Kanye West, Jesus is King

  • 9. Nov '19
  • 3 minúty
  • 2492
  • 23

Kanye West vydal nový album. Je to album, aký málokto čakal.  Je plný kresťanských textov, výziev k nasledovaniu Ježiša, k uctievaniu Boha.

Kanye prešiel zmenou. Obrátil sa k Bohu, a teraz hovorí, že je poslaný, aby šíril evanjelium.

Dokonca začal organizovať pravidelné nedeľné bohoslužby. 

Niektorí sú z toho nadšení, mnohí, či už veriaci, alebo neveriaci, majú k tomu rezervovaný postoj.   

V rozhovore so Zane Lowe hovorí: „Myslel som si, že som bohom tejto kultúry, ale táto kultúra bola mojím bohom.“ Hovorí tiež o tom, že Boh si použil jeho mentálne ťažkosti, aby sa k nemu priblížil a je Mu vďačný, že ho mentálne, fyzicky a duchovne uzdravil. O sociálnych médiách hovorí: „Ľudia sú závislí na sociálnych médiách. Investujú viac času do fotky na sociálnych médiách, než do skutočného života.“  

V rozhovore s Jamesom Cordenom v rámci show Carpool Karaoke, ktorú premenovali na Airpool Karaoke (keďže namiesto toho, aby sedeli v aute, sedia v lietadle, dokonca aj s gospelovým spevokolom) Kanye hovorí o tom, ako sa za neho ľudia modlili po tie roky, keď nerobil dobré veci. Hovorí o tom, že Boh na ňom pracoval a že teraz chce šíriť evanjelium a spieva o tom, ako potrebuje Ježiša. Na otázku o manželstve Kanye odpovedá: „Ľudia si mysleli, že byť v manželstve nie je cool, oženil som sa, a zrazu vravia — to je cool. Ale je to viac než cool. Je to nebeské, je to úžasné a Boh ma používa, aby som bol príkladom.“ Nadšene dodáva: „Teraz pracujem pre Boha a Boh sa cez to ukazuje. Kanye West pracuje pre Boha!“ Corden sa ho neskôr pýta, ako vyzerá bežný večer s rodinou spolu s Kim. Kanye hovorí, že večer už nechodí von, že je rád doma. Večerajú spolu, dajú deti spať, Kim pozerá TV. 

„A čo robíš ty?“ pýta sa Corden. 

„Čítam si Bibliu,“ odpovedá Kanye. 

„Naozaj?“ pýta sa Corden. 

„Naozaj,“ odpovedá Kanye.

Nezdá sa, že to všetko, čo Kanye hovorí, nemyslí naozaj. Nezdá sa, že je to súčasť marketingu k novému albumu. 

V rozhovoroch nepôsobí drzo a nafúkane. Je pokorný a hľadá v sebe čestné a úprimné odpovede. Myslí to vážne. 

Dúfam, že Kanye ustojí slávu, peniaze a všetky tlaky okolo. Nemá to ľahké. 

Niečím podobným prechádzal a prechádza Justin Bieber.

Je ľahké kritizovať, ale kto z nás, kto toto číta, prešiel väčšími pokušeniami ako títo dvaja? Málokto.

Čas ukáže, ako to celé skončí.

Zopár myšlienok na záver:

  • Boh koná a pôsobí, v kom chce. Možno si myslíme, že evanjelium môže osloviť len bežného a chudobného človeka. Nie je to pravda. Boh sa na svet pozerá inak ako my. V Jeho očiach je každý chudobný a každý potrebuje pomoc. 
  • Kanye opisuje svoj duchovný zážitok. Úprimne, autenticky. Podobne ako iní, ktorí v piesňach opisujú sklamanie z lásky, alebo kritizujú určité pomery. Je to jeho osobná výpoveď a má na ňu právo. 
  • Nezvolil si cestu, že bude o svojej duchovnej zmene spievať a hovoriť len tak okrajovo, trochu, v náznakoch, aby nestratil vplyv a kontakty. Robí to tak priamo, ako je to len možné. Ako to robíme my?
  • Každý si v živote musí dať odpoveď na otázku: Aký to má všetko zmysel? Kam smerujem? Zostane po mne niečo? Ráta sa môj život, alebo zostane po mne naozaj iba prach? Aj ten, kto má veľa a je úspešný. 
  • V dnešnej dobe sa veľmi cení „coming out“. Uvidíme, či aj takéto „coming out“ bude mať podobnú podporu, ako keď niekto zmení pohlavie, alebo sa rozhodne, že ostatným povie, že je homosexuál. Coming out Kanye Westa je, že je znovuzrodený kresťan. 
  • V komentároch k videám sa objavujú aj komentáre ľudí, ktorí vďaka svedectvu Kanye Westa reštartujú svoju osobnú cestu k Bohu a majú pri tom slzy v očiach. 

Celé to zvažujme. Ale menej sa kritizujme navzájom a viac si prajme a modlime sa za seba navzájom.

SLAVOMÍR SLÁVIK 2019. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

4,6/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.