8 tipov ako čítať Bibliu vo dvojici

Photo by Cassidy Rowell on Unsplash, https://unsplash.com/photos/aawzgWHBhfE

  • 6. Aug '21
  • 4 minúty
  • 1760
  • 69

Všetci poznáme hodnotu toho, keď sa s niekým podelíme o jedlo. Čítanie Biblie je podobné jedeniu jedla — môžeme to robiť sami, ale ak sa nikdy s nikým nepodelíme, o niečo tým prichádzame. Ako by však mohlo spoločné čítanie Biblie vyzerať? Prinášame vám sedem tipov na čítanie Biblie vo dvojici.

ZDIEĽANÁ RADOSŤ Z BOŽIEHO SLOVA

Všetci poznáme hodnotu toho, keď sa s niekým podelíme o jedlo. Čítanie Biblie je podobné jedeniu jedla — môžeme to robiť sami, ale ak sa nikdy s nikým nepodelíme, o niečo tým prichádzame. Ako by však mohlo spoločné čítanie Biblie vyzerať? Prinášame vám sedem tipov na čítanie Biblie vo dvojici.

1. ZACHOVAJTE JEDNODUCHOSŤ.

Čítanie Biblie vo dvojici nemusí byť časovo náročné ani komplikované. Jednoducho sa s niekým pravidelne stretneš a prečítate si kúsok Písma. Je to iné ako biblické štúdium, ktoré môže zahŕňať prípravu, alebo študijné zručnosti. Keď sa s niekým stretneš, aby ste si čítali Bibliu, nepotrebuješ si vopred prečítať materiál, alebo prísť pripravený s kľúčovými otázkami a pozorovaniami. Namiesto toho príď s cieľom čítať Božie slovo a spoločne naň reagovať.

Mohlo by to vyzerať takto: Krátko sa modlite: poďakujte Bohu za Jeho slovo a proste o pomoc pri jeho pochopení a reagovaní naň. Potom si spolu nahlas prečítajte časť z Písma. Následne na ňu krátko reagujte zdieľaním myšlienok, ktoré vám napadli počas čítania pasáže. Svoj spoločný čas ukončite opätovnou modlitbou.

2. VYBERTE SI PASÁŽ Z BIBLIE.

Nájdite si časť Písma, ktorú spolu budete na vašich stretnutiach čítať. Môžete zakaždým čítať jednu kapitolu niektorej kratšej knihy, ako napríklad Filipanom alebo Kolosanom. Ak by ste sa rozhodli pre tento spôsob, obe by ste vedeli prečítať za osem stretnutí! Alebo môžete čítať pár kapitol z niektorého evanjelia. Napríklad ak budete čítať na každom stretnutí dve kapitoly z Evanjelia podľa Marka, celú knihu prečítate za osem stretnutí. Ak chcete na stretnutiach stráviť trochu dlhší čas, môžete čítať šesť kapitol z Izaiáša naraz a dokončiť ho za jedenásť stretnutí.

3. SPRAVTE KRÁTKODOBÝ ZÁVÄZOK.

Ak niekoho pozvete k spoločnému čítanie Biblie, požiadajte ho o krátkodobý záväzok. Napríklad, ak spolu chcete prejsť Evanjelium podľa Marka, poproste ho o osem stretnutí. Toto vám na konci vášho záväzku pomôže prirodzenejšie sa rozhodnúť, či chcete, alebo nechcete v stretnutiach ďalej pokračovať. Zistil som, že takého objasnenie v očakávaniach môže predísť prípadnému pocitu trápnosti, ak jeden z dvojice už nechce v stretnutiach pokračovať.

4. ČÍTAJTE SI PRI KÁVE ALEBO PRI JEDLE.

