Prosperita v Biblii

skambalu @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/skambalu/3392641766

  • 7. Okt '10
  • 4 minúty
  • 5576
  • 1

Článok o tom, ako nájsť rovnováhu medzi hromadením pozemských majetkov a dobrovoľnou chudobou.

Nedávno som čítal niekoľko článkov rozoberajúcich biblickú prosperitu a zostal som trochu celou vecou frustrovaný. Na jednej strane máte ľudí, ktorý trvajú na tom byť chudobní, pretože si myslia, že je to takto správnejšie a na druhej strane nachádzam niektorých tak ustarostených hromadením pozemských majetkov pre seba, že im uniká Boží plán pre ich život.

Tak ako je to s hojdačkou, alebo s väčšinou iných vecí, je ťažké nájsť rovnováhu. Je ľahké ostať v jednom alebo druhom extréme. Možno práve preto je toľko rozdielnych názorov v cirkvi ohľadom Biblickej prosperity. Tu je niekoľko mojich myšlienok na túto tému…

Niet pochýb, že v Biblii je mnoho veršov hovoriacich o prosperite.

Ľudia o tom môžu debatovať ako je deň dlhý, ale v Písme je veľmi jasné, že Boh sa stará, žehná a dáva prosperovať svojim služobníkom. Môžeš si vybrať hocikoho (kto slúžil Bohu) z Biblie a uvidíš Božie požehnanie v jeho živote. Už len Jób skončil s dvojnásobkom toho, čo mal na začiatku!

Prosperita nie sú peniaze

Prosperita v nejakej situácii má často veľmi málo do činenia s peniazmi. Závisí to od toho, čo potrebujeme v danej chvíli. Ak som ochorel na ťažkú chorobu, môžem vás ubezpečiť, že sa nebudem zameriavať na finančnú prosperitu, ale na svoju zdravotnú prosperitu. Neurobili by ste to isté?

Hľadajte najprv Kráľovstvo

Biblická prosperita je výsledkom hľadania Boha — nie majetkov! Je to neúčinné, krátkozraké a hlúpe snažiť sa ukladať si na zemi poklady pre seba.

Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde (ich) moľ a hrdza ničí, a kde sa zlodeji vlamujú a kradnú. Ale zhromažďujte si radšej poklady v nebi, kde (ich) ani moľ ani hrdza neničí a kde sa zlodeji nevlamujú a nekradnú.

Matúš 6:19

Ale hľadajte najprv kráľovstvo (Božie) a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané.

Matúš 6:33

Ako odmenu za odovzdanie všetkého, čo máme (naše plány, motívy, peniaze), strácajúc tým svoje životy, nájdeme ich ako povedal Ježiš…

Lebo kto by si chcel zachrániť život, stratí ho, ale kto by stratil život pre mňa, nájde ho.

Matúš 16:25

Čo si môžem vziať z týchto veršov je, že sa nemôžem na nič upínať. Ja to všetko musím dať Bohu. Vtedy nájdeme svoje životy, ako to hovorí Ježiš, keď sa nielenže vzdáme všetkého, čo máme (nemyslím tým zbaviť sa všetkého v danom momente), ale vzdáme sa vlastníctva toho všetkého tým, že si uvedomíme, že všetko, čo máme je tu pre Božie ciele.

Každopádne, nie sú to naše peniaze

Hneď ako všetko odovzdáme a uvedomíme si, že sme iba správcovia (pozri podobenstvo o talentoch) toho, čo nám bolo zverené, je už ľahké nemyslieť na naše bankové účty. Je potom omnoho ľahšie dať niekomu inému svoje peniaze! Ak Boh hovorí, aby sme dávali, kto sme my, že sa snažíme hovoriť Mu, ako narábať s Jeho peniazmi?

Boh nás tu na zem nedal preto, aby sme hľadali vlastné uspokojenie

Ak je niečo, čo som sa naučil vo vzťahu s Bohom, tak je to, že Pán Boh ma neúnavne učí znova a znova nemyslieť na seba samého. Keď sa sústredím na SEBA, už nie som tak užitočný pre NEHO. My všetci sme na zemi pre nejaký zámer. A môžem vás ubezpečiť, že to nie je hľadanie vlastného uspokojenia. Boh sa stará o všetkých svojich služobníkov, čo si však musíme zapamätať je, že On je jediný, ktorému môžeme veriť, že to robí. Ak sa spoľahneme na seba, tak budeme stavať dom na piesku.

Cieľ našej finančnej prosperity je požehnávať iných!

Biblia hovorí, že komu je mnoho dané, od toho sa bude požadovať viac…

Lebo od každého, komu bolo mnoho dané bude sa mnoho pohľadávať; a komu mnoho zverili, od toho budú viac žiadať.

Lukáš 12:48

Z celého srdca verím, že ako začnú rásť naše financie, má rásť aj naše dávanie. Popri tom, ako sa finančná prosperita stane neoddeliteľnou súčasťou nášho života by sme nemali zabúdať, že naše prostriedky by mali byť predovšetkým použité na podporu iných a nie na budovanie svojho vlastného imania…

I riekol im: “Dajte si pozor a varujte sa akéhokoľvek lakomstva, lebo život človeka nezáleží v rozhojňovaní jeho majetku.” Nato povedal im toto podobenstvo: “Bohatému človeku prinieslo pole hojnú úrodu. Premýšľal tedy a povedal si: ´Čo urobím? Lebo nemám kde si zhromaždiť úrodu.´ A povedal: ´Toto urobím: zborím si stodoly, postavím si väčšie a tam si zhromaždím všetko obilie a všetko, čo mám. potom poviem si duši: Duša máš dosť všetkého na mnoho rokov; odpočívaj, jedz, pi, veseľ sa!´ Ale Boh mu riekol: ´Blázon, tejto noci požiadajú tvoj život od teba; a čo si pripravil, komu to zostane?´Tak bude s tým, kto si zhromažďuje poklady a nie je bohatý v Bohu.”

Lukáš 12:15–21

Keď skutočne pochopíme, ako Boží systém pracuje, budeme chcieť stráviť každý moment na tejto zemi dávaním. Nerozmýšľali by sme dvakrát o poskytnutí svojho času, peňazí, energie alebo čohokoľvek iného. Boh nám hovorí aby sme si ukladali svoje poklady v nebi — nie na zemi! Hovorí to pre naše dobro, pretože vie, že ak poslúchneme, budeme nakoniec oveľa viac požehnaní!

Nemôžeš dať, čo nemáš

Ja osobne chcem v priebehu svojho života darovať veľký obnos peňazí. Aby som tak mohol urobiť, pravdepodobne budem musieť stráviť nejaký čas na svojom bankovom účte. Toto ho však nerobí mojím. Len to znamená, že v danom okamihu som správcom, ktorý je zaň zodpovedný.

Skutočne nezáleží, či máme veľa alebo málo. Náš cieľ by mal byť dať všetko, čo môžeme, bez ohľadu na to, koľko je toho na našom bankovom účte.

Bob Lotich © 2010.

Pôvodný článok nájdete na: christianpf.com

3,8/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.