedok milosti, ktorý sa dokonale hodí na tieto krátke časové úseky: učenie sa Biblie naspamäť.

Desať minút pre vzácnu pravdu

Pred desiatimi rokmi, keď som pracoval ako učiteľ v Číne, som sa rozhodol využiť voľný čas počas celého dňa tým, že som sa učil naspamäť biblické verše. Napísal som si verš alebo úryvok na kartičku a vytiahol som ju počas dňa vždy, keď som nerobil nič iné. Už o niekoľko rokov som si zapamätal viac ako tisíc veršov z Božieho slova — celé pasáže a dokonca aj kapitoly z Biblie som mal uložené v pamäti a robili svoju prácu v mojom srdci.

Dodnes by som túto kopu kartičiek s biblickými veršami zaradil medzi svoj najcennejší majetok. Beriem si ich so sebou a ešte stále ich používam každý deň.

Zistil som, že či už človek strávi memorovaním Písma veľa času, alebo len málo, vždy je to nesmierne cenná vec. Je ľahké považovať naše krátke prestávky počas dňa za „náš vlastný čas“ na oddych, surfovanie po internete alebo sledovanie televízie. Hoci to v žiadnom prípade nie sú zlé veci, mali by sme zvážiť hodnotu týchto aktivít v porovnaní s veľkým darom času na učenie sa Božieho slova. Môžem vás ubezpečiť, že či už môžete každý deň investovať do memorovania Písma desať alebo pätnásť minút, alebo dlhší (či kratší) čas, každé vaše úsilie je dobre stráveným časom.

Lebo hoci odpočinok a relax majú určitú hodnotu, učenie sa Písma naspamäť má hodnotu v mnohých ohľadoch. Tu sú napríklad štyri praktické výhody memorovania Písma:

1. Rozjímame o Božom slove

Ak máme Písmo ukryté vo svojom srdci, ak si ho pravidelne prezeráme a učíme sa ho, sprístupňujeme pravdu Písma svojej mysli počas celého dňa. Môžeme sedieť kdekoľvek alebo robiť čokoľvek a zrazu obrátiť svoju myseľ a premýšľať o Písme, ktoré sme sa naučili naspamäť — môžeme o ňom rozjímať cez deň aj v noci (Ž 1:2).

2. Bojujeme proti hriechu a odolávame nepriateľovi

Písmo nám hovorí, že by sme mali skrývať slovo vo svojom srdci, aby sme nehrešili proti Bohu (Ž 119:11). Pavol hovorí, že si musíme vziať „meč Ducha, ktorým je slovo Božie“ (Ef 6:17). Tento meč Ducha používame na boj proti satanovi a proti hriechu. Zapamätané verše z Písma znamenajú, že sme vždy vyzbrojení.

3. Hlbšie pochopíme Bibliu

Toto je obrovský prínos zapamätania si Písma. Zapamätaním si mnohých veršov, ktoré pokrývajú celú Bibliu, získavame oveľa lepšie pochopenie Biblie — nielen v malých úsekoch, ale aj ako celku. Zistil som, že si dokážem z hlavy vybaviť kľúčové veci o všetkých knihách Biblie. Čím viac Božieho slova si osvojíme, tým viac dokážeme vnímať jeho architektúru a dizajn, keď ho ideme čítať.

4. Sme vybavení pre každodenný život

Často je neuveriteľne praktické mať Písmo „na dosah“ bez toho, aby sme museli vyťahovať telefón alebo otvárať Bibliu. Mohli by sme robiť veľa vecí, napríklad povzbudzovať niekoho v našom zbore, modliť sa sami alebo v skupine, pripravovať sa na kázeň, deliť sa o evanjelium s neveriacim, písať niekomu e-mail, článok alebo knihu. Aj pri súčasnej jednoduchosti vyhľadávania informácií na internete alebo v našich smartfónoch to nikdy nemôže byť pohodlnejšie ako vedieť naspamäť presný verš, ktorý chceme použiť, kedykoľvek ho chceme použiť.

Nie bez námahy, ale na nezaplatenie

Povzbudzujem čitateľov, aby si našli čas potrebný na učenie sa Písma naspamäť. Ani minúta z tohto času nebude strávená zbytočne. Môže to znieť strašidelne — tak ako učenie sa čohokoľvek, ani toto sa nedeje prirodzene. Ale deje sa to jednoducho. A čas, ktorý takto strávite, bude pre vás a váš život veľkým prínosom.

Ak sa práve teraz neučíte Písmo naspamäť, alebo ste sa dokonca nikdy v živote neučili verše naspamäť, odporúčam vám, aby ste si dali jednoduchý cieľ — každý týždeň alebo každé dva týždne si zapamätať jeden verš. Snažte sa nielen zapamätať si čo najviac, ale aj zachovať si to, čo ste sa už naučili. Za takmer päť rokov som sa nenaučil žiadne nové verše, ale stále mám k dispozícii veľké množstvo materiálu, ktoré si môžem zapamätať každý deň jednoduchým prezeraním. Zapamätané verše z Písma sa tak môžu stať celoživotným prostriedkom Božej milosti, z ktorého budete mať úžitok celý život.

Tabor Laughlin © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,6/5 (18 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.