Štyri spôsoby, akými sa satan snaží zničiť vaše manželstvo

Photo by Min An from Pexels, https://www.pexels.com/photo/monochrome-photo-of-couple-holding-hands-1004014/

  • 4. Okt '19
  • 4 minúty
  • 4685
  • 58

Adam a Eva boli prvými ľuďmi, ktorí okúsili dar manželstva. Boli prvými manželmi, ktorí okúsili v manželstve silu jednoty, a predsa nepriateľovi netrvalo veľmi dlho, aby im vyhlásil vojnu. Satan hneď videl ten vplyv, aký môžu mať manželia, keď sú jednotní a oddane nasledujú Boha.

Pochopil, aký vplyv by mohli mať pri efektívnom budovaní Božieho kráľovstva. Nepriateľ je presvedčený, že ak dokáže znefunkčniť alebo zničiť manželstvo podľa Boha, potom dokáže zrušiť efektívnosť, akú môže mať Boh na tomto svete.

1. Strach

Najväčšiu moc v tvojom živote má to, čoho sa bojíš. Ak sa bojíš zlyhania, potom neskúsiš nič, v čom by si „možno“ zlyhal. Diabol chce, aby si mal strach z toho, čo leží pred tebou na ceste, ktorú pre teba a tvojho manželského partnera vybral Boh. Chce, aby si sa bezmocne a beznádejne triasol v dôsledku ohromného prúdu neznámych vecí. Chce, aby tvoje manželstvo bolo v tieni núdze a starostí. Chce, aby stres a úzkosť pohltili tvoje myšlienky, takže zabudneš ísť v modlitbe k Bohu.

Jediným spôsobom, ako bojovať proti strachu, je báť sa Toho jediného, ktorý je hoden, aby sme sa Ho báli — Boha. Toho, ktorý slovom tvorí veci z ničoho. Strach z nepriateľa spôsobuje ochromenie; strach z Boha prináša moc a efektívnosť. Boj sa Boha, a nič tebou neotrasie ani ťa nezastaví.

Zastav sa hneď teraz a polož si otázku: „Aké obavy prechovávam? Aké obavy nám doposiaľ bránili vykonávať Boží plán pre náš život a manželstvo?“

2. Lži

Sme si istí, že vo svojej hlave máš zoznam slovných spojení s mnohými „pre teba typickými“ lžami, ktoré nepriateľ našepkal do tvojho srdca a mysle. Nezabúdajme, kto je naším nepriateľom a čo robí.

Ako si môžeme všimnúť lži, najmä keď sa zdajú také presvedčivé? Existuje len jeden spôsob, ako odlíšiť klamstvá od pravdy: všetko otestovať, či je v súlade so Slovom Božím. Vymeň lži za pravdu, ktorá je v Božom Slove a rozjímaj o nej. Musíš vedieť, čo o tebe Boh hovorí vo svojom svätom Slove a veriť tomu, aby keď ti povedia niečo protikladné, keď pocítiš, že tvoje srdce a myseľ zaplavuje príval pochybností či neistota, vieš rozpoznať, čo je to naozaj — klamstvo.

Polož si práve teraz otázku: „Akým lžiam o sebe či svojom manželskom partnerovi som doposiaľ veril? Ako poznanie pravdy stráži našu efektívnosť pre Boha?“

3. Posmievači

Keď sme v marci 2011 spustili stránku Unveiledwife.com, nemali sme potuchy, aký ohlas nám to prinesie. Po zverejnení len niekoľkých článkov som dostala komentár, ktorý bol taký ničivý a zraňujúci, že som okamžite naliehavo žiadala Aarona, aby tú webstránku zrušil. Táto autorka komentára nás osobne nepoznala a nazdávam sa, že nezvážila dosah svojich slov, ale to jej nebránilo povedať nám, akí sme s manželom bezbožní, že otvorene a transparentne rozprávame na internete o svojom manželstve. Jej slová nás takmer vykoľajili.

Stále tu budú posmievači, tí, ktorí žiarlia, sú zatrpknutí, nahnevaní, pochybovační a prosto zlomyseľní. Nepriateľ používa posmievačov, aby podnietil strach, pochybnosti a neistotu v snahe vykoľajiť verných služobníkov Pána.

Riešením ako bojovať proti týmto útokom, je mať istotu, čo Boh robí vo vás a skrze vás, vo vašom manželstve a skrze neho. Ak posmievači spochybňujú váš manželský vzťah, vašu rodičovskú výchovu, podnikanie či akékoľvek úsilie, ktoré vkladáte do služby, vzájomne si pripomínajte, čo je skutočným cieľom, ktorý sa spolu snažíte dosiahnuť, a neprestávajte sa navzájom povzbudzovať. Obklopte sa tiež spoločenstvom veriacich, ktorí vás budú nielen povzbudzovať a kráčať po boku vás oboch, keď obidvaja zostanete verní špecifickému poslaniu, ktoré vás Boh povolal naplniť, ale budú vás aj nabádať k tomu a brať vás na zodpovednosť za to, či zostávate verní pravde v láske.

4. Nejednota

Ježiš nás upozorňuje: „[Nijaké] mesto alebo dom rozdvojený neobstojí“ (Mt 12:25). Ak dokáže diabol rozdeliť teba a tvojho manželského partnera, potom dokáže premôcť vaše manželstvo a pripraví vás tak o vašu efektívnosť pre Boha. Čo myslíte, prečo je v našej generácii toľko rozvodov ešte aj v cirkvi? Nepriateľ vie, že našu efektívnosť môže zničiť vtedy, keď môže rozdeliť náš najposvätnejší zmluvný vzťah hneď po našom vzťahu s Bohom.

K rozdeleniu nedochádza z večera na ráno; skôr je to niečo, čo začína ako zdanlivo nepodstatné situácie a nezhody. Prichádza to v podobe handrkovania sa a hádok, nedostatku komunikácie, zaneprázdnenosti, zle zoradených priorít a nenaplnených očakávaní, a to je len zopár príkladov. Rozdelenie prichádza vtedy, keď je sebectvo motiváciou a pýcha je vyvýšenou plošinou, z ktorej vy dvaja na seba vzájomne pôsobíte a angažujete sa.

Keď potom príde rozdelenie a manželia sa odmietajú uzmieriť, volia si buď navždy zostať sústredení do seba a ich vzájomné reakcie diktuje pud sebazáchovy, čo vedie k nezdravému a krehkému vzťahu, alebo ten pár zažije úplný koniec svojho manželstva.

Protiliekom na rozdelenie v manželstve je pokora v srdci manželov, ktorá ich motivuje urobiť rozhodnutie odložiť svoju pýchu, aby sa mohli uzmieriť.

Ak to urobia, budú opätovne zjednotení a ich efektívnosť pre Boha bude naďalej existovať.

Ten boj môžeme vyhrať

Toto nie je výhradný či vyčerpávajúci zoznam horiacich šípov, ktoré náš nepriateľ používa, aby zrušil či oslabil našu efektívnosť, ale je začiatkom na ceste spoznávania nepriateľovej taktiky. Ako kresťania musíme byť schopní rozpoznávať jeho taktiku a potom proti nej aktívne bojovať.

Aaron & Jennifer Smith. THIS ARTICLE WAS ORIGINALLY PUBLISHED AT GROWTHTRAC— BUILD A BETTER MARRIAGE

4,6/5 (26 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.