Dvanásť tipov pre výchovu detí v digitálnej dobe II.

https://www.pexels.com/photo/beach-beautiful-blue-child-267403/

  • 25. Apr '19
  • 9 minút
  • 2617
  • 122

Pokračovanie článku.

3. Prevezmite vo vašej domácnosti kontrolu nad wifi

U nás doma je wifi bežne vypnuté, kým ho niekto nepotrebuje. Mnoho routerov vám dovolí v domácnosti pozastaviť internetové pripojenie. Mňa ohromilo zariadenie nazvané The Circle, ktoré leží doma vedľa nášho routera a dáva mi právo prerušiť wifi pripojenie úplne alebo pre konkrétne zariadenie, na základe filtrov obsahu, hodnotení, časových obmedzení a začiatku nočného pokoja. Preruší wifi spojenie medzi routerom a daným zariadením či počítačom. Namiesto toho, aby ste museli nastavovať rodičovskú kontrolu na každom zariadení, môžete mať kontrolu nad tokom dát do každého zariadenia. Je to geniálne. V skutočnosti môžem pozastaviť domáce wifi pripojenie na svojom telefóne — na našich 2 smart televízoroch, 3 počítačoch, iPodoch, iPadoch — všetky sa odpoja od wifi po stlačení jedného tlačidla. Keď chce dieťa v našom dome použiť počítač, požiada o to a vysvetlí, prečo ho potrebuje použiť. Dá sa o tom hovoriť viac, ale je to istý spôsob, ako im pomôcť pochopiť jasný účel používania technológií, a to všetko sa dá, pretože wifi nie je vždy zapnuté.

4. Keď nie ste doma, spájajte sa bez smartfónov

Pre deti vo veku 6 — 12 rokov pouvažujte nad niečím takým, ako sú hodinky Verizon Gizmo. Hodinky Gizmo sú smarthodinky s hlasitým odposluchom, ktoré prijímajú a uskutočňujú hovory na obmedzený počet telefónnych čísel nastavených rodičom. Majú zabudovaný vyhľadávač GPS pre rodiča, ktorý ho vidí prostredníctvom aplikácie nainštalovanej v telefóne rodiča.

Rodičia chcú, aby im technológia telefónu poskytla tri veci: 1) zavolať kedykoľvek svojim deťom, 2) aby im mohlo dieťa kedykoľvek zavolať, a 3) vedieť, kde sa nachádza ich dieťa cez GPS. Nepotrebujete smartfón. Hodinky Gizmo ponúkajú každú z týchto troch vecí, a nie oveľa viac — čo je dobré.

Opýtajte sa svojho mobilného operátora na najnovšie možnosti, ktoré budú spĺňať tieto tri kritériá. A pre deti vo veku 13+ zvážte kúpu vyklápacieho telefónu. Nie sú drahé, a v mnohých prípadoch prídete o GPS, ale povypytujte sa na telefón, ktorý bude mať len také funkcie, aké chcete vy. A pripravte sa na to, že predajcovia mobilov sa na vás budú pozerať ako na mimozemšťana. Ako hovorí moja manželka, zájdite do obchodu vášho mobilného operátora a požiadajte predavača o ten „najprimitívnejší telefón, aký tam majú.“

5. Postupné predstavovanie technológie v priebehu rokov

Myslím si, že najbežnejšou chybou, akú robia rodičia, je tá, že smartfón považujú za dômyselný prístroj izolovaný od sveta. Nie je to tak. Smartfón je vrcholom celej komunikačnej technológie, s ktorou sa dieťa zoznamuje od narodenia. Dostať smartfón znamená akési vystúpenie na vrchol po viacerých schodoch technológie, ktoré bolo vopred podrobne naplánované.

