Keď majú dvaja ľudia iný spánkový režim

Corie Howell @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/coriehowell/3408059775/

  • 14. Sep '10
  • 3 minúty
  • 4591

Ako vyriešiť problém, keď je muž sova a žena škovránok.

Elizabeth: Jeho spánkový režim ma dráždi.

Po 18 rokoch manželstva by ste si mysleli, že sme si ujasnili režim spánku. Naopak, je to ešte horšie! Ja potrebujem ísť do postele najneskôr o pol jedenástej večer.

To znamená že o pol jedenástej už spím. Som pracujúca matka a na prežitie potrebujem solídnych 8 hodín spánku.

Každý večer, keď poviem Jamesovi, že potrebujem ísť do postele, mi odpovie rovnako: Chceš problém? (Problém znamená, že James pôjde so mnou do postele na krátky čas, kým zaspím a potom sa vráti do obývačky.) Ak odpoviem nie, potom on ostane jednoducho v obývačke, kým ja idem spať.

Každý večer mám pred sebou tieto dve možnosti. Ísť do postele sama, alebo ak mám náladu na… tak po „tom“ idem spať sama. Ja jednoducho nie som nočný typ, on však väčšinou ide späť do obývačky, pozerá televízor, robí si nejakú prácu alebo robí čokoľvek iné, kým ja spím. Len viem, že určite neupratuje dom!

Hnevá ma, že ak nezostanem hore ešte kvôli jednej „aktivite”, James so mnou nie je. Dokonca niekedy aj po „tom” ide späť do obývačky. Neznášam, keď musím ísť do postele sama, ale čakať kým sa unaví aj on pre mňa nieje alternatívou.

Jamesov pohľad: Jej spánkový režim je nereálny.

Každý večer, medzi 10–10:15 nechá Elizabeth všetko, bez ohľadu na to, čo robí a pozrie sa na mňa, že je pripravená ísť do postele. To je však čas, kedy som ja úplne čerstvý a musím byť hore. Je to stará pesnička. Počujem ako hovorí: „Som unavená” a potom pokračuje niekoľkými vetami a detailne opisuje ako veľmi je unavená. Ako keby som po 18 rokoch manželstva nevedel, že potrebuje byť do pol jedenástej v posteli.

Podľa toho ako sa na mňa pozrie jej odpoviem svojou obľúbenou otázkou — áno, uvedomujem si, že je to zlý zvyk — asi v tomto duchu: „Chceš problémy? alebo „Nechceš problémy, však?“ alebo „Dobre, ja ešte nie som unavený, takže ostanem ešte chvíľu tu.“

Niekedy, keď je Elizabeth ešte hore, idem za ňou do postele, aby sme strávili „kvalitný” čas spolu, no potom sa vrátim do obývačky. Jednoducho nemôžem zaspať a nechcem tam len tak ležať, keď môžem niečo robiť. Niekedy, keď Elizabeth nemá „problémovú” náladu ja ostávam hore. A práve vtedy mi Elizabeth dáva tú trpkú hubovú polievku: “Neznášam s tebou chodiť do postele”.

Cítim sa zle. Niekedy sa snažím počas týchto „bezproblémových” nocí ísť s ňou do postele na 10–15 minúť nudy a okamžite, keď zaregistrujem prvé znaky jej spánku, odchádzam. Potom idem robiť to, čo som robil predtým. Vyzerá to hlúpo. Chcem stráviť čas s Elizabeth, ale ležať v posteli a nespať mi pripadá ako zahodiť najkreatívnejší čas svojho dňa.

Čo vlastne robili?

Podstata problému Jamesa a Elizabeth v skutočnosti nemá veľa spoločného s ich spánkovým režimom. Je to skôr o čase, ktorý potrebujú tráviť spolu. James by išiel do postele vtedy ak by dostal čo chcel (chceli… ). Avšak počas dní, keď James nedostal čo chcel, ani Elizabeth nedostala to, čo potrebovala.

Na začiatku manželstva sa obaja rozhodli, že v spálni určite nechcú televízor. A práve toto rozhodnutie spôsobilo, že dokázali nájsť vhodné riešenie svojho problému — rozdielnych spánkových režimov. Obidvaja si teda vytvorili plán. Po prvé, obaja sa stretnú v posteli o desiatej. Počas nasledujúcich 30 minút, alebo tak nejak sa obidvaja zaviazali vybrať si jednu zo štyroch možností.

Niekedy to je „problém”. Inokedy je to čas čítania. James, ten živší z manželov bude čítať nahlas. Spolu si zoberú Bibliu, prečítajú si články o rodičovstve, manželstve alebo iné časopisy, internetové stránky či články z miestnych novín. Niekedy sa koncentrujú na modlitbu a modlia sa spolu. Inokedy sa jednoducho rozprávajú. Diskutujú o hocičom od hlbokých tajomstiev života až po to, čo by mali kúpiť pri najbližšom nákupe.

Kľúčom k úspechu je záväzok tráviť spolu čas. Elizabeth sa pokúsi ostať hore o niekoľko minút naviac a James sa pokúsi sústrediť na Elizabeth. Ich záväzok, stráviť spolu pol hodinu pred spaním sa pre oboch stal časom, ktorý medzi nimi vytvára silné puto. Elizabeth dostala manžela, ktorý s ňou chodí do postele a James dostal príležitosť robiť niečo produktívne so svojou manželkou, namiesto neproduktívneho čakania kým ona zaspí.

Úžasné je, že každý večer je to spoločná voľba, hovorí James. Začali sa oveľa menej zameriavať na spánkový režim a oveľa viac na to, aby mohli tráviť čas spoločne.

„Cítim, že sme teraz pevnejšie spojení“, hovorí Elizabeth. James súhlasne prikyvuje a dodáva: "ale musíš so mnou pozerať telku."

James Rock. © 2009. Kyria.com.Všetky práva vyhradené. Akékoľvek použitie tohto článku bez predošlého súhlasu autora je zakázané. Pôvodný článok nájdete na tomto odkaze.

5/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.