10 dôvodov, prečo si prečítať Bibliu (aj keď neveríte v Boha alebo kresťanstvo)

Photo by Ben White on Unsplash, https://unsplash.com/photos/1MHU3zpTvro

  • 10. Júl '20
  • 6 minút
  • 3721
  • 811

Môj učiteľ na strednej škole hovorieval, že každá správna domácnosť by mala mať doma tri knihy. Slovník cudzích slov, kuchársku knihu a Bibliu. Tento výber nikdy nezdôvodnil, bral to ako samozrejmosť. Takže — asi je to tak. :)

Skúsil som dať dokopy 10 dôvodov, prečo by ste si mali tú tretiu z nich — Bibliu — prečítať, aj keď sa nepokladáte za veriaceho, neveríte v Boha, nechodíte do kostola a z organizovaného náboženstva v akejkoľvek podobe vám naskakuje husia koža.  

  1. Je to „all time bestseller“ — alebo po slovensky — najpredávanejšia kniha všetkých čias

Možno to znie neuveriteľne, ale najpredávanejšia kniha je naozaj Biblia. A okrem toho je najrozšírenejšou, najprekladanejšou, najčítanejšou, najnenávidenejšou, najdostupnejšou a najkontroverznejšou knihou na svete. Guinessova kniha rekordov predpokladá, že na svete bolo vytlačených viac ako päť miliárd (5 000 000 000) Biblií.

Ročne sa ich vydá viac ako 100 miliónov. Bola preložená (celá alebo jej časť) do viac ako 2 100 rôznych jazykov (a v slovenčine máme na výber hneď niekoľko prekladov). Ak teda bežne siahate po bestselleroch (ale aj keď nie), a tento ste ešte nečítali, neváhajte. Možno máte jednu práve doma na poličke (ak ste sa držali vy alebo vaši rodičia rady v úvode). 

  1. Je dostupná zadarmo a môžete ju začať čítať (alebo počúvať) prakticky hneď 

Ak ju aj nemáte doma, nevadí. V elektronickej verzii je zadarmo dostupná v rôznych formátoch — či už appka (YouVersion pre Android ale aj iOS), ktorá dlhodobo patrí medzi 100 najlepších voľne dostupných aplikácií (s viac ako 100 miliónom stiahnutí), alebo stránka biblia.sk (kde nemusíte len čítať, ale môžete rovno počúvať — dabing realizovali slovenskí herci).

Biblia má 1 189 kapitol, takže vám to môže chvíľu trvať. Appka YouVersion obsahuje aj čitateľské plány (Biblia za rok), môžete sa rozhodnúť, či chcete čítať zaradom alebo chronologicky, prípadne začať čítať najprv Novú zmluvu — evanjeliá, potom listy a až potom sa presunúť na Starú zmluvu. Výhodou plánov je, že si môžete nastaviť napr. pripomienku, že ste chceli čítať.  (Osobne odporúčam čítať evanjeliá napr. Marka alebo Jána a zapisovať si, ak vás niečo zaujme, prípadne — ak nájdete miesto, ktorému nerozumiete, odporúčam opýtať sa niekoho, o kom si myslíte, že by vám to vedel rozumne vysvetliť — či už ujo Google, alebo aj normálny človek. Pokojne napíšte aj mne, ak chcete, ale je možné, že tiež využijem po vašej otázke prvú možnosť).

  1. Ovplyvnila myslenie a kultúru západnej civilizácie viac ako ktorákoľvek iná kniha

Ako povedal emeritný profesor klasickej literatúry na Wheaton College, Illinois — Leland Ryken v článku na washingtontimes.com „Biblia je centrálnou a základnou knihou Západnej (aj Americkej) kultúry. Kdekoľvek sa v našej kultúrnej minulosti pozrieme, nájdeme Bibliu. Aj keby sme veľmi chceli, nedokážeme sa jej vyhnúť, a bez jej poznania nedokážeme pochopiť svoju minulosť.“ 

Michelangelo, Shakespeare, Napoleon, da Vinci, Kolumbus, Kopernik, Descartes, Pascal, Bach, Luther, Pasteur atď. Je mnoho umelcov, politikov, vynálezcov, ktorých myslenie a konanie bolo formované aj Bibliou a jej obsahom. Príbehy ako Kain a Ábel, Sodoma a Gomora, Dávid a Goliáš, Jonáš či Ježišove podobenstvá o Márnotratnom synovi, o stratenej ovci, či milosrdnom Samaritánovi sú príbehmi, na ktoré narazíte v rôznych oblastiach kultúry (hudba, literatúra a i.), pretože z nich vychádza, stavia na ich princípoch, alebo ich len jednoducho spomína. 

  1. Nepíše sa náhodou v Biblii, že…

— peniaze sú koreňom všetkého zla,

— čokoľvek si človek prosí s vierou, dostane,

— všetko zlé sa obráti na dobré

atď.?

Je mnoho častí Biblie, ktoré ľudia zlým spôsobom vysvetľujú alebo úplne vytrhávajú z kontextu. Ak ste ju však nikdy nečítali, nikdy to nezistíte. Keď si prečítajte dané verše v kontexte, prídete na to, že to bolo myslené ináč. (Mimochodom, nič z hore uvedených troch príkladov sa v Biblii nepíše.)

  1. Neodmietajte niečo, čo nepoznáte

Mnoho ľudí odmieta Bibliu bez toho, aby ju preskúmalo. Je to podľa nich stará, nepodstatná kniha, ktorá dnes už nemá čo povedať a sú v nej napísané zjavné nezmysly či protirečenia. Odmietať bez toho, aby sme niečo preskúmali, však nie je rozumné (ani vedecké a ani správne).

