Ako môžu kresťania osloviť dnešnú kultúru

Photo by Abdullah Öğük on Unsplash, https://unsplash.com/photos/two-people-sitting-on-chair-by-the-table-qCrocisvGwc

  • 2. Aug '24
  • 2 minúty
  • 256

Osloviť dnešnú kultúru je skutočnou výzvou. Kedysi sa dalo predpokladať, že väčšina ľudí má všeobecnú predstavu o Biblii (ak ste spomenuli Adama a Evu, rajskú záhradu, Noema a jeho archu alebo dokonca Ježiša Krista, tušili, o čom alebo o kom hovoríte). Teraz už nie.

Ľudia do značnej miery zabúdajú na Bibliu, nielen ako na Božie slovo, ale dokonca aj ako na významnú literatúru. Posadnutosť niektorých ľudí zaviesť „separáciu cirkvi a štátu“ prispela k tejto negramotnosti, pokiaľ ide o Božie slovo.

Výzva v dnešnej kultúre

Keď dnes prezentujem evanjelium — najmä mladým ľuďom –, už nemôžem predpokladať, že rozumejú, čo mám na mysli, keď poviem niečo v tomto zmysle: „Musíš činiť pokánie zo svojho hriechu, uveriť v Ježiša a stať sa jeho učeníkom!“ Možno sa čudujú, čo to znamená činiť pokánie alebo čo je to vlastne hriech.

Takže našou výzvou ako veriacich pri oslovovaní tejto generácie je byť zrozumiteľní bez toho, aby sme ohrozili naše posolstvo. Bez ohľadu na to, s ktorou generáciou sa delíme o evanjelium, posolstvo sa nemení. Evanjelium, ktoré prinášali apoštoli v prvom storočí, je stále to isté, o ktoré sa delíme aj dnes.

Ale aj tak sa musíme prispôsobiť a stať sa, ako povedal Pavol: „všetko vo všetkom.“

Nájsť spoločnú reč so svetom bez toho, aby sme sa mu prispôsobovali

Pavol povedal: „… dal som sa do služby všetkým, aby som čím viacerých získal. Židom som bol Žid, aby som Židov získal; tým, čo sú pod zákonom, (bol som aj ja) akoby pod zákonom, hoci nie som pod zákonom, aby som získal tých, čo sú pod zákonom; tým, čo sú bez zákona, (bol som) akoby bez zákona, hoci nie som bez zákona Božieho, keďže som pod zákonom Kristovým, aby som získal tých, čo sú bez zákona; slabým bol som slabý, aby som slabých získal; všetkým bol som všetko, aby som aspoň niektorých priviedol ku spaseniu. A to všetko robím pre evanjelium, aby som bol jeho spoluúčastníkom“ (1. K 9:19–23).

Všimnite si, že Pavol hovorí: „nie som bez zákona Božieho, keďže som pod zákonom Kristovým.“ Keď sa nachádzate v blízkosti neveriacich, je potrebné určiť hranicu. Chceme byť opatrní a snažiť sa ich ovplyvňovať viac, než oni ovplyvňujú nás. Niekedy kresťania v snahe „nadviazať vzťah“ s neveriacimi urobia zbytočné kompromisy. Dávajte pozor, ak sa im budete príliš podobať, oni sa nikdy nebudú chcieť podobať vám.

Oslovme ľudí, ale stojme si za svojím a držme sa svojich zásad ako Ježišovi nasledovníci.

Bežná zámienka kresťana pre kompromis

Niektorí, ktorí by chceli vo svojom kresťanskom živote racionálne zdôvodniť kompromis, môžu proti tomu protestovať a povedať: „Veď Ježiš sa zdržiaval medzi hriešnikmi!“ To však nie je pravda. Ježiš sa väčšinou „nestretával s hriešnikmi.“ V skutočnosti sa „zdržiaval“ pri svojich učeníkoch.

Keď bol Ježiš s hriešnikmi oddelenými od Boha, nezostali tak dlho. Ženu pri studni konfrontoval s jej hriechom. Iste, miloval ju, ale upozornil ju, že v súčasnosti žije v hriechu s mužom. Aj ona potom prišla k viere. Áno, Ježiš odpustil žene pristihnutej pri cudzoložstve, ale bolo to až potom, čo ho nazvala „Pánom,“ a potom jej povedal: „Choď a odteraz viac nehreš… “ Keď vošiel do Zachejovho domu, do domu notorického hriešnika, ten malý chlapík vyšiel premenený. Vidíte, bol medzi hriešnikmi nie preto, aby sa im prispôsobil — alebo sa s nimi „stretával“ –, ale aby ich zmenil.

Pracujme teda na budovaní mosta do nášho strateného sveta, nie na jeho spálení. Zároveň neznižujme svoje štandardy, aby sme rozšírili svoj dosah.

Čo si o tom myslíte vy?

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,6/5 (15 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.