Kalendár a Vianoce

Mike Mahaffie @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/mmahaffie/3708803940/

  • 26. Nov '11
  • 1 minúta
  • 4050

Keď boli deti malé, zvykli sme im zaobstarať adventný kalendár. Myslím, že jeho cieľom bolo, aby sa tešili na Vianoce tým, že si z neho každý deň vyberú sladkosť.

Keď boli deti malé, zvykli sme im zaobstarať adventný kalendár. Myslím, že jeho cieľom bolo, aby sa tešili na Vianoce tým, že si z neho každý deň vyberú sladkosť. Medzi kalendárom a Vianocami však existuje spojenie, ktoré v tento adventný čas môže poslúžiť tvojej duši.

V šiestom storočí navrhol skýtsky mních žijúci v Ríme nový systém datovania dejín. Volal sa Dionýzus Exiguus („Malý Dionýz“). Nazývali ho aj Dionýzus Deliquintus („Dionýz Hrozný“). Jeho kalendár sa nezakladal na pohanskom mýte o založení Ríma, ale na Kristovom vtelení.

Vytvorenie kalendára neznamenalo len jednoduchú chronologizáciu. Išlo o teologické vyhlásenie, že život vo vesmíre nie je iba náhodným kolobehom, ale príbehom a že rozhodujúcou udalosťou je v ňom príchod tohto židovského tesára.

Ježiš žil aj zomrel a Cézar sa nikdy ani len náznakom nedopočul o jeho existencii. Apoštol Ján však Krista nazýva „Pánom pánov a Kráľom kráľov… “ (Zjavenie 17:14)

V prvom storočí, keď bol počet jeho nasledovníkov stále malý, takéto tvrdenie vyznelo smiešne. A možno i dnes sa ti zdá neuveriteľné.

Faktom však ostáva, že dvetisíc rokov po jeho narodení, kedykoľvek a kdekoľvek na svete niekto otvorí kalendár, rozloží noviny, zapne počítač, každý deň sa nám pripomína, že Ježiš Kristus sa stal kľúčovým bodom histórie; že Nero zomrel v roku Pána 68, Napoleon v roku Pána 1821, Josif Stalin v roku nášho Pána 1953.

Možno Ježiš počas svojho prvého príchodu nepanoval pánom a nekraľoval kráľom, ale — aké zvláštne je dnes, že každý panovník, ktorý kedy vládol, každý národ, ktorý kedy povstal a upadol, sa musí datovať s odkazom na Ježišov život.

Toto je deň, ktorý učinil Hospodin…

John Ortberg © 2011

Pôvodný článok nájdete na: johnortberg.com

(0 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.