Tieto kroky načrtneme s manželkou nasledovne: Hneď ako prevezmete kontrolu nad domácim wifi pripojením — to je kľúčové –, môžete začať zoznamovať deti s technológiou, ktorú môžu používať len vo vašej domácnosti. Na papier nakreslite veľkú škatuľu. Do hornej ľavej časti napíšte vek 0 a do hornej pravej časti napíšte vek 18. Čiara zľava doprava predstavuje prvých 18 rokov vášho dieťaťa s technológiou. Potom nakreslite schody v smere uhlopriečky z dolnej ľavej časti do hornej pravej. Niekde na začiatku môžete predstaviť tablet s vyfarbovaním obrázkov a náučnými hrami. Možno vo veku 3 rokov. Alebo 5. Alebo 8. Kedykoľvek. Jeden schod nahor. Potom predstavíte tablet s náučnými videami, možno v 6 rokoch. Ďalší krok hore. Potom v istom bode im predstavíte rodinný počítač v obývačke na písanie úloh. Možno v 10 rokoch. Krok hore. Potom predstavíte telefón na spôsob hodiniek Gizmo či vyklápací telefón. Krok hore. Potom im na počítači dovolíte vyhľadávať informácie cez Google na výskumné projekty. Možno v 12 rokoch. Krok hore. Potom možno v istom bode predstavíte Facebook alebo aplikácie na posielanie správ, cez ktoré sa môžu spojiť s niekoľkými vybranými priateľmi z počítača. Krok hore. A potom príde vyvrcholenie, smartfón — posledný krok nahor. Vek 15 alebo 16, alebo 17, alebo ja by som navrhoval 18. No o tom rozhodnete vy.

„Keď im už raz dáte smartfón s predplateným balíkom dát, prejdete zo stavu, keď máte silnú rodičovskú kontrolu, do stavu, keď nemáte prakticky žiadnu.“

Výhody tohto postupu sú dvojaké:

1) Kroky môžete prispôsobiť podľa potreby a zároveň dieťaťu ukazujete, kde do tejto digitálnej trajektórie, ktorú ste preň určili, zapadá smartfón. Keď dokáže byť spoľahlivé a múdre pri používaní wifi v domácnosti, jeho kroky smerujú k tomu, že sa bude môcť pripojiť mimo domu. Ukáže mu to, že byť verný v malých veciach, vedie k vernosti vo veľkých.

2) Pripomenie to aj vám ako rodičom, že keď už raz dáte dieťaťu smartfón s predplateným balíkom dát, prejdete zo stavu, keď máte silnú rodičovskú kontrolu nad skúsenosťami vášho dieťaťa s internetom do stavu, keď nemáte prakticky žiadnu. Všetky kroky môžete ohraničiť hrubou čiernou čiarou naľavo (domáce wifi) a smartfónom napravo (prístup na internet kdekoľvek). To je plynulý prechod — veľká zmena.

6. Ako všeobecne záväzné pravidlo pre každý vek a všetky zariadenia: Držte obrazovky mimo izieb na spanie

Alebo prinajmenšom 12 hodín, ako napr. od 20:00 do 8:00 hod. Vytvorte tu jasné pravidlo. Žiadne televízory, hráčske zariadenia, tablety, laptopy či telefóny. Oddeľte sa od nikdy nekončiacich sociálnych požiadaviek. Skoncujte s hráčskymi závislosťami. Dodržiavajte nočný kľud. Presvedčte sa, že sa všetky zariadenia cez noc nabijú na jednom mieste, nie v izbe dieťaťa. Dobrým riešením je jednoduchá nabíjacia stanica v maminej a otcovej izbe.

7. Napíšte si zmluvu o smartfóne

Keď prejdete na smartfón, napíšte zmluvu o očakávaných spôsoboch správania, časoch, dokedy musí byť dieťa doma, a rodinných očakávaniach, ktoré súvisia s telefónom. Dozrite na to, aby s vami dieťa zdieľalo svoje prihlasovacie údaje. A oboznámte sa s krokmi, ktoré sú potrebné na dočasné pozastavenie alebo deaktiváciu telefónu. Väčšina operátorov vám to uľahčí. Aj pre rodičov, ktorí urobili chybu, a predstavili dieťaťu smartfón príliš zavčasu, platí, že nikdy nie je neskoro na to, aby zaviedli do praxe zmluvu o telefóne.

