Dva druhy ľútosti, jeden druh nádeje

Lauren Macdonald @ flickr.com, http://www.flickr.com/photos/42386632@N00/8177610393/

  • 13. Jún '13
  • 2 minúty
  • 4204

Čo ľutujete? Táto otázka môže spustiť pár živých spomienok. Nerád na ne myslím. Zarazím sa, keď si spomeniem na veci, ktoré by som si prial, aby som nikdy nespravil.

Čo ľutujete? Táto otázka môže spustiť pár živých spomienok. Nerád na ne myslím. Zarazím sa, keď si spomeniem na veci, ktoré by som si prial, aby som nikdy nespravil — strašné, bolestivé slová, ktoré som vyslovil, tajomstvá, ktoré som prezradil, temné túžby, ktorým som podľahol.

Máme ľutovať zlé veci, ktoré sme urobili. No nie všetky druhy ľútosti sú zbožné!

Judáš a Peter v jednu a tú istú noc vykonali rozdielne hrozné veci. Judáš viedol stráž a veľkňazov k Ježišovi do Getsemane. Peter na jednom nádvorí verejne zaprel Ježiša. Obaja boli zradcami. A obaja muži nakoniec oľutovali to, čo spravili.

Petrovi bolo odpustené a počas Turíc šiel kázať a viedol prvý cirkevný zbor. Judášovi odpustené nebolo, zomrel spáchaním samovraždy.

Prečo?

Aký je to zbožný zármutok?

Odpoveď je v druhu ľútosti daného človeka. Pavol nám pomáha v 2. Korintským 7:10:

Lebo zármutok podľa vôle Božej pôsobí pokánie na spasenie, a to netreba ľutovať; ale zármutok sveta pôsobí smrť.

Kontext je taký, že Korinťania hrozivo hrešili a Pavol ich karhal v predošlom liste (pravdepodobne 1 Korintským).

• Karhanie spôsobilo zármutok — typ ľútosti
• ich smutná ľútosť nad hriechom spôsobila pokánie
• pokánie prinieslo odpustenie a ich vina bola zmytá Ježišovou „odčinenou" smrťou
• odpustenie prinieslo spásu
• spasenie znamenalo, že už nemuseli žiť (alebo zomierať) v ľútosti.

Toto znamená život bez odsúdenia! 1. Jána 1:9 bol aplikovateľný aj pre nich: „Ak vyznávame svoje hriechy, On je verný a spravodlivý, aby nám odpustil hriechy a očistil nás od všetkej neprávosti."

Keď je zármutok bezbožný

No človek, ktorý žije v bezbožnom, svetskom zármutku, sa bude trápiť kvôli tej hroznej veci, ktorú urobil bez toho, aby veril, že Ježišova smrť si to odpykala zaňho. Človek, ktorý má bezbožný smútok je presvedčený, že je buď mimo odpustenia, alebo že si musí svoj hriech odčiniť sám, aby bol Boh spokojný. Jeho ľútosť vedie k smrti — k žijúcej smrti v odsúdení (niekedy samovražde) a nakoniec aj k duchovnej smrti.

Človek, ktorý má bohabojnú ľútosť, smúti nad strašnou vecou, ktorú spravil a verí ,že jedine Boh mu môže pomôcť. Boh je jeho jediná nádej.

Toto bol Judáš. Jeho vina bola skutočná a strašná. Avšak on neveril v Ježiša a bol odsúdený.

Obráťte sa na Boha s vierou

Človek, ktorý má bohabojnú ľútosť, smúti nad strašnou vecou, ktorú spravil a verí ,že jedine Boh mu môže pomôcť. Boh je jeho jediná nádej. Tak sa obracia na Boha s vierou, vyznáva svoj hriech, a hľadí na kríž, kde pokuta za jeho hriech bola premiestená na Božieho Syna.

Verí Božiemu sľubu, že odpustí hriechy tým, ktorí dôverujú v jeho Syna, a dostane milosť odpustenia, ktorá je zadarmo. Potom svoj hriech zanechá a žije v slobode odpustenia a nie v zármutku neodpustenia.

Toto bol Peter. Jeho vina bola skutočná a strašná. No veril v Ježiša a bolo mu odpustené. A to isté môže platiť pre teba aj pre mňa.

Jon Bloom © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.