6 neočakávaných úloh otca

Photo by Szilvia Basso on Unsplash, https://unsplash.com/photos/man-and-boy-walking-on-seashore-under-blue-sky-HptxPPct2d4

  • 9. Mar '24
  • 6 minút
  • 467
  • 12

Môj biologický otec odišiel, keď som mal dva roky. Hoci by sa dalo ľahko predpokladať, že som bol príliš malý na to, aby mi to spôsobilo trvalé škody, moje rané detstvo bolo plné bolestných spomienok. V dôsledku toho som strávil hodiny úvahami o úlohe otca v živote dieťaťa.

Čítal som štúdie, ktoré ukazujú, že chlapci v mojej situácii sa častejšie zapájajú do gangov, prepadávajú v škole a skončia na drogách. Hoci to nebola moja cesta, bolesť z tých prvých rokov stále riadi väčšinu môjho života.

Úloha otca

Ak ste otcom, ste pre svoje dieťa dôležitejší, než si myslíte. Vaša hodnota presahuje akékoľvek finančné zabezpečenie, ktoré môžete alebo nemôžete poskytnúť. Aj keď je váš vzťah s deťmi napätý, nemáte veľa peňazí alebo ich vidíte len na niekoľko hodín každý druhý víkend, zohrávate významnú úlohu pri formovaní budúcnosti svojho dieťaťa.

Toto je šesť úloh otca, ktoré ste si možno neuvedomovali.

1. Vzor (Božieho charakteru)

Či už je to dobré, alebo zlé, náš prvý dojem o Božom charaktere je odvodený od charakteru nášho pozemského otca. Je Boh dôveryhodnou pevnosťou ochrany a sily alebo sebecký, narcistický klamár? Je to niekto, ku komu sa môžeme priblížiť so svojimi neúspechmi alebo nás chce udrieť, ak nenaplníme očakávania?

Nespoľahlivosť môjho biologického otca ma naučila, že nebeskému otcovi, ak vôbec nejaký bol, sa pravdepodobne nedá veriť. Keď sa moja matka nakoniec znovu vydala, posledná vec, ktorú som chcel urobiť, bolo začať niekomu znovu dôverovať. Jej nový manžel mi však ukázal iný druh otcovstva.

Keď išlo do tuhého, zostal. Keď som bol chorý, trpezlivo sa o mňa staral a znižoval mi horúčku. A keď som pomočil posteľ, bez odsúdenia mi vymenil obliečky. Tak sa pomaly ukázal ako dôveryhodný a stal sa mojím otcom. To ma priviedlo k presvedčeniu, že možno, ale len možno, sa dá dôverovať aj Bohu.

2. Učiteľ

Keď som zistil, že moja manželka čaká naše prvé dieťa, bol to splnený sen. Sledoval som, ako sa telo mojej ženy mení a rastie na podporu nového života v nej, a premýšľal som, kedy by mal nastať môj rast.

Kedy by som dokázal opraviť auto alebo odrecitovať všetky knihy Biblie naspamäť? Jednou z úloh otca je byť učiteľom, ale čo by som mohol učiť? Sám som sa toho musel ešte veľa naučiť.

Po tom, čo som vychoval dve deti do dospelosti, som zistil, že učiť životné zručnosti a náhodné biblické informácie je dobré, ale nie je to také dôležité, ako som si kedysi myslel. YouTube vás môže naučiť, ako si uviazať kravatu. Google vám môže povedať, koľko rokov mal Matuzalem. Ale otec nás jedinečným spôsobom učí ako žiť.

Ako by sme mali zvládať sklamanie alebo reagovať, keď s nami šéf zaobchádza zle? Je Boh skutočný alebo len niečo, o čom hovoríme v kostole? Je cieľom života finančný úspech alebo úspech Božieho kráľovstva?

S mojím otcom v práci neustále zaobchádzali zle, ale namiesto toho, aby sa bránil, vždy hovoril: „Je to v Božích rukách.“ V tom čase ma to veľmi frustrovalo. Ukázalo sa však, že to bolo silné svedectvo jeho viery v Boha. Jeho tiché odhodlanie dôverovať Božiemu plánu hovorilo hlasnejšie ako slová.

3. Ochranca

Keď sme odchádzali z nemocnice s našou novorodenou dcérou, všetko sa nám zdalo príliš jednoduché. Stále som sa obzeral cez plece a čakal, že uvidím sestričku, ako za nami beží po ulici. Naozaj nás nechali vziať si to dieťa domov? Keď sme sa vzdialili, uvedomil som si, že sme na to sami.

Cesta domov bola najopatrnejšou jazdou v mojom živote; bezpečnosť mojej dcéry bola v mojich rukách.

Väčšina mužov inštinktívne chápe úlohu otca pri ochrane svojich detí. V žiadnom prípade nie som agresívny muž, ale keby niekto ohrozoval moju dcéru, som si istý, že by stretol moju verziu podobnú Hulkovi. Existujú však aj iné druhy nebezpečenstva. Mnohé z nich sa nachádzajú v našich vlastných domovoch.

Sme ochotní obmedziť naše možnosti zábavy, aby sme ochránili deti pred nezdravými správami a obrázkami? A čo prístup na internet a sociálne siete? Byť ochrancom znamená viac než len držať deti ďalej od „zlých ľudí.“ Ide aj o to, aby sme ich nepozývali do našich domovov.

4. Opravár

Keď moje deti vyrastali, mysleli si, že som superhrdina. Moja schopnosť? Dokázal som opraviť čokoľvek. Aspoň si to mysleli. Nezáležalo na tom, či išlo o rozbitú hračku, roztrhnutého plyšáka alebo veľkú triesku. Ocko bol opravár.

