6x „nie“ pre mužov

Eke Miedaner @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/eam/417739316/

  • 7. Dec '10
  • 6 minút
  • 18168
  • 40

O rozdieloch medzi mužmi a ženami ale aj o tom, ako ich prekonať.

Keď sme si s manželom Jimom pred viac než tridsiatimi rokmi sľúbili lásku na celý život, mysleli sme si, že máme mnoho spoločného. Vyrastali sme v rovnakom meste, mali veľa spoločných kamarátov a voľný čas sme trávili podobnými aktivitami.

Napriek tomu sme čoskoro zistili, že ženy a muži sú veľmi rozdielni. Krátko po svadbe mi Jim kúpil podľa jeho predstáv skvelý vianočný darček — prívesný motor pre našu plachetnicu. Je nutné podotknúť, že mňa nepotešil.

Nedávno som Jima požiadala, aby zalovil v pamäti a spomenul si, prečo mi za ten svet na Vianoce daroval prívesný motor. Jeho odpoveď znela: „Vedel som, že ním budeš nadšená… na jazere (kde sme sa plavili) bolo často bezvetrie.“ Na jeho obranu treba povedať, že mal pravdu, čo sa týka vetra… ale úprimne, kto svojej manželke na Vianoce daruje prívesný motor?

Potom dodal: „Bol to vzduchom chladený prívesný motor značky Eska s výkonom piatich konských síl.“

Nemohla som uveriť, že po toľkých rokoch si môj muž pamätá, aký druh motora to bol! Áno, muži a ženy častokrát jednoducho rozmýšľajú inak. Niet divu, že apoštol Peter povedal: „Podobne, mužovia, uznanlivo nažívajte so ženským pokolením,“ (1. Petra 3:7a).

Uvítali by ste malú pomoc pri porozumení a uznaní vašej manželky? Požiadala som niekoľko žien, aby mi poslali zoznam vecí, ktorým by sa mal dobrý manžel vždy vyhnúť. Ponúkam vám zopár najčastejších odpovedí.

1. Keď sa vám manželka zveruje s problémom, nenavrhujte jeho riešenie ešte skôr než ho dopovie.

My ženy potrebujeme rozprávať — pravdepodobne oveľa viac než vy. Ak iba bez slova počúvate naše problémy, hovoríte nám tým: „Milujem ťa. Chcem ťa pochopiť. Som tu pre teba.“

Boh zjavne naprogramoval rozmýšľanie mnohých mužov takýmto spôsobom: Pozor! Pozor! Treba riešiť problém! Potrebná okamžitá odpoveď! Väčšina žien to však nechce počuť. Ich mozog signalizuje: Pozor! Pozor! Problém! Je potrebné všetko povedať manželovi — do najmenšieho detailu!

Vaša žena od vás potrebuje plnú pozornosť. Chce, aby ste na ňu hľadeli, kým sa s vami rozpráva. Chce, aby ste zložili noviny, vypli televízor a načúvali jej srdcu… cítili jej bolesť… a jednoducho tu boli pre ňu.

2. Nehovorte svojej žene, ako sa má cítiť

Winston Churchill raz povedal: „Nikdy, nikdy, nikdy sa nevzdávaj!“ A ženy hovoria: „Nikdy, nikdy, nikdy nehovor svojej žene, ako sa má cítiť.“

Prosím, nehovorte napríklad: „Nemala by si sa báť alebo si pre to robiť starosti.“ Skutočnosť je taká, že my sa bojíme a robíme si starosti. Len zoberte naše pocity na vedomie. Povedzte nám, že sa za nás budete modliť. Opýtajte sa nás, čo môžete urobiť a ako nám pomôcť, aby sme sa nebáli a nestrachovali.

Jedna zo žien to vyjadrila takto: „Nepokúšajte sa logicky vysvetliť naše pocity.“

Predstavte si, že žena je nervózna a manžel jej povie: „Nemáš nijaký dôvod, aby si sa tak cítila. Upokoj sa.“ Alebo možno cíti úzkosť a on len utrúsi vecnú poznámku: „Príliš sa pre to znepokojuješ.“ Alebo čo ak niekto zranil jej city a muž jej odpovie: „Si veľmi precitlivená.“ Takéto reakcie spôsobia, že sa žena cíti odmietnutá, nevypočutá… nedôležitá.

Čo je ale úplná katastrofa, prosím, neznevažujte manželkine pocity tým, že ich dáte za vinu hormónom!

Dobre, pokúsim sa teraz povedať vám to v mužskej reči. Váš obľúbený futbalový tím je Manchester United a práve hrá zápas proti FC Chelsea. Vás pomaly dvíha z kresla, keďže stav zápasu je 2:2 a do konca ostáva 30 sekúnd. Manchester sa pripravuje na jedenástku, keď do izby vstúpi vaša manželka. Vidí, že sa potíte, akoby víťazný gól závisel od vás.