Čo ak ste na tom rovnako ako dieťa, ktoré odmieta ochutnať zmrzlinu, lebo ju predtým ešte nikdy nejedlo?

Biblia je nebezpečná kniha, pretože vám môže úplne zmeniť život. Možno práve preto sa ju bojíte otvoriť. Je to však rovnaké, ako keď vás začne bolieť zub a vy sa bojíte ísť k zubárovi. Odďaľovanie len znásobí vaše bolesti a utrpenie a naopak, návšteva vám pomôže cítiť sa opäť dobre. 

  1. Príbeh, ktorý dáva odpovede na najväčšie životné otázky

Sú otázky, na ktoré odpoveď nájdete rýchlo. Sú však aj také, nad ktorými treba rozmýšľať, a nad niektorými otázkami budeme rozmýšľať do konca života bez uspokojivej odpovede. To však neznamená, že by sme sa nemali pýtať a hľadať.

Prečo vôbec existujem? Aký má život na zemi zmysel? Čo bude po smrti? Prečo je na svete toľko zla, utrpenia a bolesti? Je duša nesmrteľná? Ako by som mal žiť? Biblia od prvej po poslednú stranu na tieto otázky odpovedá. Nemusíte s ňou súhlasiť, môžete s ňou diskutovať či polemizovať, ale spýtam sa veľmi konkrétne: Aké sú vaše odpovede na tieto otázky? 

  1. Biblia obsahuje množstvo praktických rád, skúseností a inšpiratívnych príbehov, ktoré stoja za hlbšie zamyslenie

Či už potrebujete radu ohľadom vzťahov, financií, manželstva, výchovy detí, alebo stojíte pred veľkou skúškou, nevyriešiteľným problémom, utrpením a bolesťou či vážnym životným rozhodnutím, v Biblii nájdete príbehy ľudí, ktorí zažívali podobné veci. Stačí začať čítať a nechať sa inšpirovať (Možno vás to prekvapí, ale dosť často je to ukážka toho, ako by to nemalo byť.)

  1. Historicky relevantná

Aj keď sa mnohí snažili a stále snažia spochybňovať historickú dôveryhodnosť Biblie, neexistuje staroveký text, ktorý by bol zachovaný v takom množstve a tak hodnoverne, ako práve Stará a Nová zmluva Biblie. Mnohé staroveké zvitky či archeologické vykopávky obsah Biblických príbehov potvrdzujú (a to sme zďaleka neobjavili všetko). 

Možno si to ani neuvedomujete, ale vždy keď napíšete dátum svojho narodenia, rátate ho od roku, kedy sa narodil Ježiš Kristus, ústredná postava Biblie. 

Bibliu nemôžete porovnávať s eposom o Gilgamešovi, Homérovou Illiadou a Odyseou či Ezopovými bájkami. Jej podstata je historická. Bola napísaná v troch jazykoch (Hebrejčine, Aramejčine a Gréčtine) v priebehu cca pätnástich storočí (prvé knihy asi v roku 1400 pred Kristom, posledná približne 90 rokov po Kristovi) a obsahuje celkom 66 kníh rozdelených na Starú (39) a Novú (27) zmluvu. Napísalo ju pravdepodobne viac ako 40 rôznych autorov od vznešených Kráľov až po jednoduchých rybárov na troch kontinentoch (Ázia, Európa či Afrika). 

  1. Je to najzakazovanejšia kniha všetkých čias 

Od stredovekej Katolíckej cirkvi, ktorá zakazovala rôzne preklady Biblie, až po rôzne autoritárske režimy (fašizmus či komunizmus) — to sú len niektoré príklady toho, keď bolo vlastníctvo či čítanie Biblie zakazované a trestané. Nie je to dávno, čo tomu tak bolo aj na Slovensku. V Číne či mnohých moslimských krajinách je tomu tak dodnes. Možno ste si to nikdy neuvedomili (keďže od roku 1989 máme na Slovensku slobodu), ale Biblia bola je a pravdepodobne aj bude podpultovkou, ktorá vás môže dostať do problémov. Využite súčasnú slobodu a čítajte. 

  1. Napriek tomu, že bola napísaná v priebehu storočí, má jednoliaty príbeh

Je až neuveriteľné, že napriek množstvu autorov a časovému rozpätiu napísania sa celou Bibliou nesie jediná ústredná téma. Záchrana ľudstva. Od knihy Genesis až po Zjavenie Jána, ústrednou témou je Záchranca — Mesiáš — Spasiteľ. Nazvite ho akokoľvek, každá Biblická kniha hovorí o Ňom a takto Bibliu treba aj čítať. 

Ak ste videli film Matrix (bez toho, aby ste o ňom vedeli niečo bližšie vopred), je veľmi pravdepodobné, že ste sa počas celého filmu cítili zmätene. Stratene. Často ste nerozumeli, čo sa deje a prečo sa to deje. Ale po záverečnej scéne ste zrazu všetko pochopili. Možno ste si aj povedali, že ho musíte vidieť ešte raz. Záverečný zvrat totiž mení celú perspektívu, s akou sa film pozerá. Dáva to celému príbehu úplne iný náboj a úplne iný zmysel. Zrazu do seba všetko zapadá.

Rovnako je to s Bibliou. Môžete ju čítať ako hocijakú inú knihu. Nájdete v nej mnoho zaujímavých príbehov, poučných prísloví či srdcervúcich piesní (žalmov), ale skutočnú perspektívu a zmysel celej tejto knihe dá až osoba Ježiša.

Ak začnete čítať Bibliu z perspektívy, že Ježiš je ten sľúbený Záchranca — začne vám dávať úplne iný zmysel.

4,6/5 (42 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.