Robíš svoju prácu na 100%?

Levi Price @ Stocksnap.io, https://stocksnap.io/photo/43JYGRS06H

  • 5. Jan '16
  • 2 minúty
  • 5348
  • 58

Každému, čo sa ma pýta na radu ohľadom práce hovorím jedinú vec. Nezáleží na tom, čo vieš, ale aký si človek. Môžeš ovládať 10 jazykov, byť fantastický programátor, vynikajúci odborník vo viacerých oblastiach. Ale ak nedokážeš dodržať svoje slovo, termíny, nedá sa na teba spoľahnúť, a len s ťažkosťou sa učíš nové veci, potom s tebou len málokto bude chcieť spolupracovať.

Nejde o tvoje schopnosti, ide o tvoj charakter.

Nedávno som si prečítal jeden rozhovor s Michalom Meškom (zakladateľom najväčšieho online kníhkupectva na Slovensku — Martinus). Zaujal ma jeho postoj pri výbere kolegov, ktorý len potvrdil to, čo si myslím už dlhšie. Hovorí:

"Ale prišli sme na to, že nám skôr záleží na tom, aký je záujemca ako človek. Ide nám o to, či medzi nás zapadne, či má podobné hodnoty a na svet sa pozerá zhruba rovnako. A ak áno, potom prídu na rad nejaké odborné skúsenosti."…

"Ja mám veľmi rád „samoriadiacich“ ľudí. To súvisí s tým prvým krokom výberu. Že sa pozeráte na to, aký ten človek je, aké má názory a čo ho motivuje. Tak keď nájdete niekoho, kto sa sám chce zlepšovať, posúvať ďalej, potom ho stačí len usmerňovať."

Pravdupovediac, vždy ide o tvoj vnútorný postoj. Pre čo alebo pre koho robíš to, čo robíš? Robíš svoju prácu pre peniaze? Pre vnútorný dobrý pocit? Preto, aby si získal uznanie od iných?

Veľmi ma zaujali na túto tému myšlienky v knihe Pursuit of God od A.W.Tozer. Boh sa nepozerá na tvoju prácu tak, ako sa pozerajú ľudia. V nebi sa ľahko môže stať, že človek, ktorý bol mocný kazateľ a mnoho ľudí priviedol ku Kristovi bude na tom horšie, ako upratovačka, ktorá verne deň čo deň zametala školskú jedáleň. Prečo?

Pretože nie je dôležité ani množstvo práce, ani druh práce. Kritériom nie je ani to, koľko človek zarobil peňazí, aký bol úspešný alebo hoci aj koľko ľudí priviedol do večnosti. Skutočným kritériom je postoj srdca voči Bohu.

Mocný kazateľ dostal od Boha veľký dar a s ním aj veľkú zodpovednosť, ale svoje povolanie a dary možno nevyužil tak naplno ako upratovačka, ktorá zdanlivo dostala len dve ruky. Čím väčší dar, čím viac darov, tým väčší potenciál.

Je to rovnaké, ako keď konštruktér vytvorí auto a lietadlo. Nemôžete ich hodnotu merať počtom najazdených kilometrov, pretože to, čo auto najazdí za celý život lietadlo nalieta za mesiac.

A rovnako nežiadame od šprintéra, aby behal maratón ani od maratónca, aby behal šprint. Obaja majú svoju špecifickú úlohu a záleží len na nich, ako ju využijú.

Tým skutočným kritériom musí byť niečo iné. Niečo, čo tu na zemi nie je vidieť, niečo, čo vidí len Boh.

O tom hovorí Pavol, keď píše Kolosenským:

Čokoľvek robíte, robte z tej duše ako Pánovi, a nie ako ľuďom, vediac, že od Pána dostanete za odmenu dedičstvo, veď Pánovi Kristovi slúžite. (Kol 3:23)

Rozhodujúce je tvoje srdce. Rozhodujúci je tvoj postoj.

Keď nabudúce budeš rozmýšľať nad tým, či nejakú prácu urobíš poriadne, alebo ju odflákneš, spomeň si na tieto dve veci:

Nakonci nebudeš súdený na základe toho, čo si zvládol urobiť v porovnaní s ostatnými. Budeš súdený na základe toho, čo si urobil alebo neurobil a mal si na to schopnosti aj možnosti.

Keď chceš byť človekom, ktorého chcú ľudia zamestnať, tvoje skúsenosti a schopnosti sú na druhom mieste. Prvoradý je tvoj charakter a schopnosť učiť sa.

Martin Viglaš 2016. Slovenské evanjelizačné stredisko.

4,9/5 (30 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.