Evanjelizuj samého seba!

https://unsplash.com/photos/Vmr8bGURExo

  • 4. Okt '21
  • 4 minúty
  • 1705
  • 17

Hladná. Tak som strávila moju prvú dekádu ako kresťanka. Čítala som verše o tom hlbokom uspokojení duše nájdenom v Bohu — ale akosi som ho nikde nevedela nájsť.

Bola som vždy na love a vkladala moju nádej do akýchkoľvek nových možností, ktoré sa vyskytli. Vedela som, že mojej ceste s Bohom niečo chýba — niečo kritické. Čo to bolo? Špeciálne pomazanie Duchom Svätým? Bola som skutočne znovuzrodená? Niektorí ľudia mi hovorili, že som nebola. Veľa a ďaleko som cestovala, len aby som sa stretla s ľuďmi, ktorí tvrdili, že mi dokážu odovzdať tento chýbajúci kúsok skladačky a ja som vkladala svoje nádeje do ich dotyku. Nejaký čas som cítila chvenie. Ale nevydržalo to.

Čo ak by som mohla stráviť viac času v povznesenom stave uctievania? Istotne som potrebovala iba tú správnu pieseň, to správne osvetlenie, tú správnu atmosféru. Ale opäť, tento pocit po nabudení netrval dlho.

Potom som si pomyslela: viac Biblie, to je ono. Ak prečítam Bibliu za rok, budem v pohode. Ale kým som sa dostala k Levitiku, čítanie začalo byť fuška, čo malo za následok mnoho prázdnych štvorčekov od Deuteronómia ďalej.

UVEDOMENIE

Odpoveď som našla vďaka vysávaču. Ale nie hocijakému vysávaču — bol úplne nový a bezkáblový. Môj starý bol nočná mora. Keď som ho potiahla príliš prudko, šnúra sa vytiahla zo zásuvky, takže som so zaťatými zubami chodila späť zastrčiť ho do zásuvky. Keď konečne trochu opadol chaos po narodení môjho prvého dieťaťa rozhodla som sa, že opäť nastal čas začať upratovať. Presvedčila som môjho manžela, že starý vysávač musíme vyhodiť. Doteraz si pamätám na moment, keď som prvýkrát použila ten nový vysávač. So synom v detskom nosiči som povysávala celý dom za polovicu času. Bola som taká nadšená. Nemohla som sa dočkať, kedy stretnem svoje kamarátky a poviem im o mojom novom vysávači.

Vtedy mi to došlo: takéto pocity som mala mať o Ježišovi. Dobrá správa o mojom novom spotrebiči zo mňa bublala von — dopredu som myslela na to, kedy niekoho stretnem, aby som sa s ním či s ňou o tom mohla radostne podeliť.

Dobrá správa naozaj spôsobuje presne toto: chceme ju spontánne a radostne zdieľať bez toho, aby nám to niekto predpisoval, alebo nás k tomu nabádal.

Toto uvedomenie ma nastavilo na kurz, ktorý mi zmenil život. Do lona mi padla kniha o učeníctve. Odrovnalo ma to. Autor vášnivo rozprával o tom, ako to, čo Ježiš vykonal, koná a ešte len bude konať, má moc meniť naše životy dnes. Do kostola som chodila odkedy si pamätám, ale toto bola pre mňa nová informácia. Dovtedy som verila, že evanjelium bolo pravdou, ktorej bolo treba veriť, aby som dostala lístok do neba. Ak som ho prijala ako pravdu, dostala som sa do poradovníka na môj nebeský domov a bodka. Pre môj život nebolo ďalej relevantné, kým som nechcela „získať dušu“.

Ako som sa len mýlila. Aká som len bola bláznivá, keď som sa hnala za niečím, čo by uspokojilo moju dušu a celý čas som to mala pod nosom. Evanjelium: hlbiny bohatstva všetkého, čo bolo získané a dosiahnuté životom, smrťou a vzkriesením Krista, bolo palivom, ktoré som potrebovala.

