Tvoj život nie je nudný

https://stocksnap.io/photo/SXKQKPQXWE

  • 8. Okt '18
  • 5 minút
  • 2605
  • 16

Niekedy potrebujeme, aby nám niekto otvoril oči do reality, aby sme si pripomenuli, že realita je udivujúcejšia a podivuhodnejšia, než si často uvedomujeme.

Máme zvláštnu tendenciu brať našu existenciu, existenciu ostatných ľudí a svet, v ktorom žijeme, ako samozrejmosť. Akoby tieto veci boli len obyčajnými faktami. Akoby to, že žijeme na obrovskej planéte točiacej sa rýchlosťou 1 670 km/h, rotujúcej okolo gigantickej ohnivej gule rýchlosťou približne 107 220 km/h v slnečnej sústave, ktorá sa pohybuje okolo Mliečnej cesty rýchlosťou 828 000 km/h, počas toho ako sa galaxia sama rúti vesmírom 2 milióny km/h, je len niečo, nad čím si môžeme kývnuť rukou, a tie najvzrušujúcejšie veci sa dejú na Facebooku alebo vo Fortnite.

Nie, my potrebujeme vystrčiť hlavu z virtuálneho sveta, kde sme zameraní na samých seba a pamätať na to, čo je skutočné — čo je dych vyrážajúce a nádherne reálne. Nechaj, nech ti osviežim pamäť tým, že ti pripomeniem zopár úžasných vecí o tebe.

Si tu!

Po prvé, si tu. Kedy si nad tým naposledy skutočne rozmýšľal? Ty si tu! A si tu, pretože ťa tu chce Boh. Odhliadnuc od okolností, za ktorých si sa narodil, ako veľmi, alebo naopak, ako málo si ťa ostatní vážia, odhliadnuc od tvojich schopností alebo neschopností, ako skvele sa o teba iní starali, alebo ako hrozne ťa zneužívali, akým obrovským hriešnikom si bol, alebo ako dlho si ním bol. Si tu, pretože Boh sa rozhodol, že budeš tu a teraz.

Existuješ, pretože Boh chcel, aby si existoval (Sk 17:26–28). A ako kresťana si ťa Boh vyvolil, aby si sa v Kristovi stal Jeho dieťaťom. On ťa miloval ako svojho vlastného, predtým než vznikol vesmír (Ef 1:3–6). Boh ťa sprevádza dobrotou a milosťou každý deň tvojho života (Ž 23:6). Áno, naozaj každý deň. A On ťa nadmieru požehná. Omnoho viac, ako je naša obdivuhodná, ale stále relatívne obmedzená predstavivosť, schopná obsiahnuť (Ef 3:20).

To je tvoja realita. Veríš tomu? Naozaj? Nie ako holú abstraktnú teologickú skutočnosť, ale ako niečo, čo ti niekedy vyráža dych a niečo, z čoho sa ti roztrasú kolená? Zaráža ťa niekedy fakt, že si Božou myšlienkou a Božím stvorením — že on ťa stvoril zámerne?

Tvoj život má omnoho vyšší zámer ako len jedlo, futbal, pozeranie filmov, zničený vzťah, voľby, dôchodkové sporenie alebo najlepšie značkové oblečenie. Ako Ježiš povedal: „veď život je viac ako pokrm a telo viac ako odev” (Lk 12:23). Omnoho viac.

Žiješ!

Teraz sa poďme na chvíľu zamyslieť nad tou úžasnou pravdou, že máš túto skvelú vec nazývanú „život“. Odkiaľ si získal život? Dostal si ho od Boha (1. K 7:17). Žiješ? Rozumieš vôbec tomu, čo to znamená? Nie, nerozumieš — a ani ja!

Žiadny človek nebol doteraz schopný presne definovať, čo je život. Vieme iba, že život je. Vedecké definície toho, čo je život, sú naozaj iba opismi, ako sa živá hmota odlišuje od neživej hmoty a ako sa živá hmota správa. Môžeme vedieť veľa o tom, ako život začína, čo ho udržiava a ako končí, ale nevieme uchopiť tú pravú podstatu života, tú záhadnú otázku toho, čo život je.  A to je preto, pretože každý život pochádza zo Života (J 14:6), z tej samotnej existenčnej podstaty (2. M 3:14).

Vieš, aký si ako ľudská bytosť úžasne jedinečný? Život v hmotnom, pozorovateľnom vesmíre je veľmi, veľmi, veľmi, veľmi ojedinelý. A to je dramatické zistenie. Podmienky pre vznik života sú tak veľmi obmedzujúce, že nie je to nič iné ako zázrak, že život, nehovoriac o inteligentom živote, existuje hocikde.

