Môže snívanie zničiť manželstvo?

Photo by Juan Pablo Serrano Arenas from Pexels, https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-blue-denim-jacket-putting-her-right-arm-on-her-cheek-1081673/

  • 6. Nov '19
  • 4 minúty
  • 1880
  • 82

Je možné, aby tzv. „snívanie s otvorenými očami“ malo zničujúci vplyv na manželstvo? Začína to vtedy, keď si neuvedomujeme, že od nespokojnosti je len malý krôčik k nepozornosti alebo poblázneniu. S pribúdajúcimi rokmi stále viac bojujeme s tým, aby sme sa páčili samým sebe. Šedivé vlasy, vrásky a únava prichádzajú úplne nepozvane.

Cítime, že strácame chuť a elán, ktorý bol tak zreteľne prítomný v našich životoch, keď sme boli mladší. Spomíname na časy, keď sme slobodne a naplno prejavovali svoje emócie, keď sme zažívali nespútanú a ničím nerušenú radosť.

Väčšinou sa nám tieto myšlienky a rozptýlenia nezdajú ničím škodlivé. Ani si však neuvedomujeme, aké sú nebezpečné a aký potenciál majú uškodiť. No nebadaným podporovaním s trochou zalievania sa tieto drobné, zdanlivo neškodné semienka nespokojnosti začnú zakoreňovať v našich srdciach a stanú sa z nás podráždené matky túžiace po zmene. Elisabeth Elliot nás varovala: „Tajomstvom je Kristus, ktorý žije vo mne, a nie ja v odlišných okolnostiach.“  

Nebezpečenstvo nespokojnosti

V nespokojnosti spočíva niečo veľmi silné. Otázky typu: „Čo ak… “ a snívanie v zmysle: „Kiežby… “ môžu zmeniť podnebie v manželstve alebo pretvoriť túžbu matky starať sa a slúžiť svojej rodine na to, že si začne vytvárať nové plány do budúcnosti a celú rodinu to uvedie do zmätku a neporiadku. Ak nebudeme naše snívanie držať na uzde, môže sa stať, že sa naše sny tak rýchlo rozmnožia, že preberú kontrolu nad naším myslením, našimi túžbami a nakoniec aj nad našimi činmi. Ani si nestihneme uvedomiť, ako sa to celé stalo. Túžby začnú ovplyvňovať náš pohľad na svet a na všetko, čo sa okolo nás deje, a namaľujeme si úžasný obraz toho, ako inak by veci mohli vyzerať.

Možno toto semienko nespokojnosti začína tak, že spomíname, oživujeme si spomienky na prvú lásku alebo prvý bozk, ktoré prinútia vydatú ženu čítať si staré zamilované listy alebo sa prehrabávať v spomienkach z minulosti. Alebo to začína na sociálnej sieti v súkromnej konverzácii so svojou starou láskou, ktorá, keď pípne nová správa, vedie k pocitom motýľov v bruchu. To, čo môže začať ako nevinná zábava, bezvýznamné kamarátstvo, ktoré ti len jednoducho vyčarí úsmev na tvári, a cítiš sa ocenená, môže rýchlo prejsť do niečoho väčšieho.  

Videla som rodiny, ktoré mi boli blízke a drahé, ako sa rozpadli len pre niečo, čo začalo ako malý nával nespokojnosti a prianí, aby bol život iba o trochu iný.

Zabúdať na požehnanie

Toto nie je niečo, s čím sa môžeme len tak zahrávať, priatelia. Som absolútne a bezpochyby presvedčená, že Nepriateľovi ide najviac o to, aby sme tu a teraz spochybnili Božiu dobrotu voči nám. Aby sme zabudli na Božie požehnanie. Aby sme boli zvedaví na to, či na nás tam vonku nečaká niečo lepšie.  

