10 otázok o randení pre Matta Chandlera I.

Jordon Cheung @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/a_malchik/1428672772

  • 29. Apr '15
  • 5 minút
  • 4622

Matt Chandler je manžel, otec a vedúci pastor v zbore The Village Church v Dallase, je tiež autorom niekoľkých kníh, vrátane The Mingling of Souls: God’s Design for Love, Marriage, Sex and Redemption. (Miešanie Duší: Boží plán pre lásku, manželstvo, sex a vykúpenie — pozn. prekl.)

Matt bol naším posledným hosťom na podcaste Ask Pastor John (Pýtajte sa pastora Johna — pozn. prekl.) a odpovedal na desať otázok o nezadanosti a randení.

Dostali sme množstvo otázok od mladých kresťanov a kresťaniek, ktorí ešte nie sú po svadbe. Obdobie života, v ktorom sa práve nachádzajú, u nich prebúdza množstvo túžob, nádejí, pochybností a pocitov neistoty, a aj zákerné otázky pre pastorov.

Aby sa nám podarilo prísť s tými správnymi otázkami, zavolali sme trom priateľom, ktorí ešte nie sú po svadbe. Lore Ferguson, Paul Maxwell a nedávno zasnúbený Marshall Segal strávili čas rozmýšľaním o výzvach, ktorým čelia nezadaní. Výsledkom boli tieto otázky:

1. Je môj priateľ (alebo priateľka) dostatočne zbožný?
2. Existuje pri randení kresťanov uponáhľanosť?
3. Poškodil Facebook randenie?
4. Mal by mi môj zbor pomôcť so svadbou?
5. Mám chodiť s dievčaťom, ktoré je zbožné, ale ja ju nepovažujem za atraktívnu?
6. Mal by priateľ „viesť“ svoju priateľku?
7. Kľúč k sexuálnej čistote pri randení?
8. Kedy by mal človek prestať randiť?
9. Randenie a manželstvo pre obete zneužívania.
10. Akú nádej ponúka Boh osamelým nezadaným?

To, čo nasleduje, je zostrihaný prepis kompletnej konverzácie s Chandlerom. Pokojne preskoč k otázkam relevantným pre tvoj život.

Otázka 1: Je môj priateľ (alebo priateľka) dostatočne zbožný?

Biblia prikazuje kresťanom, aby sa ženili a vydávali „v Pánovi“, to znamená, aby si brali iných kresťanov (1. Korintským 7:39; 2. Korintským 6:14). Ale dajte nám v čase, keď je kresťanstvo len podľa mena vo veľkom považované za autentickú dospelosť vo viere, niekoľko jednoduchých znakov duchovného rastu, ktoré by si mali muž a žena všímať u potenciálneho druha (družky).

Myslím si, že to, čo máme hľadať, je seriózna snaha osoby rásť vo viere. Myslím si, že cirkev skutočne slúži a pomáha nezadaným kresťanom rozmýšľať nad manželstvom a rozmýšľať nad randením. V rámci zmluvného spoločenstva vo viere by v okolí takej osoby mali byť tí, ktorí môžu hovoriť o jej reputácii a môžu povedať, či táto osoba myslí rast v Pánovi a umŕtvovanie hriechu v jej živote vážne. A to je to, čo hľadáš. Má táto osoba seriózny záujem rásť vo svojom vzťahu a poznaní s Pánom?

Pretože som na veľké nešťastie zistil, že nezadaní kresťania, obzvlášť mladé ženy, sa dostávajú do zóny zúfalstva, kde si povedia: „Áno, je to kresťan, chodí do kostola.“ A čo majú naozaj na mysli, je, že tento chlapík príde do kostola niekoľkokrát mesačne, ale mimo návštevy bohoslužby nemá skutočne seriózny záujem rásť vo svojom poznaní Pána, rásť vo svojom porozumení Biblie, nemá záujem modliť sa, nedá sa zbadať žiadne obživovanie alebo umŕtvovanie a nie je nikto, kto by ho skutočne poznal dosť na to, aby mohol hovoriť o raste jeho charakteru.