„Prečo si taký napätý? Upokoj sa, veď je to len hra,“ povie. „Bohu nezáleží, kto vyhrá.“

Ste však kvôli hre v napätí a vám na tom záleží. Chápete ma?

3. Ak sa vám manželka pokúša opísať, ako ste ju zranili, neberte to na ľahkú váhu. Buďte k nej citlivý a ochotný ospravedlniť sa.

Jeden z postrehov znel: „Ak urobíte chybu, buďte muži a priznajte si ju.“ Iná žena hovorí: „Buďte pokorní. Vyznajte svoje hriechy a ak treba, poproste o odpustenie.“

Muži či ženy, všetci robíme chyby. Možno vám to pripadá zvláštne, ale keď muž prizná, že zlyhal a povie „Prepáč,“ žena sa cíti ocenená, a keď sa modlí k Bohu za odpustenie v jej prítomnosti — úžasné! Keďže on chce svojím životom robiť radosť Bohu, žena chce dôverovať vedeniu svojho manžela.

Žena túži po úprimnom vzťahu, nie takom, kde sa chyby zamietnu pod koberec. Chce manželstvo dvoch nedokonalých ľudí, ktorí sa zblížia, vedia si priznať svoje zlyhania a sú závislí od Kristovho odpustenia, aby ich srdcia splynuli v jedno.

4. Nemyslite si, že vaša manželka vníma sexuálne intímnosti rovnako ako vy.

Jedným z dôvodov, prečo si vás manželka vzala, je jej túžba po vašej blízkosti, a to nielen v sexuálnej oblasti. Žena potrebuje cítiť, (a znovu použijem tie slová) že ju jej manžel miluje a váži si ju.

Mnohé ženy si pri myšlienke na intímnosť predstavia dôverný rozhovor, prechádzku bok po boku (nie takú, že muž kráča pred ňou), držanie sa za ruky… Ako napísala jedna z oslovených, muži by mali „pochopiť, že ženy potrebujú dôvernosti, nie iba sex.“ Ďalšia napísala: „Neočakávajte sexuálnu intimitu zakaždým, keď pre ňu urobíte niečo výnimočné.“

Iná upozorňuje: Ak sa vás žena fyzicky dotkne bez sexuálneho podtónu, nesnažte sa zmeniť to na sexuálny zážitok.“

Boh chce, aby si manželia ctili potreby toho druhého — dokonca aj sexuálne — viac ako svoje vlastné. Pre nás ženy je dôležitejší než sexuálne intímnosti pocit, že si nás niekto váži a stará sa o nás. Možno vám to nedáva zmysel, nám však áno. Skúste sa opýtať svojej manželky.

5. Neprichádzajte domov s myšlienkou, že ste v ten deň s prácou skončili

Či už vaša manželka trávi celé dni doma alebo pracuje niekde inde, potrebuje, aby ste jej pomohli so starostlivosťou o deti a domácnosť. Ak to urobíte dobrovoľne, veľmi ju potešíte.

Keď vchádzam do kuchyne a chystám sa vybrať riad z umývačky a zrazu zistím, že môj muž to už urobil, pomyslím si: „Ach, miluje ma!“ Podobne, nijaké slová nevyjadria radosť v matkinom srdci, keď sleduje svojho manžela, ako sa hrá s deťmi a je otcom, akým vie byť len on.

6. Neignorujte vašu zodpovednosť byť duchovnou hlavou rodiny.

V Efezským 5:22 sa ženám hovorí, aby sa poddali svojim mužom ako Pánovi. Keď má muž — kresťan blízky a dôverný vzťah s Ježišom Kristom, jeho manželka viac dôveruje jeho vedeniu. Prečo? Pretože muž očakáva na Boha ako na svojho vodcu.

Jedna zo žien sa vyjadrila, že keď je jej manžel kresťan, táto skutočnosť jej dáva istotu, lebo: „Moja istota je v Bohu.“ Keď jej muž urobí chybu, nesekíruje ho za to. Čaká, kým ho Boh uvedie na správnu cestu.

Ak študujete Bibliu pred očami svojej ženy, prináša jej to úľavu, lebo jej ukazujete, že chcete nasledovať toho Jediného, ktorý vždy vie, čo by ste mali urobiť. Čím viac vo vás vaša manželka vidí túžbu nasledovať Krista pri vedení rodiny, tým väčšmi bude chcieť ona nasledovať vás.

Ste trpezlivý, láskavý a (bezvýhradne) milujúci? Dávate prednosť manželke pred svojimi rodičmi? Modlíte sa s ňou? Odpúšťate jej?

Ak áno, vaša manželka má možnosť vidieť, ako Boh koná vo vašom živote. A čím viac sa váš život bude podobať na Ježiša Krista, tým viac bude ona cítiť, že jej rozumiete.

Mary May Larmoyeux. Použité s povolením familylife.com.

Pôvodný článok nájdete na: www.familylife.com

4,6/5 (66 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.