LA LA LAND — Film, ktorý takmer vyhral oscara

  • 28. Feb '17
  • 2 minúty
  • 10903
  • 228

Los Angeles. Slnko zapadá. Svetlá o chvíľu zaskvejú. Strieborný svit tiahnuci sa k moru. Výhľad ako šitý na mieru pre dvoch.

RÉŽIA: Damien Chazelle
SCENÁR: Damien Chazelle
HRAJÚ: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, Finn Wittrock, John Legend, Rosemarie DeWitt

Los Angeles. Slnko zapadá. Svetlá o chvíľu zaskvejú.  Strieborný svit tiahnuci sa k moru. Výhľad ako šitý na mieru pre dvoch. Sebastian je nadaný hudobník a milovník klasického jazzu. Jeho najväčším snom je otvoriť si raz svoj vlastný jazzový bar. Mia je barmanka v podniku a milovníčka herectva. Jej najväčším snom je presadiť sa v tejto brandži.

Aj keď prvý vzájomný kontakt má od romantiky ďaleko, netrvá dlho a pred očami nám kvitne nový vzťah. Mia berie Sebastiana na prechádzku filmovým štúdiom. Sebastian berie Miu do jazzového baru. Navzájom si zdieľajú svoje vášne a túžby, ktoré postupne naberajú reálnejšie kontúry. Paradoxom však je, že čím bližšie ich dosiahnutie je, tým sú si vzájomne vzdialenejší. Ich vzťah tak stojí pred prvou vážnou skúškou.

La la land povyšujú kritici aj spoločnosť takmer jednohlasne na film roka. Muzikál obstál s rekordne najvyšším počtom nominácii na Oscara— štrnásť, vrátane kategórie „Najlepší film“. Po vydarenom debute s Whiplash je La la land druhým celovečerným filmom 32-ročného režiséra Damiena Chazella, ktorý sa súbežne postaral aj o kvalitný scenár. Ten tak dokázal, že je momentálne najtalentovanejším mladým tvorcom v Hollywoode. 

Muzikál bez kvalitnej hudby, ktorá ľudí chytí, zapáči sa a dojme ich, by bol ako maliar bez rúk. To sa však nestalo. Hudba komponistu Justina Hurwitza je jedným z pilierov filmu. Pozoruhodný je najmä Ryan Gosling, ktorý strávil tri mesiace hraním na klavíri kvôli režisérovej túžbe natočiť niektoré scény na jeden záber. Všetky sú teda skutočné. Aj tie, u ktorých sa vám to nebude chcieť veriť.

Film priam hýri farbami. Vizuálna stránka je skutočne veľmi pekná. Môžu za to aj pekné, farebné kostýmy. Silným aspektom je dobrá kamera, ktorá zaujme niekoľkými ohromujúcimi dlhými zábermi. Dobre sa pozerá aj na Emmu Stone a Ryana Goslinga, ktorým to sekne. Ide už o tretiu snímku, ktorej si spolu zahrali. Tvorí sa tak nový filmový pár. Obzvlášť Emma podala bravúrny výkon. Ryan zase vniesol filmu svoj šarm a humor.

Plusom je, že nejde o prostoduchú romantiku. Dej vás privedie k zaujímavým otázkam o fungovaní vzťahu. Film je vhodný aj pre mládež. Nie je neslušný a nezobrazuje nahotu.

La la land vzdáva poctu muzikálom, ktorých atraktivita nesmierne upadla. Zaujme ako starších, tak aj mladších. Slabé stránky sa hľadajú ťažko. Všetko tu funguje akosi veľmi dobre. A keď to spojili dokopy, tak sa vám skrátka len chce spievať, tancovať a unášať sa tou atmosférou. 

OTÁZKY NA ZAMYSLENIE:

  • Sebastianov sen bol, aby jazzová hudba opäť získala svoje patričné miesto. Bol odporcom akýchkoľvek moderných prvkov. Jeho kamarát, hudobník sa ho raz opýtal: „Ako chceš byť revolučný, keď tak lipneš na tradícii a minulosti?“ A čo ty? Túžiš po zmene ale zároveň sa bojíš pustiť tradície a vychodených chodníčkov?
  • Hon za dosiahnutím svojich cieľov im bral toho druhého. Si ochotný vôbec niečo obetovať pre svojho partnera? A tým nemyslím pár drobných za večeru či narodeninový darček…
  • Seb aj Mia išli za svojim cieľom. Aj tu bol jednoduchý princíp, že na čom ti záleží, tomu dáš čas. Čomu venuješ čas ty? Respektíve na čom ti záleží?
     

PETER URBANEC 2017. SLOVENSKÉ EVANJELIZAČNÉ STREDISKO.

4,2/5 (20 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.