Znovu, keďže som to osobne videla, môžem vám povedať, že to, čo si myslíte, že by mohlo byť lepšie, lepšie nebude. Ak dáme zelenú týmto odvážnym snom, tak s najväčšou pravdepodobnosťou to bude mať negatívny emocionálny dopad a zanechá to zopár jaziev. No ak naplno nepochopíme to, s akou nebezpečnou zbraňou sa to hráme, neporozumieme ani závažnosti dôsledkov a ich šíreniu.

Pred niekoľkými rokmi som si všimla jeden trend medzi vydatými matkami. Vtipkovať o príťažlivých mužoch — manželoch. Nie o svojich manželoch, ale o celebritách v zmysle, ktorý by bol ich vysnívaným manželom. Niektoré ženy si dokonca vytvorili svoj Top 5 rebríček, ktorý obsahoval mužov, za ktorých by vymenili svojich manželov.

To, čo začalo len ako vtip, sa u niektorých párov vyvinulo do niečoho vážnejšieho. Mám na mysli niečo tak vážne, že to viedlo až k rozbitiu rodiny a malo generačné dôsledky. Oči, ktoré kedysi pevne hľadeli na dobro svojej rodiny a svojho manželstva, sú teraz upriamené na dvere, za ktorými sú ďalšie možnosti toho, čo alebo kto by mohol byť za nimi. S mojím manželom sme boli svedkami toho, ako sa rodiny v našom okolí začali rúcať. A to nielen jedna, ale niekoľko rodín v okruhu našich priateľov. Rodiny, ktoré boli kedysi pevne zakorenené v biblických pravdách.

Nech sú tvoje sny v jednote s Písmom

Ničím neobmedzované snívanie môže byť nebezpečné, ak tomu dovolíme rásť. Ak nepodriadime svoje sny Písmu, aby boli v jednote s ním alebo sa za ne nemodlíme so svojimi veriacimi priateľmi, aby sme ich vedeli držať pod kontrolou, môže sa z nich vyvinúť nočná mora.

Musíme si dať pozor. Byť ostražití. Nebrať naše myšlienky a podnety na ľahkú váhu. Druhý list Korinťanom 10:5 hovorí: „… každú myšlienku podrobujeme v poslušnosť Kristovu.“ Ak sa chceme zamerať na to, čo je skutočne dôležité, musíme sa rozhodnúť, čo budeme robiť s týmto naším nedostatkom lásky voči nám samým a voči okolnostiam v našom živote. Musíme odmietnuť rozptýlenie škodlivého snívania a upriamiť svoje srdcia a mysle na Pána a na to, čo má pripravené pre nás a pre naše rodiny. Majme pod kontrolou svoje myšlienky a otázky: „Čo ak… “ a vymeňme ich za Božie pravdy — kto je, čo urobil a čo urobí.

Namiesto snívania sa modli

Môžeme premeniť toto snívanie na modlitby, položiť svoje túžby a sny k Jeho nohám a dôverovať Mu, že nám pomôže sa cez ne prebrodiť.

Alebo to znamená, že máme jednoducho urobiť ďalší krok, ďalší dobrý skutok — nechodiť s hlavou v oblakoch, a sústrediť sa na to, čo pred nás Boh predložil, ako je napríklad milovanie svojej rodiny.

Snáď nabudúce, keď budeme zápasiť s nespokojnosťou alebo túžbou hľadať naplnenie niekde inde, nám pomôže tento verš: „Nech sú ti po vôli reči mojich úst a rozjímania môjho srdca pred Tebou, ó Hospodine, moja skala a môj Vykupiteľ“ (Ž 18:15). V tomto žalme nachádzame spôsob, akým môžeme skúmať samých seba, keď hľadáme, čo má Boh pre nás pripravené, keď nasledujeme veci, ktoré nás k Nemu priblížia a keď sa snažíme podriadiť naše túžby a sny Jeho túžbam a snom.

A ak On povie, že je to dobré, tak je to dobré.

Amanda Bacon and Anne-Renee Gumley. THIS ARTICLE WAS ORIGINALLY PUBLISHED AT GROWTHTRAC— BUILD A BETTER MARRIAGE

4,5/5 (20 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.