Keď to mám povedať prakticky, znamená to, že nezadaní by mali vyhľadávať ľudí, ktorí prehovárajú do ich života. Sú podrobovaní učeníctvu, či už v rámci organizácie alebo organicky, či už ako súčasť cirkevného systému pre učeníctvo alebo si len našli staršieho muža alebo ženu a pozvali túto osobu, aby prehovárala do ich života. A myslím si, že toto sú oveľa istejšie znaky ako to, či si zvýrazňujú pasáže v Biblii a či sa ukážu na službách Božích každý týždeň.

Otázka 2: Existuje pri randení kresťanov uponáhľanosť?

Existuje pri randení kresťanov situácia, ktorá by sa dala označiť za „ponáhľanie sa“? Ako zistíš, či tvoj vzťah napreduje príliš rýchlo emočne alebo že smeruje príliš rýchlo k svadbe?

Som veľmi opatrný tvrdiť, že existuje niečo také ako „ponáhľanie sa“. Čo by som sa radšej spýtal namiesto toho je: Čo ženie tú rýchlosť? Ak je to len obyčajná fyzická príťažlivosť alebo ak si presvedčený(-á), že „toto je ten(-á) pravý(-á)“ a to ťa vedie k istému druhu emočného vyumelkovaného šialenstva, ktoré poháňa tú rýchlosť, potom áno. Pokiaľ vzťah postupuje rýchlejšie než poznanie osobnosti, reputácie a jeho(jej) znalosti Boha, tak potom je to až príliš rýchlo.

Ale pokiaľ si v situácii, že máš možnosť všímať si zbožnosť tejto osoby, žasneš nad jej charakterom, máš radosť z toho, čo v nej a skrze nej Boh učinil, potom rýchlosť nie je priveľkým faktorom.

Napríklad máme tu členku štábu, ktorá sa zoznámila a vydala za svojho manžela v priebehu niekoľkých mesiacov. Všímala si, ako slúžil v The Village. Poznala jeho reputáciu. To, čo poháňalo tú rýchlosť, nebol emočný zápal, nebol to strach zo samoty, ani zúfalstvo v zmysle, že toto je môj jediný pokus. Nič také. Skôr šlo o poznanie jeho vernosti Bohu, jeho túžby slúžiť Pánovi a jeho vážnosti vo veciach Božích.

Sotva som postrehol, žeby spolu randili predtým, než sa zasnúbili.

Otázka 3: Zničil Facebook randenie?

Z vašej vlastnej skúsenosti, akým spôsobom zmenila technológia spôsob, akým dnes ľudia randia? Sú tieto trendy skôr povzbudzujúce alebo znepokojujúce?

Pokiaľ hovoríme o mladom mužovi a mladej žene, ktorí spolu aktívne randia, ktorí majú svoj vzťah zadefinovaný a ktorí si uvedomujú, že sú v rastúcom záväzku jedného k druhému, potom si myslím, že technológia vytvára možnosť, ako povzbudiť jeden druhého a byť s ním v spojení častejšie. Takže v tomto zmysle je to, čo môžu technológie ponúknuť, povzbudzujúce.

Ak však hovoríme o tom, ako technológie zmenili pravidlá hry v tom, ako mladí muži a ženy pristupujú jeden k druhému ešte pred tým, než si svoj vzťah zadefinujú, potom ma technológie dosť znepokojujú.

Možnosť posielať správy alebo tweetovať, alebo len napísať na niečiu stenu vám umožňujú flirtovať a dráždiť bez toho, aby tam bol vôbec prítomný moment definície toho, čím ten vzťah vlastne je. A tak v tejto situácii, keď ešte nemáte určené, čo ten vzťah znamená, myslím, že neprestajné spojenie s ríšou technológií namiesto ríše osobného kontaktu môže škodiť.
Keď si predstavím, že by nejaký mladý muž neustále vypisoval mojim dcéram a neustále pútal ich pozornosť na sociálnych sieťach, a to bez skutočne jasného vyjadrenia „mám o teba záujem“, bez nejakej jasnej túžby podeliť sa o poznanie tohto vzťahu, potom by som mal obavy.

Vídavam množstvo našich mladých žien v The Village Church provokovaných chlapmi, ktorým sa proste páči každý ich príspevok na Facebooku, alebo ktorí neustále píšu mladým ženám bez toho, aby si kedykoľvek vyjasnili ten vzťah.

Pokračovanie tu.

Matt Chandler © Desiring God. Website: desiringGod.org

5/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.