Čítanie Biblie nemusí byť jediným dôvodom vášho stretnutia. Pre mňa je to tak málokedy. Zvyčajne sa s daným človekom dohodnem, že sa budeme niekoľko mesiacov stretávať pri káve alebo na obede. Počas týchto stretnutí sa spoznávame, hovoríme o dôležitých veciach v živote a čítame si spolu Bibliu.

5. ČÍTAJ SI S INÝMI KRESŤANMI.

Keď premýšľaš nad tým, s kým sa začať takto stretávať, začni s ľuďmi, ktorí už sú súčasťou tvojho života. Je v tvojej skupinke niekto, s kým môžeš ísť do hĺbky? Chceš lepšie spoznať niekoho z tvojej zborovej komunity? Máš blízkeho kamaráta, s ktorým by ste si v tomto pasovali? Možno by si mohol na spoločné čítanie zavolať dvoch, alebo troch ďalších ľudí.

6. ČÍTAJ S NEKRESŤANMI.

V našej kultúre je čoraz dôležitejšie pomáhať ľuďom pochopiť, kto Ježiš skutočne je. Keď ľudia prezentujú svoje námietky proti kresťanstvu, často s nimi súhlasím. Verziu Ježiša, ktorú odmietajú, odmietam tiež. Pretože ju odmieta Biblia. Často odmietajú nepochopenie Biblie, evanjelia alebo Ježiša. Máme skvelú príležitosť pozvať ľudí k objavovaniu skutočného Ježiša tým, že pôjdeme priamo ku zdroju — k samotnej Biblii.

Takže spýtaj sa svojho nekresťanského suseda, kolegu alebo kamaráta: Mal by si záujem čítať si so mnou kúsok Biblie? Potom ich pozvi k spoločnému čítaniu Evanjelia podľa Marka, po dvoch kapitolách na každom stretnutí. Po prečítaní pasáže môžeš reagovať položením dvoch otázok: Čo sa učíme o Ježišovi? Čo to znamenalo pre ľudí, ktorí ho nasledovali?

 7. UDRŽ BOHA A JEHO MILOSŤ V CENTRE POZORNOSTI.

Keď si budeš čítať Bibliu nezabudni, že je to Božie slovo pre nás. „Celé Písmo je Bohom vnuknuté“ (2. Tim 3:16). Tak ako my vydychujeme slová, Biblia je vydychovaná Bohom. Takže, keď čítame jeho slovo, pamätajme, že k nám hovorí Boh.

A nezabúdaj, že Biblia je v konečnom dôsledku príbehom, ktorý zastrešuje Božiu rozvíjajúcu sa milosť voči hriešnikom a trpiacim. Kedykoľvek si čítame niektorú časť Biblie, musíme mať na zreteli celok. Biblia nám hovorí väčší príbeh, ktorý dáva zmysel našim životom — odkiaľ pochádzame, čo sa vo svete pokazilo, ako Boh vykupuje hriešnikov a na konci robí cez Ježiša všetky veci novými.

 8. REAGUJ OTVORENOSŤOU A MODLITBOU.

Náš čas s Božím slovom by sme vždy mali ukončiť reakciou naň. Boh povedal: „Na toho zhliadnem, kto je pokorný, má skrúšeného ducha a trasie sa pred mojím slovom“ (Iz 66:2). Mali by sme sa pred ním pokoriť a snažiť sa vhodne odpovedať. Po prečítaní časti Písma sa zastav a spýtaj sa — hoc aj krátko — ako by to malo zmeniť tvoje myslenie, túžby alebo činy.

Boli sme stvorení, aby sme poznali Boha a boli sme stvorení pre komunitu. Čítanie Božieho slova s inými napĺňa oba tieto zámery. Čítanie Biblie, tak ako jedenie, nie je iba na individuálnu konzumáciu. Niektoré z najväčších potešení prichádzajú, keď si užívame Boha a jeho slovo s inými.

Drew Hunter. ČLÁNOK PREBRATÝ ZSPOLOCENSTVOEVANJELIA.SK

4,2/5 (13 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.