Výnimočné chvíle bez práce neprídu

Matteo Parrini @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/remuz78/544459833/

  • 4. Aug '14
  • 2 minúty
  • 1915

Predstav si pátranie po nebezpečnom sexuálnom násilníkovi v miliónovom meste. Bez fotografie. Keď boli vyšetrovatelia Guatemalskej IJM (Medzinárodná misia spravodlivosti, pozn. prekl.) hotoví s preosievaním otrasných spomienok jedného z mnohých traumatizovaných dievčatiek v Guatemala City, mali v rukách len jediný maličký detail — popis zubov podozrivého.

V tomto meste je za spáchanie sexuálneho útoku odsúdených sotva 5% násilníkov. Aj v tomto prípade šance na odhalenie násilníka boli mizivé.

Popis chlapíkových zubov bolo jediné, čo sme mali.

Až tam, kde šanca na úspech štatisticky nie je žiadna, sa dá naozaj hovoriť o vytrvalosti. A reálne, v práci, ktorú robíme, je to jediný spôsob, ako učiniť spravodlivosti zadosť.

O tomto konkrétnom podozrivom sa povrávalo, že pracuje na čerpacej stanici. Bolo naplánované skontrolovať každú čerpaciu stanicu v Guatemala City a potom sa presunúť do okolitých miest. Systematicky, neúnavne, bez prestania naši vyšetrovatelia pátrali po páchateľovi.

Po štyroch týždňoch prišiel zlom.

Na jednej z mnohých čerpacích staníc, keď sa náš tím už vyrovnával s tým, že to bude zasa ďalšia slepá ulička, prišiel im pracovník miestnej bezpečnostnej služby povedať, aby posunuli svoje vozidlo. A oni si všimli jeho zuby.

Po týždňoch zdanlivo beznádejného pátrania si tím Guatemalskej IJM uvedomil, že našli hľadaného. Pracovali opatrne a dali si záležať na každom detaile. Nakoniec bol tento páchateľ detských znásilnení po práve zaistený, usvedčený a stiahnutý z ulíc.

Každý oslavoval dramatický koniec — náhodné stretnutie, ktoré viedlo k pozitívnej identifikácii páchateľa, rýchlu akciu polície, honbu a horúčkovitú aktivitu, nebezpečenstvo a neistotu.

Mocná a inšpiratívna časť príbehu.

Takéto bývajú tie momenty, ktoré inšpirujú bežných ľudí zúčastňovať sa na Božej práci v prospech spravodlivosti. Všetci chceme byť tam, kde je akcia.

Realita je však taká, že na každé dramatické ukončenie, na každú bombastickú výhru, pripadá nespočetné množstvo dní dôvery, ale aj zlyhávania, ktoré však nie je vidieť. Dní, ktoré sú o vytrvalosti v čase, keď koniec príbehu nie je známy. O vytrvalosti, keď to ide ťažko. O vytrvalosti, keď je to nuda.

Na každé víťazstvo v súdnej sieni pripadajú pojednávania, ktoré sú odložené, raz, dvakrát, pätnásťkrát… Na každého zatknutého podozrivého pripadajú dni, týždne a mesiace falošných stôp a slepých uličiek. Pred tebou je len ďalšia čerpacia stanica, ktorú musíš preveriť, a nemáš nič viac, len popis podozrivého. A ďalšia. A ďalšia. A ďalšia.

Na každý moment, keď sa rozbúcha srdce, pripadajú stovky hodín trpezlivej mravenčej práce.

Byť súčasťou Božieho hnutia v našej práci, v našom domove a vonku vo svete, je veľkým privilégiom. Občas je nám daná možnosť vidieť aj neobyčajné momenty. Ale medzi týmito zábleskami zázračného sa nachádza každodenná nie výnimočná realita dôvery v zdanlivo malých detailoch.

Skutočné zázraky sa rodia v hromadách malých vecí.

Gary Haugen. Pôvodný článok nájdete na: storylineblog.com

5/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.