Aj keď je pravda, že otcov sklon opravovať veci ho niekedy môže dostať do problémov — napríklad keď jeho dcéra hľadá empatiu a nie riešenia — otec by nemal ignorovať svoje inštinkty na riešenie problémov. Boh stvoril otcov takýmto spôsobom z nejakého dôvodu. Musíme sa len naučiť používať svoje schopnosti správnym spôsobom.

Otec sa musí pozerať nielen na bezprostredné problémy v živote svojich detí, ale musí myslieť aj strategicky. V tejto chvíli možno vaša dcéra potrebuje len rameno, na ktorom by sa mohla vyplakať, ale aké sú hlbšie problémy? Ide o nedostatok sebadôvery? Problémová skupina rovesníkov? Prenikanie bezbožných hodnôt? Zamyslite sa nad tým, čo vaše dieťa potrebuje v nasledujúcich piatich dňoch, piatich mesiacoch a piatich rokoch. Potom pracujte na riešení týchto potrieb.

A nebojte sa, ak nemôžete vyriešiť každý problém. Najlepšie, čo môžete urobiť, je strategicky nasmerovať svoje deti k Tomu, kto to dokáže.

5. Vzor (toho, ako sa muži správajú k ženám)

Keď som kamarátke predstavil svojho otca, povedala: „Vyzeráš presne ako on.“

Usmial som sa, keď som si pomyslel, že nemám jeho DNA. Ale máme toľko spoločných manierov a drobných výstredností, že podoba sa napriek tomu vytvorila. Je to ešte zábavnejšie, keď si uvedomím, koľko z týchto podobností sa „prenieslo“ na môjho vlastného syna.

Bez toho, aby sa o to otec snažil, jeho správanie pomáha formovať budúce generácie — jednou nečakanou lekciou za druhou.

Ak deti pristihnú svojho otca, ako sa pozerá na iné ženy, naučia sa, že záväzok je pominuteľný, sebaovládanie je mýtus a vzhľad je všetko. Ak sa rozhodne žiť s ich matkou, ale neoženiť sa s ňou, naučia sa, že muži nepotrebujú záväzky a ženy si treba držať pri sebe len dovtedy, kým sú užitočné. Možno to nie sú hodnoty, ktoré im chceme sprostredkovať, ale náš život im poskytuje vzor.

Po dcérinej svadbe som našiel lístok, ktorý na mňa čakal na mojej posteli. Okrem iného napísala: „Z tvojho príkladu som vedela, aké vlastnosti mám hľadať v budúcom manželovi. Bolo skvelé to čítať, ale hneď ma to prinútilo zamyslieť sa nad tým, aké lekcie sa učil môj syn, keď ma sledoval. Správal som sa k svojej manželke tak, ako chcem, aby sa jedného dňa správal on k tej svojej?

6. Bojovník

Raz v noci nás zobudila hlasná rana a zvuk alarmu, ktorý nám oznamoval, že zadné dvere boli vylomené. V panike sme s manželkou zhromaždili deti v našej izbe a zamkli dvere. Potom som v rozpore so všetkými taktickými múdrosťami schmatol zo steny ozdobný meč, otvoril som dvere a s krikom som zišiel dole.

Našťastie ma privítalo prasknuté potrubie chrliace vodu a nie niečo hrozivejšie.

Mojou úlohou ako otca je použiť všetky sily, ktoré mám, aby som bojoval za svoju rodinu. Ale boj nie je vždy vnímaný pozitívne. Ježiš je najznámejší svojou miernosťou ako baránok, keď nastavuje druhé líce a s milosťou prijíma urážky. Aj keď je to pravda, Ježiš nie je len jemný baránok. Je aj silný a zanietený Lev. Keď Ježiš videl zlo, pustil sa za nás bezhlavo do boja, aby ho porazil.

Náš svet je plný zla, ktoré priamo ohrozuje naše rodiny alebo iných. Tak ako Ježiš, ani otcovia nemôžu byť pasívni tvárou v tvár zlu. Musíme byť ochotní vybehnúť do boja.

druhom Liste Korintským 10:4 sa píše: „Zbroje nášho boja nie sú telesné, ale schopné v Bohu zrúcať hradby.“

Naše modlitby nie sú neúčinné meče. Majú moc. Je vaša viera zameraná na vytváranie komfortu? Alebo je ochotná ísť tam, kde je to nebezpečné, na obranu slabých? Keď je dieťa svedkom otca v boji za iných, učí ho to, že niektoré veci sú väčšie ako my.

Žalm 127:4 hovorí, že deti sú „ako šípy v ruke hrdinovej.“ Šípy nie sú určené na to, aby boli navždy bezpečne uschované v puzdre. Nakoniec ich musíme vypustiť do boja. Dajte im víziu niečoho, za čo sa oplatí bojovať.

Úloha otca: Poukázať na toho Jedného

Keď si uvedomím všetky úlohy otca v živote dieťaťa, nemôžem si pomôcť, ale cítim, že zlyhávam. Nezáleží na tom, aký odhodlaný alebo cieľavedomý ste, žiadny človek to nedokáže zakaždým na 100 % správne. Na každé obdobie úspechu pripadajú obdobia zlyhania. Našťastie, aj naše neúspechy môžeme využiť na to, aby sme našim deťom poukázali na dokonalého Otca — nášho nebeského Otca.

A On ich nikdy nesklame.

Carlos Santiago © Pôvodný článok nájdete na: www.familylife.com

5/5 (15 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.