Joker

  • 7. Okt '19
  • 2 minúty
  • 10545
  • 18

Recenzia filmu.

réžia: Todd Phillips

scenár: Todd Phillips, Scott Silver

hrajú: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro, Marc Maron

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) je mladý muž, ktorý si na živobytie zarába ako klaun. Raz sa chce stať uznávaným komikom. Pracuje na vlastných vtipoch. Zapisuje si ich do zápisníka. Život je však ťažký. Arthur býva v mizerných podmienkach schátraného bytu, je sám, stará sa o chorú mamu. Zažíva výsmech, násilie a, na dôvažok, trpí mentálnymi poruchami a záchvatmi smiechu, ktoré nevie potlačiť. Musí brať lieky, o ktoré postupne prichádza. 

Všetko sa zhoršuje. Jeho vnútro, ktoré je poznačené nespravodlivosťou a mentálnou poruchou, sa začína búriť. 

V metre, keď je v obleku klauna, ho napadnú traja opití muži, ktorí obťažujú mladú ženu. V strachu, sebaobrane, skrate vyťahuje zbraň, ktorú mu dal kolega, aby sa mohol pred zlom brániť, a mužov postrieľa. Zmetený uteká z metra a rozrušený sa ukrýva. Zrazu sa v ňom ale objavuje pocit, ktorý doteraz nepoznal. Tancuje pred zrkadlom a nachádza uspokojenie v skutku, ktorý práve vykonal. Začíname byť svedkami jeho prerodu…

Na nespravodlivosť a zlo začína reagovať krutým násilím. Stotožňuje sa s potešením, ktoré to v ňom vyvoláva. Násilie je jeho novým “vtipom”. Rozpráva o tom celé mesto. Chudobní a prehliadaní v spoločnosti sa búria a oslavujú ho ako hrdinu. 

Zrazu už nie je prehliadaný…

Nie je to film plný akčných scén. Nie je to film, v ktorom je nadupané tempo. Je skôr smutný. Má skvelú hudbu. Niektorým sa bude pozerať ťažko. Je to film, ktorý je plný posolstiev na rozličných úrovniach. 

Kým po “klasickom” filme o niektorom zo superhrdinov máte pri odchode z kina veľké svaly a chcete vytrieskať všetkých zlých naokolo, po tomto filme si človek môže naplno uvedomiť, že ak na zlo a nespravodlivosť odpovedá zlom, zmení ho to. Viac a viac sa stáva súčasťou zla a nevedie to nikdy k dobru. Človek môže prísť na to, že keď berie spravodlivosť do vlastných rúk, je svedkom prerodu svojej osobnosti, a sám sa stáva konateľom a pôvodcom novej nespravodlivosti a zla. 

Tento film potvrdzuje okrem iného aj to, že  “Neodplácajte sa zlým za zlé”, “Nech slnko nezapadá nad vaším hnevom”, “Nenáhli sa k hnevu, lebo hnev spočíva v hrudi bláznov”, staré pravdy, ktoré sú v Biblii, majú niečo do seba. 

Otázky na rozmýšľanie:

  1. Ako sa vyrovnávaš so zlom a nespravodlivosťou okolo seba? Ako vyzerá zdravá reakcia?
  2. Vo filme je pôvodcom násilia a zla nielen Joker, ale aj bežní tínedžeri alebo chlapi zo strednej vrstvy, ktorí majú doma svoje rodiny. Ako je to možné? Ako môže človek poraziť zlo vo vlastnom srdci?
  3. Čo si myslíš o tomto výroku: Ak sa človek nevyrovná so svojou minulosťou konštruktívnym spôsobom, ovplyvní to celú jeho budúcnosť. 
  4. Všetci túžime po práve a spravodlivosti. Ale len Boh — Spravodlivý Sudca — ju vo svete, ktorý je plný zla a korupcie, dokáže v dokonalej miere nastoliť. 

SLAVOMÍR SLÁVIK 2019. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

4,8/5 (24 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.