Modlitba je nevyhnutná pre spásu človeka

Photo by Zach Vessels on Unsplash, https://unsplash.com/photos/xXgCt6wmDAU

  • 20. Máj '21
  • 2 minúty
  • 1796
  • 17

Mám na teba otázku. Je obsiahnutá v dvoch slovách: Modlíš sa?

Modlíš sa?

Mám na teba otázku. Je obsiahnutá v dvoch slovách: Modlíš sa?

Odpovedať na ňu dokážeš iba ty. Tvoj duchovný vie, či sa zúčastňuješ verejných bohoslužieb, alebo nie. Tvoji príbuzní vedia, či sa v tvojom dome konajú rodinné modlitby, alebo nie. Ale to, či sa modlíš v súkromí, alebo nie, je záležitosť medzi tebou a Bohom.

Z celého srdca ťa prosím, aby si venoval pozornosť tomu, čo ti predkladám. Nepovedz, že je to príliš osobná otázka. Ak je tvoje srdce v poriadku pred Bohom, nie je dôvod, aby si sa jej bál. Neodbi moju otázku odpoveďou, že „odriekaš svoje modlitby“. Jedna vec je odriekať modlitby a druhá modliť sa. Nepovedz mi, že moja otázka je zbytočná. Pár minút ma počúvaj a ja ti ukážem, že pre ňu mám dobré dôvody.

Nevyhnutná pre spásu

Pýtam sa, či sa modlíš, pretože modlitba je absolútne nevyhnutná k spáse človeka. Hovorím absolútne nevyhnutná a hovorím to zámerne. Nehovorím teraz o deťoch alebo duševne zaostalých. Nesnažím sa vyriešiť postavenie pohanov. Viem, že od toho, komu bolo málo dané, bude sa málo žiadať. Hovorím obzvlášť o tých, ktorí nazývajú samých seba „kresťanmi“ v zemi, ako je tá naša. A hovorím, že žiaden muž ani žena, ktorí sa nemodlia, nemôžu očakávať, že budú spasení.

Pevne sa držím toho, že spása je skrze milosť. S radosťou by som poskytol úplné odpustenie tomu najväčšiemu hriešnikovi, ktorý kedy žil. Neváhal by som pri jeho smrteľnej posteli povedať: „Dokonca aj v tejto chvíli uver v Pána Ježiša Krista a budeš spasený.“ Ale to, že človek môže získať spasenie bez toho, aby oňho požiadal, v Biblii nevidím. To, že človek príjme odpustenie svojich hriechov bez toho, aby čo i len vnútorne pozdvihol svoje srdce a povedal: „Pane Ježiši, odpusť mi,“ to nikde nenachádzam. Nachádzam, že nikto nebude spasený kvôli svojim modlitbám, ale nenachádzam, že niekto bude spasený bez toho, aby sa modlil.

Nie je absolútne nevyhnutné k spáse, aby človek čítal Bibliu. Človek môže byť negramotný alebo slepý a predsa mať Krista vo svojom srdci. Nie je absolútne nevyhnutné, aby človek počul verejné kázanie evanjelia. Môže žiť na mieste, kde sa evanjelium nekáže, môže byť pripútaný na lôžko alebo hluchý. To však nemôžeme povedať o modlitbe. Je absolútne nevyhnutné, aby sa človek modlil.

Osobná zodpovednosť

Neexistuje žiadna ľahká cesta k zdraviu alebo múdrosti. Princovia a králi, chudobní a roľníci, všetci rovnako musia napĺňať potreby svojich tiel a myslí. Nikto nemôže jesť, piť alebo spať za niekoho druhého. Nikto sa nemôže za druhého naučiť abecedu. To všetko musí človek spraviť sám za seba, inak sa to nestane.

S dušou je to rovnako ako s mysľou a telom. Existujú určité veci, ktoré sú absolútne nevyhnutné pre zdravie a blahobyt duše. Každý človek im musí venovať pozornosť sám za seba. Každý musí sám za seba činiť pokánie. Každý sa musí sám za seba obrátiť na Krista. A každý musí sám za seba hovoriť s Bohom a modliť sa. Musíš to spraviť za seba, pretože nikto iný to za teba spraviť nemôže.

Nemodliť sa znamená byť bez Boha, bez Krista, bez milosti, bez nádeje a bez neba. Znamená to byť na ceste do pekla. Ešte sa čuduješ, prečo sa pýtam: Modlíš sa?

J. C. Ryle. Z knihy A Call to Prayer

4,4/5 (27 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.