7 najlepších rozhodnutí, ktoré som ako otec spravil

https://stocksnap.io/photo/C0WTUJ65SZ

  • 9. Aug '18
  • 3 minúty
  • 1884
  • 51

Za dvadsaťsedem rokov, čo som otcom, som spravil množstvo chýb — ak mi neveríte, môžete sa opýtať mojej manželky a mojich piatich detí. Našťastie ma milujú a odpustili mi to, čo som pokazil.

V priebehu niekoľkých rokov som sa naučil mnoho o tom, ako byť dobrý otec a som vďačný za to, že som bol schopný urobiť niektoré múdre rozhodnutia. Tu je 7 najlepších rozhodnutí, ktoré som ako otec spravil.

Povedať „nie“ príležitostiam

Ako otec som si čoskoro uvedomil, že byť otcom je najdôležitejšie zamestnanie. Pracoval som samozrejme tvrdo, aby som zabezpečil svoju rodinu, dával som však pozor na to, aby moja kariéra nerástla na jej úkor. Odmietol som niekoľko kariérnych príležitostí, aby som tu mohol byť pre svoje deti.

Obmedziť cestovanie

Samozrejme sa nevyhneme tomu, aby sme občas neboli doma, ale keď moje deti vyrastali, minimalizoval som cestovanie kedykoľvek som mohol. Ak to znamená skorý ranný let a neskorý nočný let domov, než ostať preč cez noc, tak by som to spravil, aby som uložil deti do postele. Dokonca, aj keď si pod vedením niekoho iného, existuje možno spôsob, ako minimalizovať čas strávený mimo domu.

Všetko si zaznamenávať do kalendára

Vždy som sa uistil, že všetky aktivity svojich detí mám zapísané v kalendári , aj tie, ktoré som nestihol — lekárske prehliadky, školské akcie, narodeninové oslavy, športové tréningy a zápasy, výlety a ďalšie mimoškolské aktivity. Raz som zistil, že medzi pracovnými stretnutiami mám voľnú jednu hodinu a stihnem sa ísť pozrieť na svoju dcéru, ktorá bola roztlieskavačka na školskom športovom podujatí. Takže som prišiel, pozreli sme sa na seba, usmiali sa a odišiel som na ďalšie pracovné stretnutie. Ak som aj nemohol byť prítomný, tak som im aspoň napísal správu, alebo zavolal včas a rozprával som sa s nimi o tom neskôr. Samozrejme, že nebudeš môcť byť stále všade.

Trénovať ich tímy

Myslím, že pre deti je dobré ak športujú, učia sa pracovať v tíme, učia sa rozhodnosti, ako zvládať výhru či prehru, a podporuje to ich zdravie. Ešte lepšie však je, ak je v tom zapojený aj otec. Počas niekoľkých rokov som trénoval športové tímy mojich detí od basketbalu po baseball. Dáva mi to príležitosť stráviť s nimi viac času, podporovať ich a spoznať ich priateľov. Ak sú deti malé, nepotrebuješ mať žiadne špeciálne vedomosti, aby si mohol byť trénerom. Potrebuješ iba ochotu prísť a byť povzbudzujúci.

Milovať ich mamu

Hovorí sa, že najlepšia vec, ktorú môže otec spraviť pre svoje deti, je milovať ich mamu, a ja s tým súhlasím. Ja a moja manželka Susan, a náš záväzok k sebe navzájom, dáva našim deťom pocit bezpečia, a dúfame, že aj dobrý príklad. Nepredstierame, že sme dokonalí, ale deti vidia, že sa o to usilujeme, že sa navzájom podporujeme, odpúšťame si a milujeme sa navzájom viac ako 28 rokov v manželstve.

Konzistentnosť

Mnohokrát vidíme v médiách škandál, ako sa zistilo, že niektorí ľudia sú v súkromí iní ako sa prejavujú navonok. Vždy som sa snažil, aby som bol vždy rovnaký muž, bez ohľadu na to, kde sa nachádzam, alebo s kým som. Usilujem sa žiť konzistentný život, či som doma, v kostole, v kancelárii, alebo na verejnosti. Chcem aby sa moje slová zhodovali s mojimi skutkami vo všetkých oblastiach môjho života.

Učiť ich o Nebeskom Otcovi

Modlil som sa za svoje deti ešte pred tým, než sa vôbec narodili. Počas všetkých tých rokov som sa modlil s nimi a za ne. Učil som ich Božie Slovo a o ich Nebeskom Otcovi — Stvoriteľovi a Spasiteľovi — o Tom, ktorý ich vždy miluje a ktorý im dal večný život.

Mark W. Merrill © ALLPRODAD.COM

4,8/5 (24 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.