Je to ten pravý?

Brandon Warren @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/brandoncwarren/4164759025/

  • 11. Aug '10
  • 6 minút
  • 9021
  • 5

Ako si správne vybrať životného partnera do manželstva?

Premýšľate nad tým, či človek, s ktorým chodíte je tá najlepšia Božia možnosť pre váš život, no odpoveď je stále nejasná? Hľadanie Božej vôle v tomto prípade — a myslím, že Boh má na to názor — si vyžaduje kritické prehodnotenie nášho vzťahu, pri ktorom musíme odložiť nabok vlastné požiadavky a túžby, v snahe preskúmať tú najdôležitejšiu vec: Čo mi Boh chce povedať o tomto vzťahu?

V nasledujúcich odstavcoch sa nachádza zopár charakteristík, ktoré, verím, má mať typ človeka, ktorý by bol pre vás darom od Boha na celý život. Ale pamätajte, pred tým, než budete očakávať, že takého človeka nájdete, vy sami by ste ním mali byť pre niekoho iného. Boh vám nedá to najlepšie, ak ani vy sami nie ste tým najlepším pre niekoho iného.

Duchovný rast. Pýtajte sa: Hľadá tá osoba ochotne a dychtivo Božiu vôľu bez toho, aby ju k tomu niekto tlačil? Spolieha sa v tejto veci — čítanie Božieho Slova, modlitby, návšteva zhromaždenia — na mňa, alebo to robí sám od seba? Pamätajte: ten pravý „Boží“ partner bude mať skutočný, nefalšovaný, svieži a dôverný vzťah s Bohom; vzťah, ktorý denne rastie a prináša ovocie.

Aktívny modlitebný život. Pýtajte sa: Modlí sa tento človek pravidelne? Je pre neho/ňu prirodzené modliť sa pred inými ľuďmi? Hovorí aj o svojich modlitebných zápasoch, o modlitbách, na ktoré mu/jej Boh odpovedal? Pamätajte: manželstvo bez modlitby je ako svetlo nepripojené k zdroju energie: tmavé a bez sily. Najlepší partner od Boha je niekto, kto sa pravidelne s Bohom rozpráva, s cieľom hľadať smerovanie svojho života, nadobudnúť intimitu vo vzájomnom vzťahu s Ním, a s túžbou investovať do života ľudí okolo seba.

Čistota. Pýtajte sa: Je ten človek odhodlaný čakať so sexom, alebo akýmkoľvek iným spôsobom využívania môjho tela pre svoje potešenie, až do manželstva? Žije skutočne to, čo navonok hlása (mnohí totiž zdôrazňujú svoju túžbu byť čistí a chváliť takto Boha, zatiaľčo zároveň zvádzajú partnera k fyzickému kontaktu). Pracuje ten človek na sebe v snahe vyvarovať sa telesnému vzťahu a povoľovaniu vlastných hraníc? Pamätajte: to, ako váš partner dokáže ovládať svoje sexuálne túžby je výborným odrazom toho, aké je jeho srdce. Ak skutočne miluje Boha, a chce byť pre Neho oddelený v poslušnosti, nedá priestor žiadnym výnimkám, žiadnym kompromisom, žiadnemu zahrávaniu sa s ohňom. Povýši Boha nad svoje sexuálne túžby, a rovnako aj vás bude ctiť a milovať dosť na to, aby vaše telo chránil až do manželstva.

Schopnosť učiť sa. Pýtajte sa: Vie tento človek poprosiť o pomoc? Dokáže si pripustiť, že sa mýli, a povedať slová ospravedlnenia? Hľadá boží zámer? Rešpektuje Bohom dané autority vo svojom živote? Je schopný pokánia, a poslušný v Božích veciach? Pamätajte: ak sa váš partner vie učiť od vás a od iných, pravdepodobne bude vedieť učiť sa aj od Boha. Neexistuje väčší pocit bezpečnosti v manželstve (hlavne pre ženy, ktoré sa podriaďujú svojim manželom), než dôverovať partnerovi, ktorý sa podvoľuje Bohu a hľadá Jeho vôľu nad svoju vlastnú. Muž alebo žena, ktorý/á žije Bohu na chválu, je niekto, komu možno naozaj dôverovať (aj) vo veciach dôležitých rozhodnutí. Takisto, človek, ktorý iným dovolí hovoriť pravdu do jeho vlastného života, je veľmi múdry človek.

Čestnosť. Pýtajte sa: Povie mi tento človek pravdu aj vtedy, keď je to pre neho ťažké a nepohodlné? Dokáže otvorene hovoriť o svojich pocitoch, zápasoch, minulosti, o svojich prehrách? Preberá zodpovednosť aj za zlé a zraňujúce veci, ktoré spravil? Prispôsobuje si niekedy pravdu, alebo povie z nej len minimum, len aby sa dostal z problému, alebo aby vyzeral lepšie? Pamätajte: vo vzťahu je nesmierne dôležitá možnosť spoľahnúť sa na svojho partnera. Už počas chodenia by mali byť vo vzťahu viditeľné všetky znaky čestnosti a otvorenosti. Osoba, s ktorou chodíte by sa mala vedieť otvoriť a hovoriť aj o ťažkých veciach vo svojom živote, namiesto toho, aby ich skrývala, alebo pravdu o nich prekrúcala. Mala by tiež byť dosť zrelá na to, aby vedela prebrať zodpovednosť za veci, ktoré spraví zle, bez strachu pripustiť, že niečo pokazila.

