5 spôsobov ako sa dostať od poznania ku konaniu

Jens Schott Knudsen @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/pamhule/4275117850/

  • 3. Jan '16
  • 4 minúty
  • 3045
  • 21

Ako môžeme prejsť od usmernenia v Prísloviach 3:5: Dúfaj v Hospodina celým svojím srdcom, a nespoliehaj sa na svoju rozumnosť; k osobnému prehláseniu žalmistu Dávida v Žalmoch 56:4–5: V deň, keď by som sa mal báť, ja v Teba dúfam. Z Božej pomoci môžem chváliť Jeho slovo, ja v Boha dúfam, nebojím sa, čo mi urobí bytosť z mäsa?

Niekedy musíte zdieľať s niekým nápad, o ktorom ten človek ešte nikdy nepočul. A ten nápad spôsobí zásadný prevrat v jeho zmýšľaní o sebe alebo ostatných — alebo o samotnom Bohu. Sledovať niekoho ako to mu to „dochádza“ po prvý krát, je radostné. Vidieť ovocie v ľudských životoch je hlboko obohacujúce. Hoci je to dosť ojedinelé. Vo väčšine prípadov to nie je nejaký skvelý nový pohľad na vec, ktorý ľudia potrebujú; je to vlastne prax uplatňovania základov, ktoré už poznajú.

Ako môžeme prejsť od usmernenia v Prísloviach 3:5: Dúfaj v Hospodina celým svojím srdcom, a nespoliehaj sa na svoju rozumnosť; k osobnému prehláseniu žalmistu Dávida v Žalmoch 56:4–5: V deň, keď by som sa mal báť, ja v Teba dúfam. Z Božej pomoci môžem chváliť Jeho slovo, ja v Boha dúfam, nebojím sa, čo mi urobí bytosť z mäsa? Inými slovami, ako môžeme prejsť od poznania ku konaniu? Tu je päť spôsobov:

Očakávaj prítomnosť súženia aj služby v kresťanskom živote

Pravé užívanie Božích zasľúbení nevylučuje skutočnú skúsenosť bolesti, strachu a smútku. Nie je žiadnych pochýb o tom, že evanjelium poskytuje úľavu a odpočinok od tohto sveta (Rímskym 8), ale je tam tak málo pochybností o tom, že utrpenie existuje ako súčasť Božieho plánu, nie napriek tomu (Rímskym 5:3–5). Príliš často sa snažíme použiť Božie sľuby ako magickú paličku, ktorá môže zmierniť zranenie ich zbežným čítaním. Keď tento prístup nefunguje, viníme seba (nezaslúžim si Božiu milosť) alebo Boha (v skutočnosti nie je dobrý), alebo oboch.

Ale Pavol je jednoznačný v liste Rímskym v 5. kapitole a v liste Tesalonickým v 4. kapitole. Božie sľuby nás nechránia pred bolesťou, ale skôr nás zachraňujú. Evanjelium dodáva našej bolesti nádej, čím ju robí viac zvládnuteľnou, účelnejšou — nie neexistujúcou.

Aj keď sa to môže zdať na začiatku nesmelé, zaviaž sa k dennej modlitbe a čítaniu Biblie, ako aj k týždennej účasti v spoločenstve

Čím menej sme v Božom slove, tým menej sa nám bude zdať aplikovateľné. Táto skutočnosť sa môže zdať ako samozrejmosť, ale náš duchovný apetít môže byť dramaticky ovplyvnený krízami. Uprostred bolesti sme pokúšaní pýtať sa: „Kde je Boh?“, ale čo by sme sa mali pýtať je: „Kde je dnes moja chvála?“ Keď stratíme chuť pre Božie veci, nie je sa prečo čudovať, keď necítime Božiu prítomnosť v našich životoch. Pravidelný prísun Božieho slova a oslava Jeho mena sú rovnako dôležité ako cvičenie, spánok a diéta (Matúš 4:4).

Nájdi si kúsok z Písma, zapamätaj si ho a premýšľaj nad ním. Keď máš pocit, že si z neho vyžmýkal všetko, nájdi si iný a urob to znovu

Zapamätávanie si Písma je potrebné. Je to zabudnuté umenie v dobe vyhľadávačov, ale byť schopný odrecitovať jeden alebo viac Božích sľubov z Jeho slova, skôr než len niektoré všeobecné kresťanské pravdy, je rozhodujúce. Schopnosť okamžite uplatniť Božiu pravdu pomáha prispôsobiť naše emócie krížu, skôr než dovoliť im zapadnúť do tvaru tohto sveta.

Nájdi si kresťanskú pieseň, ktorá vysvetľuje presne Božiu pravdu. Púšťaj si ju pokiaľ ju nebudeš vedieť spievať sám vo svojej hlave

Hudba je neuveriteľne silný nástroj a pomáha nám regulovať naše emócie. Štúdie z roku 2013 tvrdia, že ak začneme hrať pieseň v našich mysliach, používame oblasť v našom mozgu zvanú „centrum morálneho rozhodovania“. To neznamená, že ak počúvate explicitnú hudbu, tak ste odsúdení ku konaniu týchto činov — nie sme otroci hudby, ktorú počúvame. Avšak, môže to viesť naše srdcia bližšie k týmto činom a môžu sa nám zdať viac prijateľné.

Opak je však pravdou. Ak počúvame hudbu a sme schopní spievať piesne, ktoré posilňujú pravdivosť Písma, potom sme viac odolní v časoch nepokoja a Božie sľuby viac zavážia naše zranené srdcia. Napokon, najrozsiahlejšia kniha v Biblii (Žalmy) je kniha piesní. Boh nepotrebuje MRI prístroj na to, aby vedel ako funguje tvoja myseľ.

Nájdi si miesto kde sa môžeš zapojiť a slúžiť na Božiu slávu

C.S. Lewis povedal, že ako kresťania nie sme povolaní k tomu, aby sme si o sebe mysleli menej, ale aby sme mysleli menej na seba. Kristus hovorí podobne v Evanjeliu podľa Matúša v 20. kapitole. Keď kladieme ostatných nad seba, môže nám to pomôcť dostať sa z našej sebaľútosti a uvedomiť si, že v svojom utrpení nie sme sami. Taktiež, ak sa snažíme iných dvíhať v ich životoch podľa Božích sľubov zistíme, že sami sme podopieraní. Preto, ak cieľavedome slúžime, môžeme povedať, že služba má väčší význam pre nás, než pre tých, ktorým slúžime.

Využívanie Božích sľubov milosti a pohodlia pre naše zranené, bojazlivé alebo nahnevané srdcia, je pre mnoho kresťanov rozhodujúce. Týchto päť bodov ťa nemusí zmeniť za jednu noc, môžu ti ale pomôcť viac cítiť bezpečnosť v Božích sľuboch a nehu v Jeho starostlivosti.

Josh Squires © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,3/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.