8. Sledujte, ako každé dieťa reaguje na digitálnu dobu

To je pre mňa vždy fascinujúce. S manželkou máme troch príslušníkov iGenerácie, vrátane dvoch tínedžerov, a každé z nich používa digitálne média úplne ináč. Jedno z mojich detí bude donekonečna sledovať každé video Dude Perfect 40-krát a zabije tým hodiny. Iné z mojich detí si pôjde kúpiť nový hudobný nástroj, bude sledovať 30 minút YouTube a zvládne základné akordy bez akýchkoľvek platených hodín. Urobila to tak s ukulele, potom s klávesami a napokon s klarinetom, a tieto oboznámenia s nástrojom viedli k formálnym tréningovým kurzom. Fascinuje ma, ako dokáže YouTube odhaliť nové hmatové zručnosti u mojich detí — a poviem celkom úprimne, že chcem, aby sa moje deti učili z lekcií na YouTube čo najskôr, ale nie skôr, ako na to budú pripravené.

„Smartfóny nevymýšľajú nové hriechy; oni jednoducho zosilňujú každé už existujúce pokušenie života.“

Každé dieťa reaguje iným spôsobom. Niektorí tínedžeri budú chcieť byť na sociálnych sieťach, aby mohli sledovať 5 000 ľudí. Iné deti budú chcieť byť na sociálnej sieti, aby mohli sledovať 5 blízkych priateľov. Sú to radikálne odlišné použitia. Vychovávajte každé dieťa jedinečne na základe toho, čo v nich vidíte. A keď sa začnú vaše deti sťažovať na nespravodlivosť, ukážte im znovu tie schody a vysvetlite, prečo je každé dieťa v domácnosti na inom stupni v rovnakom systéme postupnosti.

9. Výchovu znovu zamerajte na srdce

Smartfóny nevymýšľajú nové hriechy; oni jednoducho zosilňujú každé už existujúce pokušenie života a ukazujú tieto pokušenia v pixeloch na plochách s vysokým rozlíšením. Staré pokušenia dosahujú nové úrovne príťažlivosti, závislosti a prístupnosti. To znamená, že napätie a úzkosť, ktoré rodičia v digitálnej dobe pociťujú v žalúdku, pochádza z uvedomenia, že s nasadením všetkých síl vedieme vojnu o srdce tínedžerov. To je na tom také desivé. Rodičovská výchova bola vždy vojnou o srdce našich detí, ale digitálna doba odhaľuje našu rodičovskú lenivosť rýchlejšie.

Ak naši tínedžeri nedokážu nájsť svoje najvyššie uspokojenie v Kristovi, budú ho hľadať v niečom inom. Toto posolstvo bolo vždy dôležité — len dnes sa prejavuje vypuklo, lebo to „niečo iné“ sa navonok prejavuje závislosťami na smartfóne. Nehráme len hry so slovami, ani nevravíme len v nedeľu, že Kristus je lepšou voľbou. Každý deň úpenlivo prosíme Ducha Svätého, aby otvoril srdce našich tínedžerov. Musia si vážiť Krista nad každú maličkosť digitálnej doby, ináč ich tieto maličkosti zaskočia. Z tohto dôvodu sa rodičovská výchova zdá byť dnes taká naliehavá.

10. Začnite s digitálnym učeníctvom

Nestačí izolovať pár Prísloví a rozhádzať ich ako všeobecné semená múdrych rád. Na výchovu tínedžerov ako učeníkov v digitálnej dobe sa vyžaduje celé Písmo, ktoré sa zasadí a pestuje v celom srdci. A je tomu tak preto, lebo tu máme do činenia so všetkými stránkami toho, po čom srdce túži. Táto vojna o srdce v digitálnej dobe v sebe skrýva nové, bezprecedentné príležitosti na výchovu tínedžerov ako učeníkov, ak vieme prejsť od pokušenia cez biblický text ku Kristovi. Toto je naša výzva.