Teraz sa učím kázať evanjelium môjmu srdcu — odvážne, pravidelne. Zistila som, že napriek všetkému, čo Ježiš spravil, má moja myseľ tendenciu vkladať svoju vieru, nádej a lásku do vecí tohto sveta. A keď sa to stane, výsledkom je špina: hnev, žiarlivosť, ohováranie, hladkanie ega (prekryté tenkou prikrývkou činov „kresťanskej láskavosti“).

Tento objav o sile evanjelia pre tento život je niečo, čo som samozrejme už mala vedieť. Pavol to hovorí jasne. Napríklad v Títovi 3 — po nádhernom popise milosti…

Veď aj my sme boli kedysi nerozumní a neposlušní, blúdili sme, boli sme otrokmi všelijakých žiadostivostí a rozkoší, žili sme v zlobe a závisti, odporní, nenávideli sme jedni druhých.

Ale keď sa zjavila dobrotivosť nášho Spasiteľa, Boha, a jeho láska k ľuďom, zachránil nás nie pre skutky spravodlivosti, ktoré sme urobili my, ale podľa svojho milosrdenstva, kúpeľom znovuzrodenia a obnovy v Duchu Svätom, ktorého na nás štedro vylial skrze Ježiša Krista, nášho Spasiteľa, aby sme sa ospravedlnení jeho milosťou stali dedičmi podľa nádeje večného života. (Títovi 3:3–7)

… okamžite nadväzuje výzvou na nový spôsob života…

Spoľahlivé je toto slovo a chcem, aby si na to kládol dôraz, aby tí, čo uverili v Boha, usilovali sa vynikať v dobrých skutkoch. Toto je dobré a pre ľudí užitočné. (Títovi 3:8)

Pre Pavla prichádza život poslušnosti Kristovi z hlbokého, život meniaceho potešenia z evanjelia: to strašných hlbín ľudskej zlomyseľnosti a slávnych výšin našej božskej záchrany. Iba evanjelium je kľúčom k začiatku nášho nového života v Kristovi a dostatočným palivom potrebným na to, aby sme ho denne žili.

Ako som povedala, táto odpoveď ma hlboko prekvapila. Predstava, že čokoľvek som, čokoľvek robím, môžem sa zastaviť a kázať evanjelium svojmu srdcu a pripomínať si, aby som vkladala moju vieru, nádej a lásku pevne tam, kam patria, sa zdá príliš jednoduchá.

Ale zmenila môj život.

Som smutná a do určitej miery zahanbená priznaním, že pochopiť túto centrálnu biblickú pravdu mi trvalo tak dlho. Ale nehanbím sa zdieľať môj príbeh s inými v nádeji, že bude úprimnou pripomienkou dôležitosti rozvíjania tohto zvyku na našej spoločnej ceste nasledovania Krista.

KÁŽ SÁM SEBE

Máš obavy? Opakujúce sa vzorce hriechu? Máš väčší hlad po Bohu?

Káž evanjelium svojmu srdcu. Vezmi meč ducha a rozbi tie modly, ktoré ťa klamali. Nechaj evanjelium, aby v tebe rozprúdilo hlbokú vášeň pre toho, ktorý uspokojí tvoju dušu a pre spravodlivosť. Nechaj sa obdarovať pokojom, ktorý možno cítiť iba v srdci, ktoré si je isté nebeským domovom za hranicami najdivokejších predstáv, prijmi plnosť slávy Boha na celú večnosť.

Káž to aj srdciam tvojich priateľov. Miluj ich dosť na to, aby si sa pýtal tie ťažké otázky, odhaľoval ich modly a nahradzoval ich jedinou pravdou, ktorá uspokojí ich duše.

Budeš poznať pravdu a pravda ťa vyslobodí.

Ján 8:32

Jodie Cooper. ČLÁNOK PREBRATÝ ZSPOLOCENSTVOEVANJELIA.SK

4,6/5 (22 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.