Skôr ako sa stanete matkou

Photo by Fermin Rodriguez Penelas on Unsplash, https://unsplash.com/photos/LJD_00L7Clo

  • 13. Mar '23
  • 5 minút
  • 546
  • 46

Tri lekcie pre mladé mamičky

V čase, keď som mala 21 rokov, som už bola dôkladne zaočkovaná proti akejkoľvek hrozbe manželstva rôznymi poznámkami mojich vydatých kamarátok: „Ó áno, teraz to ešte môžeš robiť, ale počkaj, keď sa vydáš a budeš mať deti… “ Vykreslili mi obraz malého, obmedzeného sveta bez voňavých sviečok (Je to nebezpečný otvorený plameň!), bez možnosti cestovať (Je to príliš komplikované!) a bez usporiadaných knižníc (Deti všetko zničia!).

Keď som sa napokon vydala a založila si rodinu, bola som rozhodnutá dokázať, že sa všetci mýlili. Veľmi som sa snažila dokázať, že sa v mojom živote nič nezmenilo. Iste, mali sme malé dieťa, ale na dlhé cesty sme nášho prvorodeného pripútali do jeho autosedačky. Vliekli sme sa po starožitníctvach a soboty sme trávili spoločnými prácami na záhrade. Vítali sme hostí v našom opravenom dome a kŕmili sme ich plodinami vypestovanými v našej obrovskej záhrade. Dokázali sme to! Život plynul ďalej bez zmeny — až na to, že som bola stále vyčerpaná.

Dnes, takmer po tridsiatich rokoch, by som tej unavenej žene najradšej naliala hrnček čaju, sadla si oproti nej k stolu a pošepkala jej, že „nie“ nemusí hovoriť večne, ale môže byť oslobodzujúcim slovom, keď ho povieme v správnom čase. Povedala by som jej, aby sa vyrovnala s neistotou v malých detailoch a aby zdokonalila svoje chápanie Božej zvrchovanosti nad každým obdobím svojho života. Potom by som ponúkla tri postrehy, ktoré som za ten čas objavila, ale želala by som si, aby som o nich vedela už od začiatku.

Lekcia č. 1: Urobte z pravdy svoj domov

Každý deň sa môžeme rozhodnúť, či sa budeme zaoberať pozitívnym alebo negatívnym aspektom tohto dňa. Rozhodneme sa sústrediť na negatívne predvolebné reklamy, lesné požiare na severozápade Ameriky a časti nášho rozvrhu, ktoré nemôžeme ovplyvniť, alebo odovzdáme svoje obavy Bohu vesmíru? Mohli by sme použiť jazyk apoštola Pavla a povedať: „Každú myšlienku podrobujeme v poslušnosť Kristovu“ (2. K 10:5).

Ak sa vám to zdá nemožné, potom ste na správnej ceste. Pavol nebol svojpomocný guru, a hoci vedel, kde nájde pomoc a že o ňu mohol požiadať vždy, keď to potreboval (A mali by sme to vedieť aj my!), nikde v Písme sa nedozvedáme, že kresťanstvo je projektom sebazdokonaľovania. Disciplína našej mysle, emócií a vôle je len jedným z bojov v neustálej vojne veriaceho a Boh nás vybavil zbraňami, ktoré sú účinné v tomto duchovnom boji. Žalm 1 opisuje cestu spravodlivých ako cestu, ktorá je presiaknutá biblickou pravdou. Božie slovo je predmetom potešenia a pravidelného rozjímania.

Počas jedného dlhého februára plného niekoľkých črevných vírusov a samoty so štyrmi chorými deťmi som zistila, že pravidelné dávky evanjeliovej pravdy sú oveľa účinnejšie ako kofeín alebo rozhovor s priateľkou. Dokonca aj Boží Syn vo svojom čase na zemi používal Písmo ako silnú zbraň proti zlu a On je naším príkladom. Ide o to, aby ste dali pravde vo svojom živote viac priestoru, než dávate klamstvám kričiacim vo vašej hlave.

„V nekonečnej monotónnosti prania a prípravy jedla potrebuje naše srdce vidieť krásny horizont pravdy pred sebou, ktorý nám dodá energiu.“

V nekonečnej monotónnosti prania a prípravy jedla potrebuje naše srdce pred sebou vidieť krásny horizont pravdy, ktorý nám dodá energiu. Láska ku Kristovi poháňaná biblickým poznaním motivuje ku každodennej poslušnosti a vzbudzuje zdravú túžbu po jeho návrate.

