Poslušnosť Duchu, nie telu

https://www.pexels.com/photo/food-man-person-eating-2261/

  • 5. Okt '19
  • 1 minúta
  • 2328
  • 111

„Lebo telo žiada proti duchu a duch proti telu; navzájom si odporujú, aby ste nerobili, čo by ste chceli.“ (G 5:17)

Pavol nám pripomína, že zažijeme túžby tela, a to nielen necudnosť, ale takisto pýchu, hnev, smútok, netrpezlivosť, nevieru atď. Chce však, aby sme ich zažili takým spôsobom, že s nimi nesúhlasíme a ani ich nevykonávali. Nemali by sme premýšľať, hovoriť ani robiť to, k čomu nás nabáda telo a k čomu nás láka. Napríklad, keď nás privádza k hnevu, máme sa hnevať, ale nemáme hrešiť, ako nás učí Žalm 4:4. Pavol tým chce povedať: Viem, že vás bude telo lákať na hnev, závisť, pochybnosti, nevieru, … No odolajte telu v Duchu, aby ste nezhrešili. Keď však opustíte Ducha ako svojho vodcu, a budete nasledovať telo, budete vykonávať túžby tela a umriete (R 8:13). Tento verš jasne svedčí, že ním Pavol oslovuje svätých, teda cirkev, ktorá verí v Krista, tých, ktorí sú pokrstení, ospravedlnení a obnovení, veriacich, ktorí majú úplné odpustenie hriechov. Hovorí však, že aj napriek tomu všetkému majú telo, ktoré bojuje proti Duchu. O sebe hovorí rovnakým spôsobom (R 7:14, 23–24).

Pavol týmito slovami utešuje sužovaných, ako keby chcel povedať: Nie je možné vo všetkom nasledovať Ducha Svätého ako vodcu bez toho, aby na nás malo telo vplyv a aby nás brzdilo. Samozrejme, telo bude odporovať. Bude odporovať až do bodu, kedy nebudeš môcť robiť čo by si chcel. Vtedy stačí, ak budeš telu odolávať, ak nebudeš vykonávať jeho vôľu, teda, že budeš nasledovať Ducha, nie telo, ktorému ľahko dôjde trpezlivosť, ktoré vyhľadáva pomstu, hryzie, pochybuje, sťažuje sa, nenávidí Boha, hnevá sa na Boha, zúfa si a pod. Ak teda cítiš tento boj s telom, nestrácaj odvahu, ale odolávaj v Duchu a povedz: Som hriešnik a cítim hriech, pretože som sa ešte nezbavil tela, na ktoré sa hriech lepí kým telo žije. No chcem poslúchať Ducha, nie telo, teda, chcem sa uchopiť Krista vo viere a nádeji a povzbudiť sa Jeho Slovom, a keď už budem takto vyzdvihnutý, nebudem vykonávať túžby tela.

4,4/5 (15 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Chcete dostávať EVS zamyslenia mailom? Prihláste sa na odber.

Kliknutím na tlačidlo „Prihlásiť“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.