Ako sa Ježiš správal k ľuďom

https://unsplash.com/photos/n31JPLu8_Pw

  • 29. Jan '22
  • 2 minúty
  • 1170
  • 3

Ježiš ukázal, že ak máme mať k ľuďom dobrý vzťah, musíme sa s nimi absolútne stotožniť v láske, ale stále sa zásadne líšiť v svätosti.

Stotožniť sa s ľuďmi znamená kráčať po ich boku a pritom ich podporovať a súcitiť s nimi rovnako, ako to robil Ježiš. Ľudia v Ježišovej dobe si mysleli, že svätých mužov nájdu iba v synagógach, ale Ježiš často konal na trhu alebo pri stole. Jeho prístup bol „choď k nim“, nie „príďte ku mne“. Chodil na svadby a oslavy, jedol s ľuďmi, ktorých považovali za opovrhnutia hodných hriešnikov. Vyjadril súcit tak, že ľudí pozorne počúval, kládol im otázky, reagoval, keď potrebovali uzdraviť, a vždy sa snažil porozumieť človeku, s ktorým hovoril.

Stotožniť sa s ostatnými však neznamená byť ako oni. Ak budeme identickí — ak ľudia neuvidia, že sa v niečom líšime — stratíme to, čím je naše svedectvo osobité. Ježiš sa odlišoval svojimi zázrakmi, vlastnou svätosťou a spôsobom, akým bol ochotný povedať nekompromisnú pravdu. Jeho stotožnenie sa dalo vidieť v Jeho láske a súcite voči zabudnutým, prehliadaným a ľuďom, ktorých považovali za stratené prípady. Naša výzva je ísť do sveta rovnako, ako to urobil Ježiš: stotožniť sa s ľuďmi bez toho, aby sme ohrozili svoju identitu Božieho ľudu.

Ježiš k tomu ešte žil život s veľkým očakávaním, pretože vedel dve veci. Po prvé vedel, že Boh vždy koná a chce, aby sme Ho spoznali. Po druhé vedel, že bez ohľadu na to, ako sa ľudia od Boha vzdialili, všetky ľudské bytosti boli stvorené tak, aby poznali a milovali Boha.

Náš pocit očakávania výrazne zosilnie, keď si pripomenieme, že Boh neustále usiluje o ľudí, ktorí nám skrížia cestu, že chce skrze nás hovoriť a že ľudia sú duchovným veciam často otvorenejší, než sa na prvý pohľad zdá. Je nesmierne dôležité, ako viera formuje náš postoj. Ak predpokladáme, že ľudia majú záujem o duchovný rozhovor, tak ho často majú. Naopak, ak sme v rozpakoch a váhame, a náš postoj (ak vôbec prehovoríme) je: „Viem, že pravdepodobne to pre teba nie je zaujímavé, ani sa ťa to netýka,“ potom s nami ľudia, podľa očakávania, najčastejšie súhlasia.

Mám pre teba posmeľujúcu výzvu. Každý deň požiadaj Boha: „Ukáž mi, kde dnes konáš, Pane. Dovoľ mi rozprávať sa o tebe s niekým v mojom živote, koho hľadáš. Nenechaj ma prehliadnuť, čo koná tvoj Duch!“ Nie je to iba vzrušujúci spôsob života, posilní to tvoju vieru a duchovnú citlivosť, pretože ťa to prinúti počúvať a venovať pozornosť Bohu a ľuďom celý deň.

Rebecca Manley Pippert © EVS — ukážka z knihy Zostaňme soľou

5/5 (17 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.