Otec, ktorý počúva a miluje

https://unsplash.com/photos/7FOSJVtUtac

  • 18. Nov '21
  • 4 minúty
  • 1317
  • 6

Pred časom som pozeral televíznu reláciu o histórii country hudby a všimol som si, že mnohé country piesne majú veľmi zaujímavé názvy. Tu je niekoľko príkladov: She got the Goldmine (I Got the Shaft) (Ona má zlatú baňu, Ja mám šachtu); How Come Your Dog Don’t Bite Nobody but Me? (Ako to, že váš pes vždy hryzie len mňa? a I’m So Lonesome I Could Cry (Som taký osamelý, že by som plakal).

V Starom zákone mal žalmista takpovediac vlastnú country pieseň. Napísal: „Prebuď sa, prečo spíš, ó Pane? Precitni, nezavrhni naveky! Prečo skrývaš svoju tvár, na našu biedu, utláčanie naše zabúdaš?… Povstaň nám na pomoc, vykúp nás pre svoju milosť!“ (Ž 44:24–25, 27)

Žalmista bol k Bohu úprimný a v podstate povedal: „Pane, zdá sa, že práve teraz spíš. Mám pocit, že mi nevenuješ pozornosť. Zobuď sa, Pane! Počuj náš plač!“

Nie vždy je zlé sťažovať sa Bohu a povedať mu o svojich obavách, otázkach, bolesti a smútku.

Dokonca aj Ježiš, keď visel na kríži, zvolal: „Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?“ (Mk 15:34). Niektorí by si mohli myslieť, že Ježiš mal krízu viery. V skutočnosti to tak vôbec nebolo.

Bol to okamih, keď zomieral za hriechy sveta a opisoval, čo sa deje: Boh Otec odvrátil svoju svätú tvár a vylial hriechy celého ľudstva na svojho Syna, ktorý sa nikdy nedopustil jediného hriechu. Ježiš teda vykríkol v úzkosti. Bol opustený, aby nám bolo odpustené.

Lekcia pre naše modlitby

Všimnite si, že Ježiš povedal: „Bože môj, Bože môj,“ čo znamená, že volal k Otcovi. A to isté môžeme urobiť aj my, keď nás niečo bolí. Mali by sme sa modliť, keď sme zranení. Mali by sme sa modliť, keď sme šťastní, aj keď sme smutní a zmätení. Keď nás niečo trápi, mali by sme sa modliť.

Biblia nám hovorí: „Trpí niekto medzi vami? Nech sa modlí. Raduje sa niekto? Nech spieva žalmy“ (Jk 5:13). Čo teda robíte, keď vás bolí srdce? Čo robíte, keď trpíte? Čo robíte so svojím smútkom?

Odovzdajte to Bohu. Modlite sa za to.

Ocitli ste sa v situácii bez východiska alebo ste niekedy niečo zúfalo potrebovali — alebo dokonca chceli –, no zdalo sa, že to nikdy nebudete mať? Mysleli ste si niekedy, že pre vás neexistuje žiadna budúcnosť, že už je pre vás príliš neskoro?

Ak áno, potrebujete vedieť viac o Božej moci a o tom, čo všetko sa môže stať vďaka modlitbe. Jedna vec, ktorá určite vyniká na stránkach Písma, je, že modlitba môže dramaticky zmeniť situácie, ľudí a príležitostne, dokonca aj samotnú prírodu. Ale to, čo modlitba mení najviac, sme my.

Boh dopustí ťažkosti v našich životoch, aby sa mohol zjaviť a ukázať svoju moc a slávu. Keď sa modlíme, uznávame svoju slabosť a potrebu Božej pomoci. Možno preto sa nemodlíme toľko, koľko by sme mali. Modlitba je priznaním našej slabosti a niektorí z nás neradi priznávajú, že niečo potrebujú.

Ježišov príklad modlitby

Niekedy sme však hlúpi, ak si myslíme, že Boha nepotrebujeme. Koniec koncov, kto bol najmocnejší muž, aký kedy žil? Možno premýšľate o mene superhrdinu, ale skutočná odpoveď je Ježiš Kristus. Bol to najmocnejší človek, aký kedy žil, a v evanjeliách opakovane čítame, že sa modlil — a modlil sa veľa.

Niekedy sa modlil aj celú noc. Vstával skoro ráno, kým učeníci ešte spali, a modlil sa. A keď sa priblížilo ukrižovanie, v modlitbe sa obrátil k Otcovi v Getsemanskej záhrade a povedal: „Otče môj, ak je možné, nech ma minie tento kalich. Avšak nie ako ja chcem, ale ako Ty“ (Mt 26:39).

Ak máte vieru v Ježiša Krista, máte s Bohom vzťah. Si Jeho dcéra. Si Jeho syn. A ak chcete vedieť, aký je Otec na nebesiach, pozrite sa na Ježiša, ktorý povedal: „Kto mňa videl, videl Otca.“ (J 14:9)

Aký bol teda Ježiš? Nuž, bol prístupný. Malé deti k Nemu prichádzali, a On ich žehnal. Plakal pri hrobe svojho priateľa Lazára. Kľakol si na kolená a umyl učeníkom nohy (vrátane Judáša Iškariotského) v hornej izbe.

Ježiš nám dáva obraz Boha Otca v príbehu o márnotratnom synovi, kde Ho predstavuje ako Otca, ktorému chýbal jeho rozmarný syn a túžil po jeho návrate. A keď sa chlapec vrátil domov, otec sa ho nemohol dočkať. Rozbehol sa k synovi a objal ho, čím mu prejavil hlbokú náklonnosť.

Toto je váš Otec v nebesiach. Otec, ktorý tu pre vás vždy bude, otec, ktorý vás počúva a ktorý vás miluje. A On vás chce vypočuť a tráviť s vami čas.

Povedzte Bohu, čo potrebujete

Apoštol Pavol napísal kresťanom vo Filipách: „O nič nebuďte ustarostení, ale vo všetkom s vďakou predkladajte Bohu svoje žiadosti vo všetkých svojich modlitbách a prosbách“ (F 4:6).

Možno si myslíte: „Ale problém je v tom, že nebo je tak ďaleko! Potrebujem niekoho tu na zemi.“

Boh je všadeprítomný, čo znamená, že je prítomný všade. Ale naozaj je nebo tak ďaleko? Pozeráme sa na oblohu a slnečnú sústavu a myslíme si, že je. A možno to je v istom zmysle pravda. Ale v inom zmysle je nebo bližšie, než si uvedomujeme. Nebo je iná dimenzia. Je to nadprirodzená ríša.

Takže pre Otca v nebesiach nie je žiaden problém, aby vstúpil do vášho sveta. Boh sa o vás zaujíma a je hlboko znepokojený tým, čomu práve teraz čelíte. Ak to znepokojuje vás, znepokojuje to aj Jeho. Tak to prineste k Nemu. Modlite sa. Volajte k Bohu vo svojom smútku a bolesti. Volajte k Nemu, aby vás ochránil, usmernil a postaral sa o vás a ďakujte mu za všetky radosti. Prostredníctvom modlitby máte úplný prístup k Stvoriteľovi vesmíru. 

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,9/5 (25 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.