Vedomie toho, čo chceš, ťa chráni pred zlým rozhodovaním

Andrew Rollinger @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/arollinger/2171072852/

  • 1. Sep '14
  • 1 minúta
  • 2607

Rozmýšľaš niekedy nad tým, prečo sa Jozef nevyspal s Pótifarovou manželkou? Určite mal možnosť. Chodila k nemu tak často, že ju nakoniec unavili jeho odmietnutia a tak klamala a povedala, že sa ju pokúsil znásilniť. Jozef skončil vo väzení za zločin, ktorý nespáchal.

Čo však dodalo Jozefovi silu nepodľahnúť pokušeniu?

Po prvé, Jozef vedel, čo je jeho a čo nie a Pótifarova manželka jeho nebola, a Jozef mal k Pótifarovi veľký rešpekt. Po druhé, a po druhé je dôležité, Jozef si bol vedomý svojho predurčenia.

V sne sa dozvedel, že sa z neho stane mocný muž. A to sa začínalo v Jozefovom živote pomaly uskutočňovať. Jozef riadil všetky Pótifarove záležitosti. Možno si to vtedy neuvedomoval, ale podstupoval výcvik pre riadenie celého Egypta.

Jeden z najdôležitejších prvkov každého príbehu súvisí s tým, o čo ide hlavnej postave. Túži po nejakom dievčati? Túži futbalový tím vyhrať národný šampionát? Ak nevieme po čom túži hlavná postava, príbeh nie je zaujímavý, je nudný a je utrpením pri ňom zotrvať.

To isté platí aj pre ľudský život.

Pokiaľ nevieme, čo chceme alebo kam smerujeme, je príbeh nudný. A čo je horšie, jeho protagonista robí otrasné rozhodnutia.

Ak by som ti ponúkol apartmán v New Yorku v hodnote miliónov dolárov a podmienil to tým, že ak máš mať naňho nárok, musíš prejsť cez krajinu, nechal by si sa zlákať ponukou rozpadávajúcej sa chatrče niekde na stredozápade? Jediný dôvod, pre ktorý by si sa tým nechal zlákať, je, že by som ti neponúkol ten apartmán.

Ak nevieme kam v živote smerujeme, podliehame ľahko pokušeniu.

Dobrá postava v dobrom príbehu vie, čo chce.

O čom snívaš cez deň?

Aké úspechy si dosiahol? V čom si myslia ostatní, že vynikáš? Aké iné životy ťa inšpirujú? Kedy máš pocit, že Boh a ty pracujete spolu na nejakom projekte?

Toto všetko sú náznaky, ktoré nám pomáhajú pochopiť, ako fungujeme a pomáhajú nám rozhodnúť sa, čo s našimi životmi. Napíš si ich a vyraz tým smerom. Daj tomu slobodu vyvíjať a meniť sa, pretože aj ty sa budeš vyvíjať a meniť. Jednoducho prestaň blúdiť v hmle bez smeru.

Spomenieš si na osobu, čo ťa inšpirovala a ktorá nebola nikde nasmerovaná? Aký by bol svet, keby Boh iba blúdil a nič nechcel alebo by sa nepokúšal zachrániť svet?

Donald Miller
Pôvodný článok nájdete na: storylineblog.com

4,5/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.