Vyvolený (The Chosen) — lepší, ako som čakal — Recenzia filmu

  • 11. Jún '21
  • 9 minút
  • 8531
  • 121

Na veľkonočnú nedeľu bola sprístupnená prvá časť druhej série seriálu The Chosen, ktorý celosvetovo videlo už viac ako 100 miliónov divákov. Priznám sa, že keď som približne pred rokom videl, ako niektorí moji priatelia zdieľajú na sociálnych sieťach odkazy na tento film, bol som skeptický. Ďalší pokus o filmové stvárnenie Kristovho života? Priznám sa, že väčšina takýchto pokusov ma sklamala. A to bez ohľadu na to, ako sa k nim stavala oficiálna kritika.

Ak nemáte čas a chuť na čítanie dlhých recenzií, tu je stručne niekoľko vecí, ktoré robia tento projekt zaujímavým: 

  • prvé sfilmovanie Ježišovho príbehu formou seriálu;
  • crowdfunding (financovaný je z darov jednotlivcov z celého sveta) — najväčší a (zatiaľ) úspešný filmový crowdfunding projekt;
  • snaha o vernosť biblickému posolstvu, a pritom veľký priestor pre fikciu (dotváranie príbehov) — toto je na jednej strane prínos pre film, na druhej strane aj riziko a priestor pre kritiku;
  • kultúrne relevantný — film je spracovaný tak, že súčasný divák sa v ňom môže nájsť, aj napriek malému rozpočtu je filmovaný spôsobom, ako sa „dnes robia filmy“, nenájdeme tu síce špeciálne efekty či monumentálne masové scény, ale práca kamery je kvalitná;
  • zdarma — ľahko dostupný (ak ste digitálne zdatný) cez digitálne platformy. Najpohodlnejšie na konci tohoto článku (kliknete na časť, zapnete titulky a pozeráte), potom asi cez apku v mobile (Android alebo iOS) s prenosom obrazu na smart televízor. Dostupný je aj na youtube či facebooku; dostupné informácie sú aj na instagrame;
  • podľa hodnotenia na google play má aplikácia 4,9/5 a viac ako 100 tisíc hodnotení;
  • množstvo bonusového obsahu;
  • ekumenický poradný tím — na tvorbe sa podieľajú aj mesiánsky rabín, katolícky kňaz a evanjelikálny teológ;
  • film je multietnický a nebelošský, medzi hercami sa viditeľne a nezastrene nachádzajú príslušníci rôznych etník a rás, Ježiš nie je blondín s modrými očami;
  • silná prítomnosť židovských elementov, židovstvo Ježiša a krajiny je tu silne priznané;
  • zaujímavo a originálne spracovaný — nekopírujú sa zaužívané stereotypy pri spracovaní tejto témy, naopak, prekvapuje neraz originálnym prístupom, ako napríklad:
    • Ježiš nie je neustále na očiach, naopak, objavuje sa sporadicky a cez príbehy a osudy ľudí, ktorí sa s ním stretli;
    • vo filme sú silne prítomné emócie a humor (na humor nie sme pri takomto type filmov veľmi zvyknutí);
    •  Ježiš, ale aj ostatní hrdinovia sú veľmi ľudskí, Ježiš nie je sterilný svätec, má zmysel pre humor;
  • vydarený pokus a autentické spracovanie — film je drsný a jemný zároveň, vďaka šikovnej práce kamery máme pocit, že sme účastníkmi diania, neraz priam cítime vôňu lúky či zápach na trhovisku; toto všetko dáva filmu príchuť autenticity.
  • Vypočujte si náš podcast, kde sme rozoberali tento film:  #025 — Chosen — seriál o Ježišovi, ktorý sa oplatí vidieť