Ak sa na to celé pozrieme z pohľadu štatistiky, tak by si nemal existovať. Ak vezmeme do úvahy nespočetné milióny spermií a vajíčok v spojení s nespočetnými miliónmi možnosťami, zvážime históriu ľudstva, všetky tieto veci mohli mať za následok to, že by si tu vôbec nebol. To, že si tu, nie je nič iné, len zázrak. Ty, ako živá bytosť, si tak veľmi ojedinelá. Štatistická pravdepodobnosť toho, že vznikneš, je veľmi malá, nepravdepodobná. To nám môže dávať aspoň malé pochopenie toho, aký zázrak a div je naša samotná existencia. Žiješ, pretože aj napriek všetkým prekážkam a nepravdepodobnostiam, ti Boh dal život.

Máš mozog!

Ak by sme sa snažili pochopiť to, ako veľmi sme jedineční, musíme sa zamyslieť nad faktom, že vďaka nášmu mozgu sme najojedinelejší druh. Mozog. Tá vec v tvojej hlave, ktorá ti práve v tejto chvíli umožňuje čítať a uvažovať. Tvoj mozog je najkomplexnejšou vecou, ktorá bola kedy objavená v hmotnom vesmíre. Nič iné sa k tomu ani nepribližuje.

Často hovoríme o mozgu z klinickej stránky, akože je to niečo normálne, proste holý fakt. Nie je to normálne a ani holý fakt. Je to zázrak stvorený z hmoty. Cez neskutočne komplexný nervový systém tvoj mozog riadi tvoj zrak, sluch, chuť, čuch, hmat, rovnováhu, trávenie, kardiovaskulárny systém, dýchací systém, kožu, imunitný systém a celý rad ďalších systémov, a zjednocuje ich tak, aby si ty mohol chodiť životom bez toho, aby si nad tým musel rozmýšľať, a mohol robiť iné veci a myslieť na ne.

A aké sú to tie „iné veci“? Brúsenie predpísaných okuliarov, stavanie mrakodrapov, vydávanie novín, vyberanie nových učebných osnov do školy, navrhovanie raketoplánov, zapájanie sa do evanjelizácie naprieč rôznymi kultúrami, pripravovanie unikátnych jedál, formovanie krajiny, programovanie počítačového softvéru, inštalovanie domácich spotrebičov, prekladanie Biblie, stavanie kuchynskej linky, projektovanie trendov v globálnej ekonomike, trénovanie mladého futbalového tímu, maľovanie olejovými farbami na plátno, vysádzanie päťsto akrov pšenice, učenie anglického jazyka a literatúry maturantov, kopanie studní vo vyschnutých oblastiach, vedenie farmaceutického výskumu, monitorovanie inventúry v obchode s potravinami, písanie zložitých e-mailov, zakladanie nových cirkevných zborov, komponovanie symfónií, riadenie verejnej knižnice, opravovanie automobilov, plánovanie vhodných oblastí pre výstavbu benzínových staníc, hranie sa na schovávačku so svojimi deťmi, umiestňovanie satelitu na obežnú dráhu, vytváranie GPS máp, ktoré ti opisujú cestu počas šoférovania, písanie sonetov, položenie základov pre závesné mosty v hlbokej morskej vode, ukladanie Písma do pamäte. Tieto, a milióny „iných vecí“, sú dôsledkom práce ľudského mozgu — ako je ten tvoj.

Kto si

Toto je iba vrchol ľadovca skvelej skutočnosti toho, že existuješ. Pozri sa na to z hocijakej perspektívy a len rozmýšľaj, aké ohromné je to, že môžeme žiť v tomto svete. 

Nenechaj sa komandovať desivými a chorobnými myšlienkami, ani nenechaj, aby ti tvoje slabosti, strata odvahy, hriechy alebo nedostatky vzali pravdivý pohľad na realitu. Toto sú skutočnosti, ale sú vedľajšie a vyblednuté. Prines ku krížu všetko, čo musíš, ale potom vstaň a povznes sa nad introspekciu. Spomeň si na to, že tvoj život — a život sveta — je divoký, úžasný, predivný a obdivuhodný (Ž 139:14). A pamätaj na Toho, ktorý všetko udržuje „svojím mocným slovom“ (Žid 1:3).

Si, pretože Boh chcel, aby si existoval. A si, kým si, čo si, aký si, kde si a kedy si, pretože ťa Boh stvoril (J 1:3), utkal ťa v lone matky (Ž 139:13), povolal ťa, aby si mu patril (J 10:27; R 8:30), dal ti život, aby si ho žil (1. K 7:17). A toto všetko naplní celý tvoj život — dobré aj zlé, sladké aj horké, zdravie aj súženie, bohatstvo aj chudoba, pohodlie aj trápenie — nepochopiteľnou vznešenosťou, zmyslom a slávou.

Jon Bloom © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,8/5 (20 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.