Výzva k modlitbe za nepriateľov

https://www.flickr.com/photos/gwilmore/2444582768/, Garry Wilmore

  • 16. Mar '24
  • 3 minúty
  • 2747
  • 112

Som zarmútený tendenciou niektorých amerických kresťanov, ktorí viac vyzývajú na vojenský zásah proti nepriateľom amerického národa ako sa modlia za vyslanie misionárov do oblastí, kde je situácia najhoršia.

Islamský štát je hrozné zlo a musí byť zastavený. Deštrukcia, akú prináša nevinným ľuďom a ľudskej civilizácii je srdcervúca a mala by nás napĺňať spravodlivým rozhorčením. Islamský štát môže byť porazený iba spoluprácou medzinárodnej komunity, čo bude takmer určite znamenať otvorený vojenský konflikt.

Boh ustanovil ľudskú vrchnosť na to, aby bola postrachom „tým, čo zle činia“ (R 13:3–4). Je „čas vojny i čas pokoja“ (Kaz 3:8). Žijeme v dobe popretŕhanej vojnami, a to by nás malo trápiť. Väčšina kresťanov verí, že existuje niečo ako „spravodlivá vojna“. Ale dokonca aj spravodlivá vojna je tragická (dôkaz deštruktívnej sily hriechu vo svete), čo zarmucuje Boha, a tak ku nej nesmieme ľahkovážne vyzývať . 

Som zarmútený, že niektorí vplyvní pastori a kresťanskí lídri horlivo volajú po bombardovaní niektorých regiónov, čo sa nevyhnutne spája s ničením ľudských životov (ako sú nevinní zástupcovia danej skupiny, ktorí trpia ako vedľajšie škody) a robia tak bez sĺz a zlomeného srdca.

Takže čo majú robiť kresťania — ktorí v prvom rade nie sú Američania, ale nasledovníci Ježiša? Dalo by sa hovoriť oveľa viac o týchto komplexných témach , tu sú tri jednoduché biblické výzvy pre Kristove telo. 

1. Modli sa za svojich nepriateľov a dúfaj v ich spásu

Ako kresťania musíme odmietnuť reakcie v duchu Jonáša, ktorý si želal zničenie Božích nepriateľov a nezniesol ani len pomyslenie na to, že by mohli títo nepriatelia získať od Boha milosť. Boh však nemá potešenie v smrti hriešnikov (Ez 33:11) a chce, aby všetci ľudia dospeli k pokániu (2. Pt 3:9). Ak je na tom takto Božie srdce, nemalo by byť také aj to naše? Mali by sme priať skazu hriešnikom a smrť všetkým Božím nepriateľom?

Našou výzvou je nasledovať príkaz a príklad Ježiša, ktorý nám povedal, aby sme milovali našich nepriateľov a modlili sa za nich. On sám sa dokonca modlil za odpustenie pre ľudí, ktorí ho zabili. Ak voláme po vojenskom zásahu a nemodlíme sa za misionárov, stratili sme kontakt s Božím srdcom. 

2. Modli sa a snaž sa o spravodlivosť, zvrhnutie zla a príchod Božieho kráľovstva

Kresťania, modlime sa, aby zlo vo všetkých formách bolo potlačené a premožené, a to na prvom mieste v našich vlastných srdciach a až potom inde. Modlime sa za medzinárodných lídrov, aby mali múdrosť v plnení ich Bohom zverenej úlohy uplatňovať na zemi spravodlivosť. Modlime sa, aby Boh zmaril plány hriešnikov, prekazil zámery bezbožných a pomohol v úspechu tým, ktorých plány sú v súlade s Božími zámermi. 

Vieme, že úplný mier a spravodlivosť sú možné iba v inom svete, kde budú nové nebesá a nová zem. No tento mier a spravodlivosť sú už teraz prítomné v srdciach Božieho ľudu. Sme pozývaní k tomu, aby sme sa stali tými, ktorí tvoria pokoj (Mt 5:9), ktorí žijúi spravodlivo a rozsievajú jeho pokoj nie s mečom, ale s mečom Ducha, Božím slovom (Ef 6:17). Kým kážeme a slúžime, modlime sa: „Príď, Pane Ježišu.“  

3. Pokúsme sa spriateliť s moslimskými susedmi kvôli Kristovi

Nemusíme sa báť moslimov, ale máme ich milovať, priateliť sa s nimi a podeliť sa s nimi o dobrú správu o Ježišovi. Boh je zhromažďujúcim Bohom, privádza mužov a ženy z každého národa, kmeňa, ľudu a jazyka do jeho rodiny. Teraz privádza národy priamo k prahom našich domov, aby malo evanjelium otvorený prístup, aký nemalo v ich domovských krajinách. Mnoho moslimov môže byť našimi budúcimi bratmi a sestrami, ktorých Boh zachráni a privedie do svojho príbytku skrze vieru v Ježiša. Mali by sme po tom túžiť a pracovať na tom. 

Nech Boh chráni jednotu medzi nami. V prvom rade sme kresťania, až potom máme svoju príslušnosť k národu. Patríme do kráľovstva, ktoré nie je z tohto sveta — kráľovstva bez obmedzení a hraníc. Môžeme navzájom nesúhlasiť v politike alebo diplomacii, no rozhodne je dôležitejšie, či sa zhodujeme na Kristovi, na jeho vláde a veľkej láske voči jeho ľudu a celému svetu. Nemusíme sa deliť na základe vernosti nižšieho stupňa, ak sme spojení vernosťou k Najvyššiemu.
Uverejnené 3.10.2016

JR Vassar © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,7/5 (17 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.