Hodnota pastorálnych obedov

studioapril. 1982 @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/alifoto/3830501714/

  • 10. Dec '12
  • 3 minúty
  • 4458

Jedna z mojich najobľúbenejších vecí na práci pastora sú moje každotýždenné spoločné obedy s mužmi z nášho zboru.

Jedna z mojich najobľúbenejších vecí na práci pastora sú moje každotýždenné spoločné obedy s mužmi z nášho zboru. Pokúšam sa organizovať ich aspoň dvakrát do týždňa, pričom stále premýšľam tak nad zoznamom stálych členov, ako aj nad tými novopozvanými. Pri všetkom, čo táto služba zahŕňa, mám pocit, že z nej ako ten požehnaný vychádzam ja. Viem, tieto stretnutia prispievajú k celkovému rozvoju služby, a takisto verím, že sú osobným povzbudením pre mužov, ktorí sa ich zúčastňujú; no skutočnosť je taká, že ja sám mám z tejto práce obrovský prospech a úžitok.

Tu je pár základných rád pre pastorov, ktorí sa s mužmi stretávajú:

Počúvaj. Títo muži ťa už veľakrát počuli rozprávať. Toto je tvoja príležitosť vypočuť si ich. Pýtaj sa otázky, ktoré ti pomôžu lepšie im porozumieť. Zaujímaj sa o ich rodiny, prácu, koníčky, atď. Opýtaj sa ich, ako sa stretli so svojou manželkou, odkiaľ pochádzajú, čo presne robia vo svojom zamestnaní, aké sú vzťahy v ich širšej rodine. Pýtaj sa dobré otázky, a potom už len počúvaj.

Uč sa. A ako ich budeš pozorne počúvať, zistíš, že títo chlapci sú veľmi zaujímaví. Dokonca aj tí najtichší muži sa postupne otvoria, a keď sa to stane, niečo si získal. Pred pár dňami som sa stretol s mužom, ktorého by som nazval hrdinom vojny vo Vietname. Obetoval veľmi veľa, aby mohol poslúžiť mnohým, a keď som počúval jeho príbehy, vypočul som si veľa aj na tému spravodlivosti. Spoznal som muža, ktorý v tichosti slúžil Ježišovi celé desaťročia. Myslíte si, že taký mladý človek, ako ja, by sa mohol niečo od tohto kresťana naučiť? Samozrejme. Učím sa, keď vidím jeho lásku pre svoju manželku, deti, cirkevnú rodinu, susedov či priateľov. Učím sa z jeho húževnatej vytrvalosti v modlitbách. A to je príklad len jedného človeka, no okolo mňa sú celé zástupy, ktorí ma učili pevnej vytrvalosti.

Miluj. Keď sa budeš s mužmi zo svojho zboru rozprávať, budeš počuť príbehy slabostí a zlyhania. Pripúšťajú svoje nedostatky, výzvy, bolesť. Budú hovoriť o pokušeniach, hriechu aj pokání. Ako k tomu všetkému pristupovať? Miluj ich pravdou Písma. Definuj, ako vyzerá ich problém z pohľadu Božieho charakteru a Jeho zasľúbení a ukáž im, ako Ježišovo dielo odpovedá na ich slabosti. Sľúb, že sa budeš za nich modliť, dbaj na ich vykázateľnosť, no aj ty sám buď pred nimi vykázateľný. Miluj ich.

Veď. Jedna z vecí, ktorú na týchto stretnutiach milujem je, že často máme možnosť zbadať u ľudí známky skrytého problému skôr, ako sa dostane do toho najvážnejšieho štádia. To je vzácne zlato pastorálnej práce. Keď máš príležitosť všimnúť si u nich nesprávne myslenie alebo návyk, s láskou ho pomenovať a nasmerovať ich na Písmo — a keď to napokon aj oni sami pochopia — práve si vybojoval jedno dôležité pastorálne víťazstvo. Je nekonečne ľahšie katastrofe predchádzať, ako neskôr napravovať jej následky. Spoločné obedy s farárom/pastorom pomáhajú takéto tiché problémy identifikovať a ponúkajú možnosť v láske mužov viesť po tom správnom chodníku.

A napokon, nemusia to byť ani nejaké fatálne chyby či problémy v ich kresťanstve, ktoré sa počas vašich stretnutí vynoria. Často tieto stretnutia predstavujú len obyčajnú porciu modlitieb, čítania Biblie a vedenia. Je skvelé mať možnosť len tak si s mužmi sadnúť a povzbudzovať ich k vernosti evanjeliu. V čase medzi jednotlivými obedmi som mnohokrát u takto vedených mužov videl, ako sa stávajú vernejšími vo vedení svojich rodín, v osobnej zbožnosti aj osobnom svedectve. Je skutočne úžasné sledovať to.

Ak si pastorom, potom bude pre tvoju dušu dobré, ak sa takéto príležitosti na stretnutie s mužmi stanú tvojou prioritou. Potrebuješ dobré správy a povzbudenie. Potrebuješ spoznať ľudí, ktorí ti boli zverení. Potrebuješ sa starať o ich duše. Tak choď s vpred odhodlaním požehnať a prijať požehnanie, keď sa budeš snažiť bdieť nad ich dušami (Židom 13:17).

Erik Raymond 2012

Pôvodný článok nájdete na www.ordinarypastor.com

5/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.