Ako učiť naše deti o peniazoch a ich spravovaní

Photo by Fabian Blank on Unsplash, https://unsplash.com/photos/pElSkGRA2NU

  • 24. Aug '10
  • 4 minúty
  • 5640
  • 61

Prečo je pre nás potom také ťažké naučiť naše deti správne narábať s peniazmi? Prečo naše deti opakujú tie isté chyby, ktoré sme robili my v ich veku? Nie sú toto zaujímavé otázky?

Všetci vieme, aké dôležité je byť dobrým hospodárom. Rozumieme, aké výhody to prináša, keď si múdro naplánujeme rozpočet, a aký pokoj mysle to zabezpečí, keď sme konečne slobodní od dlhov (dokonca aj keď sme ani jedno z toho ešte nezažili).

Mnohí tiež vedia vysvetliť rozdiel medzi akciami, podielovými fondami a anuitnými splátkami. Vieme mnoho vecí. Mnohé z nich dokonca aj praktizujeme. Prečo je pre nás potom také ťažké naučiť naše deti správne narábať s peniazmi? Prečo naše deti opakujú tie isté chyby, ktoré sme robili my v ich veku? Nie sú toto zaujímavé otázky?

Určite nedokážem ponúknuť odpovede na všetky otázky, avšak viem zopár vecí, ktoré môžu pomôcť našim deťom získať biblický pohľad na peniaze, a na to, ako byť ich pánom, namiesto toho, aby sa peniaze stali pánom im. Tak sa na ne pozrime:

1. Využite to, že svojim deťom pravidelne dávate peniaze

Moja manželka a ja sme sa rozhodli, že našim deťom budeme pravidelne dávať určitú sumu peňazí. No nie zadarmo. Na oplátku od nich očakávame, že si svoje povinnosti splnia bez zbytočných rečí a načas. Nevyužívame svoje deti ako lacnú pracovnú silu, no zúčastňujú sa prác okolo domu a prispievajú k celkovej čistote a poriadku nášho domova. Takto lepšie chápu, že peniaze neprichádzajú len tak, sami od seba, ale že na to, aby ich človek získal, musí tvrdo pracovať. Toto je hodnotná lekcia pre kohokoľvek.

2. Ponechajte deťom určitú mieru zodpovednosti

Staršie deti by mali dostávať dostatočné vreckové na to, aby si mohli niektoré veci už kupovať samostatne. V praxi to môže vyzerať napríklad tak, že si vrámci svojho vreckového budú stredoškoláci sami kupovať oblečenie, alebo deti základnej školy všetky pomôcky. Uistite sa však, že vreckové, ktoré dostanú bude stačiť na pokrytie týchto ich výdavkov. Táto možnosť byť do istej miery samostatný, dáva deťom obrovskú príležitosť naučiť sa zodpovedne hospodáriť, a tiež spoznať silu peňazí, keď si niečo kupujú. Naozaj potrebujú tie najdrahšie rifle? Čoho sú schopné sa vzdať, aby pri tom stále zostali štýloví? Majú predsa len obmedzené množstvo peňazí. Čím skôr sa naučia robiť múdre rozhodnutia a rozumieť potrebe vzdávať sa niektorých vecí, tým lepšie.

3. Žiadajte od nich, aby dávali

Ľudia sú zvyknutí dávať z nadbytku. Je však dôležité naučiť naše deti dávať ešte skôr, než si začnú hromadiť pre seba. Sadnite si spoločne s vašimi deťmi, a hľadajte odpoveď na otázku, kde alebo komu by chceli dávať. Môže to byť váš zbor alebo miestna nezisková organizácia. Svoje peniaze tiež môžu vložiť do medzinárodnej kresťanskej organizácie Súcit (Compassion International) alebo World Vision, a takto sponzorovať iné deti v chudobných krajinách. V každom prípade je nesmierne dôležité, aby sa vaše dieťa naučilo dávať časť svojich peňazí naspäť Bohu, a to hneď, ako bude dosť staré na to, aby dostávalo vlastné peniaze.

4. Plánujte rozpočet ako rodina

Toto je hádam jedna z najťažších vecí: veľmi radi si totiž nechávame naše vlastné, súkromné peniaze v tichosti pre seba. Avšak pre naše deti musíme byť aj v tomto príkladom. Aby to bolo tak, mali by sme sa ako rodina pravidelne mesačne alebo štvrťročne stretávať, a plánovať náš spoločný rozpočet zo spoločných peňazí. Takto budú mať naše deti príležitosť vidieť, že rovnaké požiadavky, aké kladieme na ne, musíme plniť aj my. Možnosť byť účastný na takýchto stretnutiach, pomáha deťom vidieť výzvy, ktorým pri vytváraní spoločného rozpočtu čelíme, a tiež pochopiť nutnosť kompromisov, ktoré pri tom všetci musíme robiť. Je to pre ne takisto príležitosť učiť sa z našich skúseností, a neopakovať rovnaké chyby, akých sme sa kedysi dopúšťali my. Ak sa to, ako hospodáriť s vlastnými peniazmi, nenaučia od nás, naučia sa to z televízie. Odkiaľ chcete, aby si vaše deti osvojili základy narábania s peniazmi?

5. Rozhodnutia ako výsledok spolupráce celej rodiny

Deti, hlavne tie staršie, rozumejú mnohým veciam oveľa lepšie, ako si často myslíme. Je preto veľmi dôležité dovoliť im zúčastňovať sa dôležitých rozhodnutí, týkajúcich sa peňazí. Takto si tiež môžu uvedomiť, že sú dôležitou a potrebnou súčasťou rodiny. Netvrdím, že by mali riadiť veci, ale vy ako rodičia by ste mali seriózne posúdiť názory, ktorými ony prispejú do diskusie. Ak napríklad uvažujete, že sa vzdáte rodinnej dovolenky, aby ste mohli zaplatiť poslednú splátku za auto, potom o tom hovorte ako rodina. Načúvajte ich myšlienkam a názorom, a zároveň to využite ako príležitosť niečo ich naučiť. Môžete byť prekvapení perspektívou ich pohľadu na vec. Ak deti budú vidieť, ako sa rozhodujete vy, potom je veľmi pravdepodobné, že prídu za vami s prosbou o radu, ak budú raz robiť rozhodnutia ony.

Určite existujú ešte mnohé iné spôsoby, ako vychovávať z našich detí dobrých hospodárov. Týchto pár bolo pre mňa veľmi užitočných v čase, keď som dospieval. Teraz ich využívam, aby som učil a vychovával svoje deti. Zrejme neexistujú žiadne záruky, keď príde na vzťah deti a peniaze, ak však vaše deti budú vidieť slobodnú voľbu, iniciatívu a otvorenosť v nakladaní s peniazmi u vás, bude to pre nich znamenať model, ktorý si aj ony osvoja (a potrebujú osvojiť), aby sa stali dobrými biblickými hospodármi. Nie je to ľahké, ani prirodzené pre žiadneho človeka, ale určite to za tú námahu stojí.

Philip Dean © 2010, www.christianpf.com.

Pôvodný článok nájdete na: christianpf.com

5/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.