Iný Ježiš, na akého sme zvyknutí, a predsa tak blízky

Ježišov príbeh je podávaný z pohľadu ľudí, ktorí sa s ním stretli. Ježiš akoby na prvý pohľad ani nebol hlavnou postavou, hoci okolo neho sa všetko točí. Jednotlivé epizódy sú mikropríbehmi jednotlivcov, ktorých životy sa nejakým spôsobom prepletú s Ježišom. Počet postáv rastie postupne, ako rastie počet týchto príbehov. Svet, ktorý je tu divákovi prezentovaný, nie je posvätenou verziou náboženstva, ktorú vidíme vo vitrážach kostolov alebo v mnohých iných filmoch o Ježišovi. Na svadbe v Káne Galilejskej je víno presne takým nápojom a s takými účinkami, ako poznáme aj z našich svadieb. A viete si predstaviť Petra v pästnom súboji? To akosi tiež nezapadá do našich predstáv o svätcovi. Na uliciach cítiť pachuť hriechu. Vlastne aj v domácnostiach. Pokrytectvo, karierizmus, túžba po spoločenskej prestíži, lakomstvo i obžerstvo. To všetko je tu prítomné. Hranica dobra a zla ide naprieč spoločenskými vrstvami, naprieč rodinami, naprieč každým jednotlivcom. Nikto nie je ideálny. Dokonca chvíľami môžeme mať ten pocit aj z Ježiša, pretože jeho konanie vybočuje z našich tradičných očakávaní. Týmto sa tak trochu ocitá divák v situácii Ježišových súčasníkov, ktorí boli tiež zaskočení jeho zjavom a konaním — vybočoval z ich predstáv o Mesiášovi. 

Film tak provokuje a zároveň prekvapuje rovnako diváka, ktorý sa k viere hlási, ako aj toho, kto sa na vieru pozerá cez prsty. 

Scény so silným posolstvom

Silným momentom je napríklad krátky rozhovor medzi Nikodémom a Máriou Magdalénou. Podotýkam, že takýto rozhovor nikde v evanjeliách nenájdeme, je teda fikciou autorov filmu. Skeptický, ale pritom úprimne hľadajúci Nikodém sa pýta Márie, čo spôsobilo jej premenu, a ona na to reaguje: „To, čo ti k tomu môžem povedať, je toto: Bola som taká, ale teraz som celkom iná. A to, čo sa stalo medzitým… bol On.“

Žiadne vzletné slová, žiadna vysoká teológia, na prvé počutie nič mimoriadne. V kontexte príbehu veľmi silný moment. 

Kúzlom tohto seriálu je to, že na pohľad sa dejú veci, ktoré akoby spolu nesúviseli. A zrazu je vytvorený oblúk, kde všetko krásne do seba zapadne a vyskočí silná nezabudnuteľná pointa. 

Oficiálny trailer vrátane vyššie opísanej scény je možné si pozrieť tu: 

Je séria vhodná pre deti? 

Na túto otázku nie je ľahké odpovedať. Napríklad hneď prvý diel prvej série zobrazuje fyzické násilie a démonickú posadnutosť. Tieto scény by som určite neodporúčal pozerať deťom. Režisér D. Jenkins hovorí, že prostredie, do ktorého Ježiš prišiel, bolo značne depresívne a ťažké. Izrael 1. storočia nebol vysnívanou krajinou pre rodiny s deťmi. Život bol drsný a ťažký. Na druhej strane, 3. epizóda s názvom Ježiš je priateľom detí je časťou, kde majú deti veľký priestor a stávajú sa Ježišovými priateľmi ešte skôr, ako zhromaždil okolo seba učeníkov. A hoci mňa osobne táto časť najmenej oslovila, viem si predstaviť prezentovať ju deťom aj hoci na detskom tábore a mohla by byť práve pre detského diváka veľmi oslovujúca. V tomto smere by som sérii vyčítal istú nejednoznačnosť v tom, pre akého diváka je určená. Chcieť osloviť príliš široké divácke spektrum môže ísť na úkor jasného profilu filmu. 

Kto stojí za filmom?

Režisérom, ako aj spoluautorom scenára je americký režisér, spisovateľ a producent filmov Dallas Jenkins. Ďalšími spoluautormi scenára sú Ryan Swanson a Tyler Thompson.

Po odbornej stránke epizódy konzultujú traja odborníci na novozmluvnú dobu: mesiánsky rabín Jason Sobel, katolícky kňaz David Guffey a evanjelikálny profesor Novej zmluvy Dr. Doug Huffman, ktorí majú významný vplyv na konečný výsledok. Séria sa takto ekumenicky snaží vyhnúť nebezpečenstvu príliš úzkeho teologického či cirkevného pohľadu.

