Revenant

  • 5. Feb '16
  • 3 minúty
  • 4610
  • 92

Rok 1823, Južná Dakota. Krajina je ponorená do snehu a ľadu. Lietajú šípy. Recenzia filmu.

Film nominovaný na Oscara. 28. februára sa dozvieme výsledok. Leonardo DiCaprio Oscara zatiaľ nemá. Výkon v tomto filme predznamenáva možné ocenenie.

Rok 1823, Južná Dakota. Krajina je ponorená do snehu a ľadu. Lietajú šípy. Pre mnohých okolo sú smrteľné. V hlbokých lesoch lovec Hugh Glass (Leonardo DiCapiro) so svojím synom a skupinou lovcov kožušín vzdorujú Indiánom, vystavení všemožným drsným situáciám. Utekajú. Na chvíľu boj utíchne. Unášaní riekou sú lovci stále v strehu. Breh rieky je akosi blízko. Krovie príliš husté a zradné. Lovcom sa podarí dostatočne vzdialiť a vystúpiť na breh.

Glass sa vzďaľuje od skupiny, aby niečo ulovil. Ide pokojným lesom, tichým krokom, aby nevyplašil korisť. Zrazu započuje a zbadá dve medvedie mlaďatá. Hneď mu dôjde, že niekde nablízku musí byť matka. Ocitá sa medzi medvedicou a mláďatami. Rýchlosť medvedice zrazu prekvapí skúseného lovca.

S postavou Glassa sa ocitnete v situácii, keď prichádzate o všetko, na čom záležalo. Zostáva len chlad, bolesť a vedomie, že ste príťažou. Najbližší sa vám obracajú chrbtom. Nie je sa o koho oprieť, nikto na pomoci. Sám uprostred zimy. Minimálny predpoklad na život. Čo teraz? Čo spravíš? Zastaneš, uzavrieš sa, začneš sa ľutovať, alebo plazivými pohybmi budeš bojovať o život?

Film je načasovaný práve do januárovej zimy. My sa pred ňou ľahko schováme v komfortných, vyhriatych domovoch. Na dosah ruky je preplnená chladnička. Film nás však zavedie do doby, v ktorej o tom ani nesnívali. Náš telesný komfort nás privykol cítiť sa isto, bezpečne aj vo svojom vnútri. No musí byť vo všetkom istota? Je to OK?

Kľúčové pocity z filmu sú: chlad, opustenosť, kožušina, útok, plazenie, rodina, pomsta ako dôvod prežitia. Ak to príbehu Revenanta dovolíte, vtiahne vás do zimy — vnútorného chladu, ktorí už mnohí pocítili, alebo niekedy pocítia. Príbehy sú tu na to, aby nám v prítomnosti/minulosti pomohli pomenovať situáciu a pripraviť mysle — nastavili ich tak, aby sme zareagovali správne, hrdinským postojom.

Snímka sa natáčala deväť mesiacov v exteriéroch Kanady. Natáčanie prerušovali klimatické zmeny. Herci reálne jedli surové mäso v scéne s roztrhaným zvieraťom. DiCaprio podstúpil dlhú prípravu učením sa domorodých jazykov. Učil sa aj strieľať z muškety. Plazil sa v snehu a plával v studenej rieke. Scény su točené za prirodzeného svetla, využíva sa realistická kamera bez extrémnych filtrov a efektov. Jedine pri strete Glassa s medveďom režisér použil špeciálne efekty — správanie šelmy si pozrel na Youtube.

Samozrejme, celý film sa dá vnímať ako smiešny — s návodmi na prežitie, ako napríklad založiť oheň v prírode… Sugestívnou kamerou nás režisér však drží v napätí, keď robí dlhé panoramatické zábery na zasneženú krajinu. Dobre sa pozerá na vzdialenú mrazivú krásu. Dovoľte však príbehu zájsť hlbšie pod kožu. On vás na oplátku zatiahne na hlbočinu vášho vnútra. Vyprovokuje vo vás otázku, čo je hnacím motorom vášho žitia a čo ste pre to ochotní spraviť.

Réžia: Alejandro González Iñárritu (Babel, 2006; 21 gramov, 2003; Amores perros, 2000; Birdman, 2014, ocenený Oscarom)
Herecké obsadenie: Leonardo DiCaprio (Počiatok, 2010; Prekliaty ostrov, 2010; Chyť ma, ak to dokážeš, 2002), Tom Hardy (Mad Max, 2015, nominácia na Oscara; Počiatok, 2010; Čierny jastrab zostrelený, 2001)
Kamera: Emmanuel Lubezki (majster dlhých záberov)
Žáner: dráma/dobrodružný
Produkcia a minutáž: USA, 2015, 156 min

Otázky na zamyslenie:

  1. Čo ma vnútorne poháňa a kam ma to vedie?
  2. Napredujem?
  3. Zastal som? Prečo? Vinou dobre prešpekulovaných výhovoriek?

Dušan Havrila 2016. Slovenské evanjelizačné stredisko.

2,5/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.