Budovanie tímu

Fadzly Mubin @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/shutterhack/2383648656/

  • 27. Jún '11
  • 2 minúty
  • 5624

Možno so svojím tímom fungujete už nejaký ten čas, no stále vidíte potrebu času venovaného budovaniu tímu. Dôležité je: cítia sa členovia tímu jeho pevnou súčasťou, s pevnými záväzkami k tímovým cieľom a ostatným členom?

Na začiatku procesu budovania tímu môže chcieť líder predstaviť členom tímu zopár dobrých aktivít, zameraných na budovanie vzájomných vzťahov. Niektoré z nasledujúcich tipov sú zamerané čisto len na teambuilding, iné produkujú výsledky hodnotné z dlhodobého hľadiska. Tu je zopár návrhov:

• Nechať svoj tím vytvoriť si vlastnú víziu pôsobenia je skvelý spôsob, ako v nich budovať spolupatričnosť a zodpovednosť za dosiahnuté výsledky.

• Pracujte spoločne na krátkodobých výzvach. Tie pritom nemusia smerovať k naplneniu vášho celkového cieľa: napríklad si spolu vyrazte na túru alebo namaľujte steny budovy vášho zboru. Dôležitý je proces spolupráce, lebo ponúka možnosti vzájomnej komunikácie, budovania vzťahov a skorého úspechu.

• Ešte na začiatku si dajte spoločné stretnutie so svojím tímom niekde mimo domova — či už pôjdete preč na celý deň alebo, ešte lepšie, zostanete aj cez noc. Keď sme mimo domova, pomáha to vytvoriť tímového ducha.

• Bavte sa! Spoločná akcia, párty, túra, či čokoľvek iné je skvelý spôsob, ako sa navzájom spoznávať bez toho, žeby sme cítili tlak úloh a povinností, ktoré máme ako tím splniť.

• Inšpirujte sa úspešnými tímami. Čo majú tieto tímy spoločné? Rozšírte svoje kritériá na tímy a zahrňte tam aj športové družstvá či firemné tímy. Aké spoločné elementy ich spájajú? Ako ich môžete aplikovať do kontextu vášho tímu? Choďte si spolu pozrieť nejaký zápas alebo si dohodnite stretnutie s obchodnými tímami.

• Modlite sa spolu. Je to skvelý spôsob, ako jeden druhého podporovať. Modlite sa spolu ako celok, ale môžete tiež skúsiť dať každému členovi dve-tri mená ďalších členov tímu, takže sa stále za každého človeka z tímu modlia dvaja alebo traja ďalší ľudia.

• Hovorte o svojich osobných skúsenostiach a očakávaniach. Nech každý člen skúsi počas piatich až desiatich minút vyjadriť, prečo chce byť v tíme, čo relevantné doň chce priniesť, a čím chcú byť sami obohatení. Počas rozprávania ho neprerušujte, otázky na konci sú ale povolené. (Bude to ale fungovať len vtedy, keď sa všetci členovia cítia v rámci tejto aktivity a v rámci tímu bezpečne.)

• Povzbudzujte sa navzájom. Dajte každému členovi tímu kartičky, počtom o jednu menej než je ľudí v tíme. Na každú kartičku nech napíšu meno človeka z tímu a potom vlastnosť, charakteristiku, či silnú stránku, ktorú si na ňom vážia. Takýmto spôsobom nech opíšu všetkých členov. Kartičky sa potom rozdajú ľuďom, ktorým patria, pričom feedback je anonymný.

• Roly a Zodpovednosti. Tím spoločne pracuje na stanovení jasných úloh, na ktorých bude v najbližšom čase pracovať, aby dosiahli svoj cieľ. Úlohy sa prerozdelia na jednotlivých členov. Dajte priestor voľnej diskusii o tom, čo sa bude robiť spoločne, a na čo si vyhradia vlastný priestor pre sebarealizáciu.

Tieto tipy vyžadujú značnú investíciu času a úsilia, aby práca fungovala skutočne efektívne, prinášajúc želané výsledky, a aby sa členovia tímu cítili bezpečne. Je to však dobre investovaný čas a jeho výsledky sa dostavia v dlhodobom hľadisku. A ešte niečo: existuje množstvo tímbuildingových hier, ktoré nezaberajú veľa času a môžete nimi začať vaše spoločné stretnutia.

Zastavte sa a premýšľajte: Možno so svojím tímom fungujete už nejaký ten čas, no stále vidíte potrebu času venovaného budovaniu tímu. Dôležité je: cítia sa členovia tímu jeho pevnou súčasťou, s pevnými záväzkami k tímovým cieľom a ostatným členom?

2010 The Teal Trust.

Pôvodný článok nájdete na: www.teal.org.uk

4/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.