Budú tvoje Vianoce pravé alebo falošné?

Photo by bruce mars from Pexels, https://www.pexels.com/photo/man-in-santa-claus-costume-716658/

  • 11. Dec '19
  • 4 minúty
  • 1384
  • 40

Vianoce môžeš prežiť bez Santa Klausa a jeho škriatkov, bez soba Rudolfa s červeným nosom či sobov, ktoré ťahajú jeho sane, či bez Deda Mráza. Môžeš ich prežiť bez Grincha či Ebenezera Scrooga a Malého Tima z Vianočnej koledy. Pravé Vianoce však nemôžeš prežiť bez Ježiša. Inak to bude len ich napodobenina.

Necháp ma zle. Vianoce mám rád. Problém však spočíva v tom, že Vianoce sme si až príliš skrášlili kočmi, ktoré ťahajú kone, snehom, praskajúcim ohňom v kozube a horúcim kakaom. Príbeh narodenia sme utopili vo farebných svetlách a nepretržitom hudobnom podmaze. To všetko je krásne, ale niekedy si myslím, že sa nám stratila surovosť toho príbehu tým, že sme ho urobili takmer sentimentálnym.

Vianoce sme zromantizovali, či dokonca ich urobili bezobsažnými, a otupili sme príbeh, ktorý hovorí, že Všemocný Boh zostúpil z neba, aby sa narodil v stajni na podlahe. Pomyslenie, že Boh toto všetko urobil pre nás, je silnejšie než akákoľvek zromantizovaná verzia Vianoc.

Ježiš prišiel v určenom čase, v dokonalom čase. Biblia nám hovorí: „Ale keď nadišiel určený čas, poslal Boh svojho Syna. Narodil sa ako každý iný človek a ako taký sa musel podrobovať zákonu, aby nás, ktorí sme boli otrokmi zákona, mohol oslobodiť, a tak aby nás Boh mohol znova prijať za svoje deti“ (G 4:4–5, NPK).

Pochop, okolnosti v Izraeli boli v danej dobe veľmi temné. Ľudia žili ako otroci pod nadvládou Rímskej ríše, ktorá každého nútila podriadiť sa prostredníctvom Pax Romana vynúteného mieru. Buď si robil, čo diktoval Rím, alebo si draho platil.

Pridaj k tomu fakt, že nebo už celých 400 rokov mrazivo mlčalo. Nebol tam žiaden prorok, ktorý by sprostredkoval Božie Slová a nezjavovali sa ani žiadni anjeli, prinášajúci správy od Boha. Nebol tam nikto, kto by konal zázraky. Nič sa nedialo. Bol tam iba zmätok, násilie a bieda.

Izaiáš 9:1 opisuje túto dobu slovami: „Ľud, ktorý chodí vo tme, uzrie veľké svetlo; nad tými, ktorí bývajú v temnej krajine, zažiari svetlo.“ Výraz „tma“ hovorí o zlobe a nevedomosti.

Ľudia žili v dobe plnej zloby a nevýslovného utrpenia, v dobe plnej násilia, útlaku a nespravodlivosti. Dosť to pripomína dnešok. Čakali, že sa niečo stane. A niečo sa aj stalo. V správnom okamihu Boh poslal svojho Syna.

Predstav si, čo pre nás urobil. Predstav si, čo všetko nám dal. Biblia hovorí: „Hoci sám bol Boh, nedomáhal sa božských nárokov, zriekol sa slávy a moci a ochotne prijal úlohu najobyčajnejšieho človeka“ (F 2:6–7, NPK).

Ježiš sa nezriekol svojej božskej podstaty; zriekol sa božských nárokov, ktoré z nej vyplývali. Kráčal medzi nami ako človek — bezhriešny človek. Žil naším životom a zomrel našou smrťou. Áno, on prišiel na túto zem. Práve toto oslavujeme na Vianoce. Nadišiel čas, aby sme vzdali úctu Tomu, ktorý sa narodil uprostred Božieho ľudu.

Biblia nám hovorí aj to, že jedného dňa sa Ježiš opäť vráti. No tentoraz nepríde, aby Ho uložili do jasieľ; vráti sa v sláve.

Pri jeho prvom príchode Ho zavinuli do plienok. Pri jeho druhom príchode bude oblečený ako kráľ a bude mať rúcho namočené do krvi.

Pri jeho prvom príchode bol obklopený zvieratami a pastiermi. Pri jeho druhom príchode Ho budú sprevádzať svätí a anjeli.

Pri jeho prvom príchode nebolo pre neho miesta v hostinci. Pri jeho druhom príchode budú preňho otvorené brány nebies.

Pri svojom prvom príchode bol Baránkom Božím, ktorý zomrie za hriechy sveta. Pri svojom druhom príchode bude zúrivým Levom z Júdovho kmeňa a prinesie súd. Toto je deň, o ktorom Biblia svedčí, keď hovorí: „V Ježišovom mene pokľaklo každé koleno tých, čo sú na nebi aj na zemi, aj pod zemou“ (F 2:10). Ježiš sa opäť vráti.

Ježiš môže práve teraz prísť aj do tvojho života. Môže dnes vstúpiť do tvojho sveta, ak Ho ochotne pozveš do svojho života. Ježiš povedal: „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste unavení, nájdete u mňa pokoj a úľavu“ (Mt 11:28, NPK). Tieto Ježišove slová sú určené každému vystresovanému človeku.

Si práve teraz vystresovaný? Aj počas vianočnej oslavy úplne zabúdame na Ježiša, lebo sme v takom zhone, sme tu a o chvíľu už inde. Počas oslavy môžeme byť zaneprázdnení.

Ježiš v podstate hovorí: „Príď ku mne so svojimi problémami. Príď ku mne so svojimi starosťami. Poď sem a nájdi pri mne odpočinok.“

Tento rok máš na výber: Môžeš zažiť pravé Vianoce, alebo môžeš zažiť falošné Vianoce. Môžeš mať ich falošnú verziu, alebo môžeš mať ich pravú verziu so samotným Kristom žijúcim v tvojom vnútri.

Boh ponúka, že odpustí všetky tvoje hriechy. Boh ponúka, že ti dá v živote druhú šancu. Boh ti ponúka lístok do neba, garantovanú rezerváciu miesta. Hovorí, že to všetko môže byť tvoje, ak natiahneš ruku a prijmeš jeho dar.

Dar večného života je jediným, ktorý sa stále znova dáva. Nie sú potrebné žiadne batérie. Nie je potrebné žiadne zhromaždenie. Úplne stačí, keď natiahneš ruku, prijmeš ho a jednoducho poďakuješ.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,6/5 (25 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.