Hľadajte svätosť a nájdete šťastie

https://unsplash.com/photos/p-I9wV811qk

  • 16. Mar '22
  • 4 minúty
  • 1247
  • 58

Odo dňa, keď sme sa narodili, stále niečo hľadáme. Pátrame. Hlboko vo vnútri všetci cítime, že chceme byť šťastní. Všetci chceme byť naplnení a žiť život, ktorý má zmysel. Kde teda nájdeme šťastie?

Výskum ukázal, že akonáhle sú uspokojené naše základné potreby, ďalší príjem len málo zvyšuje náš pocit spokojnosti. Takže ak nás peniaze nerobia šťastnými, čo potom?

Biblia hovorí, že ak poznáš Boha a objavíš Jeho plán pre svoj život, potom nájdeš šťastie, ktoré hľadáš.

C. S. Lewis povedal o šťastí toto: „Boh skonštruoval ľudské telo tak, že funguje a je závislé na Ňom. On sám je palivom, ktoré poháňa naše duše, alebo potravou, ktorá nás má živiť… Boh nám nemôže dať šťastie a pokoj mimo seba, pretože bez neho to nejde. Nič také neexistuje.“

Toto nezažijeme z prchavého šťastia, ktoré ubúda a prúdi, ktoré prichádza a odchádza v závislosti od toho, ako momentálne vyzerá náš život. To nie je skutočné šťastie.

V skutočnosti šťastie nie je niečo, čo by sme podľa Písma mali priamo hľadať. Vždy je to výsledok hľadania niečoho iného. Ježiš povedal: „Blahoslavení, ktorí lačnia a žíznia po spravodlivosti, lebo oni nasýtení budú“ (Mt 5:6).

Ak hľadáme svätosť, nájdeme šťastie, pretože zosúlaďujeme svoju vôľu s Božou vôľou, keď s Ním kráčame v harmónii.

Tajomstvo šťastia

Evanjelium podľa Jána v Novom zákone obsahuje rozhovor, ktorý sa odohral vtedy, keď niektorí Gréci prišli hľadať Ježiša. Neviem, prečo títo muži hľadali konkrétne Ježiša, keďže pochádzali z pohanského prostredia. Neboli vychovaní vo viere židovského ľudu, ktorý uctieval jedného Boha, Boha Abraháma, Izáka a Jákoba. Ale počuli o tomto zázračnom prorokovi z Nazareta a zaujalo ich to. Chceli mu položiť otázku.

Ján hovorí: „Medzi tými, čo prišli vykonať pobožnosť na slávnosti, bolo niekoľko Grékov. Tí pristúpili teda k Filipovi, ktorý bol z galilejskej Betsaidy, a prosili ho hovoriac: Pane, chceme vidieť Ježiša!“ (J 12:20–21).

Ale prečo by vôbec Gréci prichádzali k Ježišovi? V tomto období bolo Grécko centrom ľudskej múdrosti. Atény boli miestom, kde sa zhromažďovali všetci intelektuáli. Ľudia, ako Sokrates a Platón, pochádzali z Atén. Boli prameňom filozofie, materskou pôdou teológie a kolískou civilizovanej spoločnosti.

Bola to však aj otvorená, slobodná spoločnosť bez absolútnych vecí. Ľudia boli povzbudzovaní, aby žili tak, ako chcú. Nemorálnosť bola nekontrolovateľná. Manželstvá sa rozpadali. Chýbala spravodlivosť. A títo ľudia si mysleli, že musí existovať niečo viac.

Ján pokračuje: „Filip išiel a povedal Ondrejovi, potom Ondrej a Filip išli a oznámili to Ježišovi. Ježiš im riekol: Prišla hodina, aby bol oslávený Syn človeka. Veru, veru, hovorím vám: Ak zrno pšeničné, ktoré padlo do zeme, neodumrie, ostane samo, ale ak odumrie, prinesie veľkú úrodu. Kto miluje svoj život, stratí ho, a kto nenávidí svoj život na tomto svete, zachová ho pre večný život.“ (J 12:22–25).

Ak milujete svoj život…

Biblia nám nehovorí, či sa týmto mužom niekedy podarilo uskutočniť stretnutie, po ktorom túžili. Ale Ježiš im vlastne dal odpoveď na otázku ich srdca a povedal im, ako nájsť zmysel života, tajomstvo šťastia.

Ježiš povedal, že ak milujete svoj život, stratíte ho. Ak žijete len pre seba, nikdy neprídete na to, kým ste. Na druhej strane, stratiť život znamená nájsť ho. Hovoríme tým: „Bože, dávam ti svoj život a chcem žiť podľa tvojich noriem.“

Úprimne povedané, niektorí z nás sa toho boja. Ale nikdy sa nebojte zveriť neznámu budúcnosť známemu Bohu. Božie plány s nami sú lepšie ako naše plány pre nás samých.

Možno si myslíte, že to nie je pravda, ale ja vám hovorím, že je to tak. Viem to nielen z toho, čo hovorí Biblia, ale aj z vlastnej skúsenosti. Môžem sa obzrieť späť na svoj život a myslieť na veci, ktoré som zúfalo chcel. Ale dnes som veľmi vďačný, že mi Boh nepovedal áno.

„Prečo pre mňa nevyberieš niečo ty?“

Keď bol môj syn Christopher, ktorý je už teraz v nebi, malý chlapec, rád som ho brával do hračkárstva. Hovorieval som mu: „Choď a vyber si niečo.“

Obzeral si niektoré akčné figúrky a ja som si medzitým prezeral oveľa väčšie a lepšie hračky. Potom povedal: „Oci, našiel som toto. Kúpiš mi to?“

„Samozrejme, že ti to kúpim, Christopher. Ale nechceš ešte aj toto?“ Potom som mu ukázal väčšiu a lepšiu hračku.

Po nejakom čase začal byť Christopher múdrejší, keď sme šli do hračkárstva. Namiesto toho, aby si niečo vybral sám, povedal: „Oci, prečo pre mňa nevyberieš niečo ty?“

To isté platí o živote. Božie plány sú lepšie. A niekedy veci, o ktorých si myslíme, že nás urobia šťastnými, nás v skutočnosti urobia veľmi nešťastnými.

Boh nie je náš sluha. On nie je náš komorník. Takže namiesto toho, aby si Mu nanútil svoju vôľu, je lepšie povedať: „Bože, prečo pre mňa niečo nevyberieš ty?“

Ešte lepšie je, ak poviete: „Myslím si, podľa svojich najlepších schopností, že toto by bolo správne. Ale Bože, ty si ma naučil modliť sa: ‚Avšak, nech sa stane nie moja vôľa, ale Tvoja.‘“

Toto znamená „stratiť život“. Nie žiť mizerný alebo obmedzujúci život. Ale že nájdete svoj život tak, že ho ponúknete Ježišovi a poviete: „Chcem, aby sa stala Tvoja vôľa a nie moja.“

Bojíte sa to urobiť?

Šťastný život, o ktorom hovorí Biblia, je život, v ktorom žijete v súlade s Bohom. A ak žijete len pre svoje potešenie, potom stratíte sami seba. Ak sa však budete vidieť taký, aký naozaj ste — niekto, kto potrebuje Boha, a ak mu odovzdáte svoj život, potom nájdete zmysel, cieľ a aj šťastie, ktoré ste hľadali.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

5/5 (24 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.