Lekcia č. 2: Ste viac ako to, čo robíte

Ako veriaci prijímame pravdu, že naše spasenie prichádza z milosti, ale keď príde na to, aby sme žili ako kresťania, často si nie sme takí istí. Nové matky môžu byť jedny z najhorších farizejov. Látkové plienky verzus jednorazové, dojčenie verzus umelé mlieko, prípadne spôsob výchovy našich detí — to všetko sú body, na základe ktorých sa navzájom rozdeľujeme a posudzujeme. 

Po narodení nášho najstaršieho syna som sa rozhodla, že prestanem chodiť do práce, a keďže sme ho učili doma, môj životopis bol vyše dvadsať rokov v útlme. Vždy, keď som si dovolila „kráčať… podľa rady bezbožníkov,“ ospravedlňovala som sa za svoju voľbu (Ž 1:1). Možno som naozaj mohla „mať všetko?“ Naozaj o nič neprichádzam, keď nemám kariéru?

Potom, počúvajúc iný súbor omylov, som sa začala definovať ako „mama v domácnosti“ a urobila som z toho najdôležitejší prvok svojej identity. Bola som v pokušení odsudzovať rozhodnutia iných mám a tento zvyk porovnávania staval múry tam, kde by mosty porozumenia boli oveľa spásonosnejšie.

Z milosti môcť „v zákone Hospodinovom mať záľubu,“ sústrediť sa na to, kým je Boh, mi umožnilo prijať to, kým som (Ž 1:2). Či už zostanete doma s deťmi na plný úväzok alebo budete naďalej zamestnané v nejakej funkcii, vaša „práca“ neurčuje to, kým ste. Možno si pripravujete jedálny lístok a zoznamy potravín na mesiac dopredu alebo sa vám najlepšie plánuje jedlo, keď stojíte pred otvorenými dverami chladničky. Môžete denne vysávať, riadiť zázračný dvojdňový cyklus prania a na stene v kuchyni mať farebne rozlíšený rodinný kalendár. Alebo môžete fungovať tak dobre v pohybe, že plánovanie dopredu je pre vás ako väzenie.

Neexistuje žiadny recept na dokonalé rodičovstvo. Nikdy nebudete dokonalou manželkou ani dokonalou matkou — ale môžete sa zblázniť, keď sa o to budete pokúšať. Keď vás Boh prvýkrát spasil, bola k dispozícii bezplatná a hojná milosť. Prečo by jej mal byť zrazu nedostatok?

Lekcia č. 3: Vytvorte si návyky, ku ktorým sa môžete vrátiť

Keď ste unavení, emocionálne vyčerpaní alebo jednoducho nedávate pozor, vrátite sa k svojim zvykom. Silné duchovné praktiky dávajú vašej mysli dobré miesto, aby mohla nasmerovať vaše srdce k jeho správnemu Objektu. Požehnanie silných koreňov je prisľúbené tomu, kto rozjíma o Písme „dňom i nocou“ (Ž 1:2–3). Ako mladá matka som chcela byť zakorenená v pravde, stabilná a spoľahlivá zo dňa na deň, aby moje deti dokázali prejsť od spoľahlivého rodiča k spoľahlivému Bohu.

„Keď ste unavení, emocionálne vyčerpaní alebo jednoducho nedávate pozor, vrátite sa k svojim zvykom.“

Keď som sa naučila Žalm 103 naspamäť, poskytlo mi to slová chvály pre môj unavený mozog. A Žalm 91 ma uistil, že Boh je spoľahlivý. Nasávanie pravdy z Listu Rímskym 8 posilnilo moju dôveru v Božiu vytrvalú, nikdy sa nevzdávajúcu lásku, ktorá bude prúdiť ku mne a mojej rodine. Pravda zo Žalmu 1 bola palivom pre spravodlivý život matky.

Materstvo určite nie je jedinou cestou k posväteniu, ale jeho výzvy ma posunuli k hlbšej závislosti od Boha a k zázraku skutočnej spravodlivosti, ktorú vo mne môže vytvoriť jedine Duch Svätý. Napríklad zvyk spovedať sa dláždi cestu k jasnej komunikácii s Bohom a druhými ľuďmi. A to, že zvyknem prijímať každé ráno nové Božie milosrdenstvo mi uľahčuje rozširovať milosť a odpustenie na moju rodinu v priebehu dňa.

Jedného dňa bude každý vo vašej rodine dospelý a vy budete chcieť, aby ste boli plní múdrosti v modlitbách za nich a v radách, ktoré im dávate. Vaša cesta viery bude pokračovať. Viem to, pretože ja som aj dnes ešte stále na ceste, stále závislá od milosti a stále sa držím blízko pravdy ako jediného bezpečného domova pre moje srdce a myseľ. Na to a na všetko, čo nás čaká, má Boh viac milosti, než si dokážeme predstaviť.

Michele Morin © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

5/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.