Medzi hercami nie sú zvučné a známe mená, skôr reprezentujú pestrosť a „obyčajnosť“ ľudí. Majú rôzne rasové a národnostné pozadie, pritom ich výkony sú profesionálne. Samotný príbeh sleduje niekoľko postáv, ktorých životy sú v interakcii s tesárom z Nazareta. Je tu Šimon/Peter (Shahar Isaac), svojhlavá duša, ktorá sa snaží dostať z hlbokej finančnej zadlženosti. Mária Magdaléna (Elizabeth Tasbish) je predstavená hneď v prvej časti a neplánovane sa stane centrom pozornosti miestneho náboženského vodcu Nikodéma (Erick Avari), ako aj samotného Ježiša (Jonathan Roumie). Najviac hereckých skúseností má zrejme Erick Avari, ktorý hral vo viacerých známych filmoch (Hviezdna brána, Deň nezávislosti, Múmia a ďalšie).

Film distribuuje spoločnosť VidAngel. Slovenský divák si ho môže pozrieť v pôvodnom znení (angličtine) so slovenskými titulkami, najpohodlnejšie cez mobilnú aplikáciu TheChosen. Voči otitulkovaniu mám výhrady. Keďže nie som na nich závislý, až tak mi to nevadilo, ale ak človek rozumie originálu, tak pri niektorých prekladoch sa musí pousmiať. Kvalita titulkov je určite slabším miestom projektu. Nie je mi však známe, kto a akým spôsobom titulkovanie do iných jazykov zabezpečuje. Pozitívom titulkov je, že sú vhodné aj pre nepočujúcich, pretože zobrazujú aj širší kontext zvukov vo filme. 

Divácky úspech hovorí za všetko

K súčasnému dátumu aplikácia v mobile ukazuje viac ako 160 miliónov zhliadnutí. Podľa údajov dostupných na internete údajne v 180 krajinách. V súčasnosti sa prekladá do 70 jazykov, pričom prioritou je preklad do 10 najrozšírenejších jazykov. Cieľom producentov je 1 miliarda divákov.

Tvorcovia filmu sú aktívni aj na sociálnych sieťach, kde môžu záujemcovia sledovať nielen aktuálne dianie okolo natáčania, ale dozvedieť sa aj rôzne zaujímavosti a bonusový obsah. 

Trailer na druhú sériu:

Tento film je postmoderný, postkresťanský, relevantný a súčasný v tom najlepšom zmysle slova. Napriek tomu, že opisuje pre kresťanov posvätné veci spred 2 000 rokov, je veľmi súčasný a divákovi zrozumiteľný. Povieme si: Áno, toto som aj ja… Áno, toto mi dáva zmysel. Toto je uveriteľné. 

Plánovaných je dokopy 7 sérií (niektoré zdroje udávajú až možných 8), pričom posledné dve sa majú venovať ukrižovaniu a vzkrieseniu. Zaujímavosťou je, že neraz sa v jednotlivej časti mihne krátka scéna zo Starej zmluvy, ktorá prepája minulé sú „súčasným“ (z pohľadu Ježišovej doby). Ježišovmu príbehu je tak daný širší dejinný kontext, čoho súčasťou sa môže stať aj divák.

Séria si získava publikum po celom svete. Má priemerné hodnotenie 9,8/10 na IMDB, 99-percentné priemerné hodnotenie divákmi na RottenTomatoes a 95% hodnotenie medzi divákmi na csfd.cz.

Ak vás táto recenzia zaujala, jej rozšírenú a doplnenú verziu nájdete na idealist.sk.

Odkaz na oficiálny youtube kanál The Chosen

Na nasledujúcich odkazoch môžete pozerať seriál The Chosen (Vyvolený) v slovenčine zadarmo online. Je to priamy link na stránky oficiálnej distribučnej spoločnosti VidAngel.
Zoznam jednotlivých epizód (po kliknutí na názov budete presmerovaní na stránku distribučnej spoločnosti, kde si jednoduchým spôsobom môžete spustiť aj seriálové titulky v slovenčine):

Prvá séria


1. Povolal som ťa tvojím menom

Dvaja bratia zápasia so svojimi dlhmi na daniach voči Rímu zatiaľčo žena z „červenej štvrte“ bojuje so svojimi démonmi.


