Ak chcete počuť Boha, utíšte svoju myseľ

https://www.pexels.com/photo/night-television-tv-video-8158/

  • 11. Sep '17
  • 4 minúty
  • 3206
  • 16

Ak ste dovŕšili istý vek, alebo ak nemáte chuť platiť za káblovú či satelitnú televíziu, možno vám niečo hovoria králičie uši. Sú to tie kovové tykadlá v tvare V, ktoré ak sú správne umiestnené, s trochou šťastia vám na vašom TV umožnia prijímať zopár kanálov.

Dobre si spomínam, ako môj otec tie uši nastavoval. Keď sa žiadaný televízny kanál objavil s takou čistotou obrazu, akú svojou šikovnosťou dokázal nastaviť, a opatrne púšťal anténu, výsledkom bolo, že sa rušenie spôsobené zmenami v atmosfére nepochopiteľne vrátilo a prinieslo tak sklamanie. Po mnohé večery sme sledovali Eda Sullivana pri skreslenom obraze a za rušivého zvuku, čo nás doháňalo k zúrivosti.

Rušenie a mračná. Nepriateľ používa rušenie, keď sa rozprávame sami so sebou, lacné rady, tlaky zo spoločnosti, sociálne siete a zaneprázdnenosť, ktoré všetky spôsobujú, že sa musíme veľmi snažiť, aby sme počuli pravdu. Ak nebudeme opatrní, to rušenie v našom srdci a mysli povedie k tomu, že len ťažko budeme počuť Boží hlas, najmä preto, že On hovorí tichým a slabým hlasom. Ak dovolíme, aby rušenie pretrvávalo, možno to nakoniec vzdáme a preladíme na iný kanál.

Rušenie prináša muky

V 3. kapitole Prvej knihy Mojžišovej Eva okúsila v záhrade rušenie. Had prefíkane zatemnil a skreslil pravdu, keď sa opýtal: „Naozaj Boh povedal… ?“ A Eva prišla o spokojnosť, ktorú mala vo svojom Stvoriteľovi. V 4. kapitole Prvej knihy Mojžišovej Kain rušeniu podľahol. Viete si ho predstaviť, ako obrába zem, z jeho čela steká pot, bolí ho chrbát a hľadá v sebe výhovorky, aby nemusel dať Bohu to najlepšie, čo má? Potom, keď Boh prirodzene odmietol jeho obetu, rušenie zosilnelo a v Kainovi vyvrcholilo tým, že zabil svojho brata zo žiarlivosti a hnevu. Už predtým prestal mať svojho Stvoriteľa v úcte.

Jóbovi prinieslo muky rušenie jeho trkotajúcich priateľov a ženy, ktorí pridali jeho už tak smutnej duši len ďalší zármutok. Sťažovali mu situáciu, v ktorej by mohol dôverovať svojmu Bohu. Kráľa Saula ochromilo rušenie strachu, žiarlivosti a paranoje, ktoré v konečnom dôsledku viedli k jeho zosadeniu z trónu a smrti. Odmietol svojho Stvoriteľa. Aj my môžeme upadnúť do konfliktu, zúfalstva a hriechu, keď dovolíme, aby rušenie v našej mysli ignorovalo ten tichý, pravdivý, spoľahlivý Boží hlas.

Podliehame rušeniu   

Boží hlas je vytrvalý a nepoľavuje. Ale musíme sa utíšiť, aby sme ho počuli. Príliš často podliehame sile rušenia okolo nás a v nás, ktorá nás ohlušuje a okráda o milosť:

  • Deti dnes presedeli pri televízore príliš veľa času.
  • Pozri na jej deti. Všetky sú také čisté a dokonalé. Moje vyzerajú, akoby práve vyšli z  románu od Dickensa.
  • Nečudoval by som sa, keby jej anjelici dnes ráno jedli čokoládové vločky z podlahy a pili mlieko spolu so psom.
  • Som dosť dobrý?
  • Nemôžem slúžiť Kristovi. Nie som na to spôsobilý.
  • Naozaj majú ľudia záujem o to, čo môžem povedať?
  • Som dostatočne pokorný? Dostatočne prirodzený?
  • Pochválili ma za prácu, ale ja viem, že to urobili len zo slušnosti.
  • Predniesol som tú modlitbu správne?
  • Človeče, znovu som zaspal pri čítaní Biblie!
  • Kde sa vzala myšlienka? Určite som ten najhorší hriešnik na planéte.
  • S mojou minulosťou ma vskutku nikto nemôže milovať.
  • Viem, že Boh miluje ľudí, ale miluje aj mňa? Páčim sa mu vôbec? Ako to môžem s istotou vedieť?
  • Naozaj som spasený?

Písmo poráža satanovo rušenie

Dokonca aj Ježiš sa stretol s rušením. Na púšti sa satan opakovane pokúšal pokriviť a prekrútiť pravdu v Kristovej mysli. Ježiš bol hladný, unavený a smädný, a bol skúšaný. Satan ho napadol s rušením: „Hej, vidím, že si poriadne hladný. Ak si ozaj Boží Syn, premeň tieto kamene na chlieb. Obaja vieme, že to dokážeš. Vystúp sem hore. Nech ťa vidím, ako skočíš dolu z tohto chrámu. Chcem vidieť, ako prídu anjeli a zachytia ťa. Obaja vieme, že to urobia. Pozri, viem, že si unavený. Prečo ťa tvoj Otec takto skúša? Vieš čo? Len si ma ucti a urobím ťa kráľom nad všetkým, čo vidíš. Obaja vieme, že to tak bude lepšie.“ 

Ako odstránil Kristus toto rušenie? Písmo, Písmo a viac Písma. Ježiš neodpovedal satanovi bez toho, aby sa neodvolal na Božie slovo. V konečnom dôsledku Ježiš porazil satana autoritou, ktorá bola inšpirovaná samotnými Božími slovami.

Ani na chvíľu si nemyslite, že Kristova obrana fungovala len preto, že je Božím Synom. Nielenže máme k Písmu prístup bez prekážok, ale máme tiež prístup k rovnakej autorite rozkázať satanovi. Aj my môžeme s istotou a z pozície moci povedať: „Odíď, satan!“  Diabol nebude mať inú možnosť, než odísť, lebo v nás prebýva Kristus so všetkou mocou a autoritou, ktoré má v sebe.

Nalaďte si Bibliu

Ježiš vedel, že jediná absolútna pravda, ktorá dokáže odstrániť rušenie, prebýva v dokonalej čistote Písma.  

Keď svoju myseľ zbavíme vlastných obáv, pochybností, seba samého, a preostríme na Boha, jeho slovo a jeho zasľúbenia, uvidíme obraz svojho života v takej ostrosti a čistote, ktorá prinesie úplnú spokojnosť a oslávi Boha.

Vaše priame spojenie

Dlhodobé, každodenné čerpanie z Biblie je nevyhnutné pre napájanie našej hriechom poškodenej mysle pravdou. Ak sme v Kristovi, rušenie je lož. Pravda nikdy nepoľaví a nezmení sa. Čím viac budeme naplnení Božím slovom, tým menej skreslenia strpí naša myseľ.

Máte priame spojenie k trónu milosti — nie sú potrebné žiadne králičie uši.        

Leslie Schmucker © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG

PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,6/5 (14 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.