Štedrosť pohostinnosti vo vzťahoch

https://www.pexels.com/photo/action-adult-architecture-blur-266046/

  • 25. Okt '18
  • 3 minúty
  • 1630
  • 11

Jedna z mojich najvýraznejších spomienok ako dieťaťa rodičov imigrantov je, že hoci sme mali svoju sieť rodiny a priateľov s rovnakým kultúrnym pozadím, existovalo mnoho spoločenských sietí, do ktorých sme nedokázali získať prístup. Boli to stále skupiny ľudí, ktoré boli viac uznávané, zabezpečené a mali viac sociálnych väzieb než my.

Štedrosť vo vzťahu je vo svojej podstate prejavom pohostinnosti a prijatia. Prekonáva rozdiely medzi tými, ktorí majú viac a tými, ktorí majú menej spoločenských väzieb. Pohostinnosť znamená byť priateľom a susedom hocikomu, bez ohľadu na sociálne postavenie. Hoci to predstavuje, že máme otvoriť svoje domovy a spoločne stolovať, ale aj že sa máme podeliť o vzťahy a zmysel pre spoločenské väzby. Je to vítanie cudzincov ako priateľov a známych ako rodinu.

Toto je dôvodom, prečo keď čítame biblické inštrukcie k praktizovaniu pohostinnosti, predovšetkým voči tým, ktorí sú na okraji spoločnosti, problémom jednoducho nikdy nie je nedostatok finančných zdrojov alebo miesta na spanie. Často je problémom nedostatok sociálnych zdrojov. Cudzinci a imigranti nemali zmysel pre občianstvo alebo príslušnosť. Siroty a vdovy stratili dedičstvo vo forme pôdy a rodiny. Z tohto dôvodu sa vykúpenie v evanjeliu často opisuje ako pozvánka k tomu, aby sme nadväzovali vzťahy a niekam patrili.

Prvý list apoštola Petra nám v 2. kapitole pripomína, že hoci kresťania predstavujú duchovný dom, sme tiež cudzincami a hosťami (1. Pt 2:11). Podobne píše Pavol: „… nie ste už cudzinci ani prišelci; ale ste spoluobčania… “ (Ef 2:19) Základom pre Biblické volanie k štedrosti a pohostinnosti vo vzťahoch je poznanie toho, aké to je byť outsiderom, ktorý je privedený k Božiemu ľudu. „Preto milujte cudzinca, veď aj vy ste boli cudzincami v Egypte“ (5. M 10:19).

Ako teda môžeme praktizovať tento druh štedrosti? Keďže je New York miestom obrovskej diverzity a mobility, existuje mnoho spôsobov! Tu sú tri:

  • Rozprávaj sa. New York je miestom etnickej, ekonomickej a kultúrnej diverzity, čo znamená, že neustále stretávame ľudí, ktorí sa od nás líšia a možno majú úplne iné vierovyznanie. Konverzácia nám otvára dvere k ľuďom, hoci máme celkom iné životné skúsenosti alebo pohľad na svet. Predovšetkým v meste, kde sa vzťahy často zakladajú na ekonomických transakciách, kde sa možno nerozprávame s ľuďmi, vedľa ktorých žijeme a ktorých dennodenne stretávame, mení konverzácia práve takého vzťahy na priateľstvá, v ktorých sa o seba navzájom zaujímame. Len to, že povieme známemu susedovi: „Stretávam Vás toľko rokov, no nikdy som sa Vám nepredstavil,“ alebo novému susedovi: „Nikdy som Vás tu nevidel, vitajte!“ dokáže vytvoriť vzťah, ktorý sa zakladá na konverzácii a privítaní.
  • Nadväzuj kontakty. Spomínam si, že keď som sa presťahoval do New Yorku, premýšľal som nad tým, aký je veľký a že nepoznám nikoho a netuším, ako nájsť dobrú reštauráciu. Môj spolubývajúci prejavil pohostinnosť jednoducho tak, že ma predstavil svojim priateľom, pozval ma do svojej skupinky a povedal mi, kde dostať tie najlepšie žemle v okolí! Poznal mesto aj viac ľudí, a tak mi pomohol s prvými krokmi k tomu, aby som raz nazýval New York svojím domovom. Pozvať ľudí do spoločnosti môže byť pre mnohých prvým krokom k tomu, aby si v meste našli rodinu a domov. Ak sa podelíme o svojich priateľov a o poznanie mesta, môžeme spraviť z New Yorku lákavejší domov.
  • Príď k stolu. Pánov stôl je najväčším znakom biblickej pohostinnosti a prijatia, pretože nám pripomína Ježišov najvyšší prejav štedrosti vo vzťahoch, aby sme sa cítili vítaní. Svojou ochotou oddeliť sa od Otca nám k Otcovi dal prístup. Pánov stôl nám pripomína, že prístup k Bohu vesmíru sa nezakladá na sociálnom postavení alebo morálnych úspechoch. Zakladá sa výhradne na našom uznaní, že sme hladní a smädní po spojení s Bohom a že nás k Nemu pozýva Ježiš Kristus. Čím viac sa budeme ponárať do príbehu o Bohu, ktorý privítal prišelcov a cudzincov, tým viac ľudí okolo nás budeme vítať my, a to pre ich rast a pre dobro mesta.

John Lin. PÔVODNÝ ČLÁNOK MÔŽETE NÁJSŤ NA  REDEEMER.COM

4,7/5 (13 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.