Čakala si na neho dlho, no správne

Photo by Scott Webb from Pexels, https://www.pexels.com/photo/man-couple-love-people-136422/

  • 7. Okt '19
  • 6 minút
  • 2800
  • 8

Venované mojej dcére a jej ženíchovi

Ten moment by sme si mali vychutnať, keďže v tomto svete zničenom hriechom často zažívame žiaľ a smútok. Ako sa píše v Prísloviach 13:19: „Splnená túžba lahodí duši.“  

Všetci poznáme pocit sklamania a bolesti z nenaplnenej túžby. Každý z nás si môže povedať: „Ustal som od volania… oči mi vyhasli od vyčkávania na môjho Boha“ (Ž 69:4). Chronický pocit samoty je obzvlášť bolestivý. Mnohí ľudia sú dohnaní k tomu, že chcú ukončiť tento pocit akýmikoľvek prostriedkami.

Vydala si sa na cestu, ktorú si mnoho ľudí nevyberá. Cestu, ktorá ťa napriek tvojej túžbe vydať sa a mať deti, viedla na takmer desať rokov na misijné pole. Počas svojho čakania si najprv hľadala Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť (Mt 6:33). Čakala si síce dlho, ale ten čas si strávila dobre. Tvoj ženích sa pridal k tebe na cestu, ktorou ťa Boh poslal a je vydláždená slovami: „Očakávaj Hospodina a zachovávaj jeho cestu, On povýši ťa, aby si vlastnil krajinu“ (Ž 37:34). A je to. Boh naplnil túžbu tvojho srdca. Od tejto chvíle už nebudeš zaspávať sama v tichu. Teraz sa tvoj sen o manželstve nahradí skutočnými radosťami a výzvami, ktoré s manželstvom prichádzajú.

Raduj sa v Pánovi

Čo tým chcú ľudia v skutočnosti vyjadriť, keď povedia: „Chcem sa vydať“? Myslím si, že je to jednoducho skrátená verzia vety: „Túžim po zdravom, nežnom, vrúcnom, vzájomne uspokojujúcom, dlhotrvajúcom vzťahu s niekým opačného pohlavia.“ Toto je to, na čo narážal básnik Robert Browning, keď napísal: „Plavme sa spolu, plavme sa navždy.“ Čo potom môžem povedať, aby som vás posmelil na vašej spoločnej plavbe?

Súhlasím so životnou filozofiou, ktorá hovorí, aby si „stavil všetko na jednu kartu.“ Vravíš si, že to nie je veľmi múdre. No záleží na tom, na akú kartu vsadíš. Karta, o ktorej hovorím a na ktorú vsádzam, je:

„Raduj sa v Hospodinovi a dá ti, po čom ti srdce túži“ (Ž 37:4).

Táto karta pevne drží Božiu vôľu a ľudskú túžbu v jednote. Pozvanie do toho, aby sme sa radovali v Bohu, znamená, že Ho urobíme našou najväčšou radosťou, naším najvyšším zdrojom potešenia. Zasľúbenie, ktoré máme v tomto verši, je, že Boh sa raduje z toho, keď naplní túžbu nášho srdca, presne tak ako sa raduje otec, keď dáva dobrý dar svojim deťom. Vsaď na Neho všetky svoje karty.

Objektívne sa môžeš pýtať: „Ako by mohol Boh naplniť všetky túžby môjho srdca? Veď nie všetky moje túžby sú dobré. Niektoré sú sebecké a absolútne nesprávne.“ To je pravda. A nasledovanie svojich hriešnych alebo sebeckých túžob je istým spôsobom, ako môžeš zničiť svoje manželstvo. Ale z môjho pozorovania som zistil, že ľudia, ktorí sa radujú v Bohu, majú Božie túžby. Ľudia, ktorí milujú Boha, viac milujú ľudí naokolo. Ich túžby a Božia vôľa sú v jednote. Prelínajú sa.

Tvoja túžba vydať sa — vybudovať si zdravý, nežný, vrúcny, vzájomne uspokojujúci, dlhotrvajúci vzťah so svojím partnerom — je tiež Božia vôľa. Preto sa môžeš naplno radovať v Bohu a očakávať Jeho pomoc pri napĺňaní tejto tvojej túžby.

Všetci muži majú svoje chyby

Osvojením si tejto pravdy získaš obrovskú výhodu a vyhneš sa bežným chybám a nedorozumeniam. Napríklad ti to pomôže predísť tomu, že budeš mať vysoké očakávania a nároky na toho druhého. Ľudia, ktorí očakávajú, že ich partner naplní každú ich túžbu a spraví ich šťastnými, vyvíjajú príliš veľký tlak na svoje manželstvo. Nikto nemôže naplno vyhovieť takýmto očakávaniam od toho druhého. Manželstvá ako tieto často prechádzajú od: „Milujem ťa, pretože ma robíš šťastnou,“ ku: „Hnevám sa na teba, pretože ma teraz vôbec nerobíš šťastnou,“ a nakoniec ku: „Nenávidím ťa, pretože ma už vôbec nerobíš šťastnou. Zlyhal si.“

O takýchto prípadoch hovorí manželský poradca Larry Crabb: „Máš dvoch kliešťov, no žiadneho psa!“ Dokonca aj dobre fungujúce manželstvá musia pamätať na slová Shakespeara: „Ruže majú tŕne a strieborné fontány na spodu bahno… a všetci muži majú chyby.“ Keď urobíš Boha najvyšším zdrojom svojej radosti, a nie svoje manželstvo, tvoje očakávania zostanú reálne. Pomôže ti to brať svoje manželstvo aj s plusmi, aj mínusmi.