Úplnosť. Pýtajte sa: Vkladá tento človek svoje nádeje, očakávania, a emocionálne potreby do Boha samotného? Ako sa pokúša zaplniť „diery“ počas ťažkých období? Emocionálnou podporou ľudí (hlavne mojou)? Má vnútorný pokoj, alebo bojuje so závislosťami (alkohol, jedlo, lieky na predpis, míňanie peňazí, televízia, šport, atď.)? Pamätajte: človek, s ktorým sa raz vezmete, by mal vedieť, kde načerpať. Potom jeho šťastie nebude závislé od vás, a vy nebudete musieť existovať len pre neho. Samozrejme, že sa nevyhne bolesti, nude, alebo strachu, ale vo svojom vzťahu k Nemu by sa mal cítiť bezpečne, lebo iba takto bude vedieť, čo robiť s týmito pocitmi (priniesť ich pred Boha). Ak skladáme príliš veľa nádeje do svojho partnera, kazí to vzťah, pretože jedine Boh dokáže vyplniť tie prázdne a tmavé miesta nášho života. Iba Boh vie dať človeku dokonalú útechu, nádej a bezpečnosť.

Kapitulácia. Pýtajte sa: Ženie sa môj partner tvrdohlavo za naplnením svojich plánov a dosiahnutím svojich cieľov, alebo ponúka svoj život Bohu a Jeho zámerom? Pamätajte: ak človek, ktorého si beriete žije iba pre seba a svoje ciele, vaše manželstvo sa minie plánu, ktorý s ním mal Boh. Len ten, kto je úplne poddaný Bohu, otvára dvere obrovskému dobrodružstvu Božieho plánu pre svoje manželstvo.

Odpúšťajúci. Pýtajte sa: Dokáže môj partner odpustiť veci, ktoré ho zranili, a ľahko sa cez ne dostať? Jedná s ľuďmi, ktorí ho v minulosti zranili, s láskou? Existuje skrytá oblasť horkosti a neodpustenia v jeho živote, ktorá sa často dostáva na povrch? Pamätajte: osoba, ktorá nedokáže odpustiť, zrejme skutočne nepocítila naozajstné Božie odpustenie voči nej. Takáto osoba je zatrpknutá, a aj váš život sa popri nej môže takto zmeniť. Ľudia, ktorí odpúšťajú, poznali, že Boh je nad všetkým, a preto dokážu pustiť horkosť prameniacu z krívd zo svojich rúk. Ak raz budete mať s partnerom konflikt, jeho schopnosť odpúšťať bude slúžiť vo váš prospech.

Ak ste po prečítaní týchto charakteristík zistili, že mnohé z týchto čŕt chýbajú vám samým, povzbudzujem vás, aby ste začali hľadať, ako ich získať pre svoj život. Každodenné čítanie Božieho Slova, kresťanskej literatúry, modlitby, odborné poradenstvo, návšteva kresťanského spoločenstva, a nájdenie si niekoho, kto vás bude na vašej ceste premeny povzbudzovať a zároveň kontrolovať, to všetko sú spôsoby, ako začať takúto premenu.

Ak sa nachádzate vo vážnom vzťahu, v ktorom sa o vás ani o vašom partnerovi nedá povedať, že by pre vás platili tieto charakteristiky, a stále neviete nájsť Božiu vôľu pre váš život, skúste sa riadiť nasledovnými radami:

► Nájdite si dôveryhodných ľudí, ktorí dôverujú Bohu a vydali mu svoj život, a poproste ich o radu a modlitby. Môže to byť váš farár, pastor, rodičia, blízki priatelia, vedúci biblického štúdia, predmanželský poradca, alebo jednoducho ľudia, čo vás vedia motivovať, povzbudzovať, ale aj kontrolovať vašu snahu.

► Modlite a/alebo postite sa za odpoveď. Naplánovanie si spoločného času, keď sa v rovnakom čase, oddelene jeden od druhého, budete so svojím partnerom modliť a/alebo postiť, môže naozaj pomôcť vo veciach získania múdrosti, a schopnosti rozlišovať. Ak potrebujete viac informácií o pôste, odporúčam knihu od Arthura Wallisa — God's Chosen Fast (kniha vyšla v češtine pod názvom Bohulibý půst, vydaná Misijným odborom Kostnickej jednoty, Praha).

► Pozorujte, čo vám hovorí váš duch. Keď sa spätne obzerám dozadu, vo väčšine prípadov, keď som si robila veci po svojom, Boh mi nedal svoj stály pokoj (po čase opäť nadobudnutý). Aj napriek tomuto varovaniu som však v rozhodnutí ísť vlastnou cestou pokračovala, pretože som to jednoducho tak chcela. Hoci tento spôsob hľadania Božej vôle nemusí byť vždy ten najspoľahlivejší — stále sa totiž môžeme mýliť — spolu s ostatnými spôsobmi môže prispieť k poznaniu Božej vôle.

►Čakajte. Možno jednoducho ešte nie je čas na to, aby vám Boh odhalil svoj plán pre váš vzťah.

Copyright © 2006 Julie Ferwerda, Použité s povolením. Čítajte viac od Julie v angličtine na julieferwerda.com
Tento článok bol pôvodne publikovaný na stránke „Growthtrac— Build a Better Marriage"

4,9/5 (14 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.