Naša rodičovská pasivita je v digitálnej dobe odhalená. Nebudem omieľať tento bod, pretože to robí moja kniha, ktorá hovorí o 12 spôsoboch, ako nás menia naše telefóny (a deformujú nás) a potom nám ukazuje, ako sa dá reformovať z Písma. Keď budeme my ako rodičia (a kazatelia) pokorní a budeme sebakriticky vidieť, ako nesprávne používame vlastné smartfóny, potom sa môžeme otočiť aj k našim deťom a pomôcť im. Digitálna doba je desivá a vyčerpávajúca, ale otvára nám dvere k úžasným príležitostiam, ako učenícky viesť tínedžerov.

11. Ako rodina využívajte príležitosti na večeru, cestu autom a dovolenku

Zo stolovania, spoločných ciest autom a rodinných dovoleniek si vytvorte zóny bez telefónu. Pravidelne žasnem, ako sa pri stole ľahko rozpráva o životných ťažkostiach. Spoločný čas bez náhlenia, vypustenie pary po celom dni, je veľmi plodne stráveným časom. Čo sa stalo v škole? Tak často spoznávam svoje deti pri večeri. Toto priateľstvo je počas rodinných dovoleniek ešte intenzívnejšie.

12. Neprestávajte budovať cirkev

Štatistiky vravia, že iGen je v súčasnosti najosamelejšou generáciou v Amerike — osamelejšou než demografická skupina ľudí nad 72 rokov. Twengeová sa nazdáva, že príčinou osamelosti iGenerácie sú smartfóny. No možno je múdrejšie dívať sa závažnejšie fakty, ktoré sú staršieho dáta než iPhone.

Obklopte sa dostatočným množstvom technológie, množstvom strojov a nikoho nebudete potrebovať. Zožeňte si to správne šikovné zariadenie a zvládnete čokoľvek. Tucty sci-fi románov už zanechali robotmi preplnenú planétu jej najvzdialenejším následkom, a tým je úplná sociálna izolácia (napr. Asimova kniha The Naked Sun). No keď raz doba technológie urobí druhého človeka pre vás nepotrebným, čoskoro sami zistíte, že vy ste sa stali nepotrebným človekom pre druhých ľudí.

„Digitálna doba je desivá a vyčerpávajúca, ale otvára nám dvere k úžasným príležitostiam, ako učenícky viesť tínedžerov.“

Keď vás nikto nepotrebuje, všimneme si katastrofický nárast osamelosti v spoločnosti. Cítia to tínedžeri iGenerácie. Cítia to starší ľudia. Cítia to muži v strednom veku. A do tejto doby narastajúcej izolácie a osamelosti sociálne siete „ponúkajú vykorenený liek (nápravný prostriedok) na choroby vyskytujúce sa vo vykorenených časoch“ (Kass, 95). Zo smartfónu sa stáva „liek proti bolesti“ — ktorý sľubuje vyriešiť náš problém osamelosti, ale iba zakrýva bolesť pre inú chvíľu.

To, čo naši tínedžeri dnes potrebujú, nie sú nové obmedzenia, nové primitívne telefóny, zmluvy a hranice. Ich najväčšou potrebou je spoločenstvo viery, kde v Kristovi môžu prekvitať, slúžiť druhým a druhí im. Musia si nájsť potrebné miesto a stať sa legitímnou súčasťou zdravého zboru. Neprestávajte budovať lojálne rodiny a zbory. Počúvajte, čo hovoria tínedžeri. Nerobte si z nich žarty. Nevysmievajte sa im. Predstavujte si ich, ako podnikajú odvážnu misiu — online aj offline.

TONY REINKE © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,7/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.