Dvor sa svojej manželke

Ak ťa radosť z Boha chráni od toho, aby si očakávala od manželstva viac, než by si mala, tak ťa to zároveň aj povzbudzuje k tomu, aby si sa neuspokojila len s chabým náznakom romantiky. Shakespeare povedal:

„Je nádherná preto, aby som jej dvoril.

Je ženou preto, aby som ju vyhral.“

No ako roky plynú, my muži máme tendenciu upúšťať od dvorenia sa svojej manželke. Ženy sa nikdy nesťažujú na to, že by im ich manželia prejavovali až príliš veľkú náklonnosť.

Raduj sa v Bohu a On ti vždy ukáže, čo váš vzťah práve potrebuje. Keď začnú určité veci medzi vami vädnúť, začneš cítiť nutkanie niečo s tým urobiť. Napríklad jej povedať nežné slová náklonnosti alebo pre ňu niečo urobiť, nejako jej poslúžiť. Tým jej dáš najavo, že ju stále miluješ a že sa z nej raduješ. Ako zvädnutá rastlina, ktorú poleješ vodou, taký nádherný vplyv môže mať tvoj zvyk prejavovať náklonnosť svojej žene.

Nauč sa riešiť konflikty okamžite

Radosť v Bohu je hlavným spôsobom, ako Boh bude viesť túžby tvojho srdca po zdravom, nežnom, vrúcnom, vzájomne uspokojujúcom a dlhotrvajúcom vzťahu. Ak sa budeš v Ňom radovať, budeš taktiež zachovávať Jeho prikázania. Jeho prikázania sú navrhnuté tak, aby ich naplnením boli naplnené aj túžby tvojho srdca.

Napríklad, vyriešenie konfliktu je kľúčom k vzájomne uspokojujúcemu a dlhotrvajúcemu vzťahu. Apoštol Pavol hovorí: „… nech slnko nezapadá nad vaším hnevom“ (Ef 4:26). Dodržuj toto pravidlo a ďaleko zájdeš. Muži, dbajte na to. Aj keby to znamenalo, že budeš prvý, kto naruší to kamenné ticho po búrke medzi vami.

Boh vás pozýva, aby ste sa radovali jeden z druhého, aby ste sa neodopierali jeden druhému a aby ste sa tak zdržiavali od akéhokoľvek sexuálneho hriechu. Keď budeš načúvať a nasledovať toto volanie, budete smerovať do zdravého, vrúcneho, vzájomne uspokojujúceho a dlhotrvajúceho manželstva.

Rady manželom a manželkám

Boh, v ktorom máš svoju radosť, hovorí: „… vy každý jeden milujte si ženu ako seba, a žena nech sa bojí muža“ (Ef 5:33). Muži, to znamená, aby ste milovali svoje ženy, akoby boli súčasťou vašich vlastných tiel. Keď ju vidíš, ako sa trápi, buď v jej trápení s ňou. Keď vidíš, že sa raduje a je naplnená, raduj sa s ňou a nech ťa to napĺňa. Nie je sebecké hľadať šťastie takýmto spôsobom. Sebecké je, ak hľadáš svoje vlastné šťastie nezávisle od jej. No ak hľadáš svoje šťastie vo svätom šťastí a radosti svojej ženy, bude ťa za to milovať.

Ženy, už máte rešpekt voči svojím manželom. Teraz, keď ste v manželstve, Boh chce, aby ste aj dohliadali na to, že v tom aj budete pokračovať. „Dohliadať na to“ v sebe zahŕňa aj chvíle, keď urobí v živote nesprávne rozhodnutia, keď je jeho sebavedomie pošliapané, jeho láska stráca na svojej sile atď. V takýchto chvíľach mu buď vynadáš a budeš na neho útočiť, alebo vytrváš a dohliadneš na to, že sa budeš za neho modliť a pomôžeš mu dostať sa späť na nohy. Božia vôľa je, aby si dohliadala na to, že si ho neprestaneš vážiť. Či už v súkromí, alebo na verejnosti.

Keď si dávate svoje manželské sľuby, radím vám, snažte sa nájsť vašu radosť v Bohu a očakávajte Ho, že vám pomôže naplniť vaše túžby týkajúce sa manželstva. Chyťte sa za ruky a povedzte si navzájom text básne Roberta Browninga:

Zostarni so mnou.

To najlepšie ešte len príde.

Posledné chvíle života, pre ktoré boli tie prvé stvorené,

naše životy sú v Jeho rukách vnorené.

John Ensor © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

5,3/5 (16 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.