Tvoja rodina potrebuje viac než len peniaze

https://stocksnap.io/photo/HRPBX2ENGR

  • 31. Máj '18
  • 4 minúty
  • 2402
  • 53

Keď ma môj lekár zavolal do kancelárie, aby mi vysvetlil, že mám rakovinu, moja prvá úprimná reakcia bola: „Dobre.“

Nepovedal som to nahlas, no zrazu mi odľahlo, že sa z ničoho nič začal vytvárať majstrovský plán na zabezpečenie mojej rodiny. Naše úspory na dôchodok by mohli byť väčšie a teraz, vo veku 55 rokov, tu bola možnosť úplného zabezpečenia tým, že vlastne zomriem predtým, než vyprší moje životné poistenie. Za stotinu sekundy som si v mysli spočítal všetky výhody životného štýlu svojej ženy a svojich troch dcér. Po prvýkrát som sa cítil finančne úspešný.

„Keď ma môj lekár zavolal do kancelárie, aby mi vysvetlil, že mám rakovinu, moja prvá úprimná reakcia bola: ,Dobre.’“

Túto udalosť som prerozprával iným mužom a vo väčšine prípadov sa do mňa dokázali vcítiť. No ženy, až na jednu výnimku, boli mojím racionálnym zmýšľaním zhrozené. Mali pravdu. Moje rozmýšľanie, hoci spoločné pre mužov, bolo prekrútené a malo všetky znaky uctievania modly a spoliehania sa na falošných bohov. Môj lekár, priateľ, videl cez moju „duchovne zrelú“ istou, že nie som zviazaný týmto svetom, keď povedal: „No, ja som myslel na Beth a tvoje deti.“

Presne. Určite som nemyslel na traumu a zlomené srdce, ktoré by navždy poznačili ich životy, ak by som zomrel. Beth som povedal o čistej súmernosti umierania počas platnej životnej poistky. Neskončilo to dobre.

„To si vážne myslíš, že by ťa dokázala nahradiť hromada peňazí z poistky?“

„Nuž… tak… áno. Viem, že by to bolo na začiatku náročné, ale ty a deti by ste sa cez to preniesli, a potom by ste boli zabezpečené na celý život!“

„Nikdy by sme sa cez to nepreniesli. Minimalizuješ hodnotu, ktorú máš pre nás, a dopad, aký by mal na nás života bez teba.“

Táto konverzácia sa stala ústredným bodom, od ktorého začal Boh meniť moju myseľ a moje srdce. Naozaj som veril, že vyplatenie poistnej sumy by bolo lepšie východisko pre moju rodinu než alternatíva: žiť pod Božím zaopatrením s tým, čo máme. Ježiš vystúpil proti presne takému typu modlárstva v podobenstve o bláznovi boháčovi, keď upozorňoval: „Dajte si pozor a varujte sa akéhokoľvek lakomstva, lebo život človeka nezáleží v rozhojňovaní jeho majetku“ (L 12:15).

Opakovanie klamstiev

Veril som častým klamstvám, ktoré pokúšajú mužov: mojou prácou je zabezpečiť hojnosť pre rodinu, a ak nechám moje budúce zabezpečenie na Ježiša, moja kvalita života bude trpieť. Je mojou prácou získať bohatstvo, takže to ospravedlňuje, že ma to trošku oddeľuje od manželstva a rodiny.

„Moje deti potrebovali angažovaného otca, ktorý by stále veril Pánovej ruke.“

V ten týždeň, keď som ležal na nemocničnej posteli na hranici života a smrti, ma však o tretej ráno prenasledovalo Božie pokarhanie, ktoré mi behalo po rozume: „Ale Boh mu riekol: Blázon, tejto noci požiadajú tvoj život od teba“ (L 12:20). Bol som ja tým bláznom? Úprimne, čo by bolo lepšie: 1. žiť s našimi existujúcimi úsporami, nad ktorými by mal moc Boh, alebo 2. umrieť s balíkom peňazí, ktoré by ostali mojej rodine?

Pán odpovedal na túto otázku tak, že premieňal moju dušu počas môjho nepredstaviteľného päťročného utrpenia spôsobeného lymfómom a počas komplikácií, keď som bol blízko smrti kvôli transplantácii kostnej drene. Je to už iný príbeh, avšak Boh mi objasnil modly, ktorých by som sa nedokázal vzdať nebyť utrpenia, ktoré mi ušil na mieru.

Na začiatku choroby som nemal pocit, že by ma niekto potreboval. Život šiel ďalej. Všetci boli zaneprázdnení. Zatiaľ čo som ja uvažoval nad spôsobmi, ako už nie som prínosom a zároveň plánoval, že nechám vyplatenú poistku postarať sa o svoju rodinu, moje deti potrebovali angažovaného otca, ktorý by stále veril Pánovej ruke. Bolo to základné a kľúčové. Moja žena potrebovala, aby som si cenil rodinu viac, než sa bál budúcnosti. Potrebovala vidieť moju odvahu a zmysel pre humor, aby držala môj cynizmus na uzde a aby rozpoznala, že Božia záchrana bola v plnom prúde aj napriek tomu, že sme vtedy boli bezradní. Moja rodina ma potrebovala viac než peniaze. Lekcia, ktorú som sa naučil takmer príliš neskoro.

Opakovanie pravdy

Teraz si opakujem pravdy, aby som bojoval proti klamstvám, ktoré ma pokúšajú:

  • Je to Pán, kto dáva schopnosť získavať bohatstvo — nie ja (5. M 8:17–18).
  • Boh si myslí, že som cenný. Vie, čo potrebujem. Dal mi kráľovstvo bez toho, aby to ľutoval (L 12:24, 28, 32).
  • Moja práca nie je hotová, keď len zabezpečím financie.
  • Menšie bohatstvo neprináša život bez ovocia, falošní bohovia áno.
  • Moji milovaní potrebujú mňa — nie hojnosť.

Tieto pravdy uplatňujeme naďalej. Hoci znovu pracujem, naše zásoby na dôchodok sú výrazne nižšie pre vysoké účty za liečbu, trom študentkám a päťročnej nezamestnanosti počas choroby.

„Roky choroby priniesli viac strát, než sme si dokázali predstaviť. Áno, bolo to najväčšie obdobie môjho života.“

Roky choroby priniesli viac strát, než sme si dokázali predstaviť. Áno, bolo to najväčšie obdobie môjho života. Prešiel by som si tým ešte raz pre ten zmenený život, ktorý mi dal Boh. Je to ale stále ťažké. Máme starosti o budúcnosť, no nie sme cynickí. V Písme vidíme Boží charakter a Jeho neochvejný sklon k tomu, aby oslobodzoval svoje deti.

Stále som chcel vedieť, čo Ježiš myslel tým, keď povedal apoštolovi Pavlovi, že Jeho milosť je dostatočná na utrpenie. Teraz to vidím na vlastné oči. Je to silný a štedrý prúd — nie skúpy pramienok. Pred rokmi, keď som bol v nemocnici, lipol som na hojnosti pre záchranu. Dnes lipnem pre záchranu na Ňom a nasledoval by som Ho hocikam, hoci s maličkými úsporami, pokiaľ by ma viedol On. To znamená žiť v hojnosti.

Jay Hohfeler © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,8/5 (21 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.