2. Šabat

Matúš potvrdzuje Šimonove tvrdenia pred prétorom Quintom, Nikodém vyšetruje ako to je so zázrakom, ktorý sa stal v „červenej štvrti“ a k Márii prídu na šabatovú večeru nečakaní hostia.


3. Ježiš miluje deti

Ježiš sa skamaráti a vyučuje skupinu detí, ktoré objavia ako stanuje na periférii Kafarnaumu.


4. Skala, na ktorej To stojí

Šimonov život a rodina je v ohrození. Šimon ide ešte raz na tajnú nočnú rybačku v zúfalom pokuse splatiť svoje dlhy. Ondrej spozná známu tvár, ktorá na nich čaká na brehu Galilejského jazera.


5. Svadobný dar

Nikodém vypočúva Jána Krstiteľa kým Ježiš so skupinou učeníkov smerujú na svadbu v Káne. Keď sa míňa víno, Mária žiada svojho syna, aby zakročil v prospech rodiny ženícha.


6. Neopísateľný súcit

Po tom, čo istá žena bola svedkom uzdravenia malomocného na ceste do Kafarnaumu, pretlačí svojho ochrnutého priateľa cez zástup k Ježišovi.


7. Pozvania

Matúš zápasí s tým, ako dať dokopy zázraky, ktorých bol svedkom, s realitou. Nikodém sa v noci stretáva s Ježišom.


8. Ja Som

Ježiš a jeho učeníci ukončia prípravy, aby sa vydali na cestu z Kafarnaumu do Samárie. Pri Jákobovej studni Ježiš stretáva utrápenú ženu o oznamuje jej, že je Mesiášom.

Druhá séria


1. Hrom

Medzi učeníkmi narastá napätie ako sa snažia vysporiadať s narastajúcou popularitou Ježiša v Samárii. Ježiš karhá Jakuba Veľkého a Jána za ich predsudky a po tom, čo sa skoro stali účastníkmi potýčky, dal im novú prezývku.


2. Videl som ťa

Tajomný návštevník sa snaží stretnúť s Ježišom, ale učeníci sú zdržanliví. Medzi Šimonom a Matúšom narastá napätie. Ako sa skupina blíži k ďalšiemu mestu, chýr o Ježišovi sa šíri.


3. Napätie
 
Dlhý, vyčerpávajúci deň sa preklopí do noci a učeníci pomáhajú Ježišovi s veľkým zástupom ľudí, ktorí dúfajú v uzdravenie.Pri večernom ohni počas večere sa skupina snaží navzájom lepšie spoznať, ale prepukne napätie.


4. Výborná príležitosť
 
Ako Ježiš a učeníci smerujú do Jeruzalema sláviť slávnosť stánkov, sleduje ich nový nepriateľ zatiaľčo známy nepriateľ ich už čaká.


5. Duch
 
Potom čo Ježiš rozvíril vodu, prenasledujú ho Šimon Horlivec, Aticus a Šmúel. Skupinu navštívi Ján Krstiteľ a povie Ježišovi o nebezpečnom poslaní. V tom istom čase je Mária Magdaléna zničená zo stretnutia s tajomným a nebezpečným cudzincom.


6. Nesvojprávna
 
Matúš a Šimon sa snažia spolu vychádzať, keď hľadajú Máriu na temných miestach. Skupina sa bojí o Máriu, pretože zápasí s nedostatkom jedla a zlými správami o Jánovi Krstiteľovi. Medzitým Ježiš naďalej rozčuľuje farizejov vo viacerých oblastiach.


7. Zúčtovanie
 
Keď sa Quintus dozvedel o Ježišovom pobyte, pošle Gaia, aby ho zatkol. Učeníci sa hádajú o tom, ako reagovať. Pri hľadaní informácií o tom, kam odviedli Ježiša, stretávajú Ondrej a Filip starých priateľov.


8. Za horami
 
Kým Ježiš s Matúšom pripravovali obsah veľkej kázne, učeníci šírili slovo a súperili medzi sebou. Vysokopostavený člen Sanhedrinu je šokovaný Shmuelovými správami o Ježišovi. Na kázeň prichádzajú tisíce ľudí vrátane známych tvárí.


BONUSOVÁ EPIZÓDA — Poslovia
 
Vianočný špeciál

Ak sa vám páči seriálová hudba, môžete si ju zadarmo počúvať napr. cez spotify.

5/5 (21 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.