Ako zniesť správy

https://unsplash.com/photos/4HqVMudO0Es

  • 22. Sep '21
  • 5 minút
  • 1515
  • 12

Čítať titulky skrze Žalmy

Pred dvoma tisícročiami navštívil Pavol Atény a zistil, že občania a návštevníci „na nič iné neboli takí ochotní, ako rozprávať alebo počúvať niečo nové“ (Sk 17:21). Pre Pavla to bola príležitosť šíriť jeho skutočne dobrú správu. Ako máme ale reagovať na dnešný neustály príval informácií čoraz väčšieho množstva správ z čoraz väčšieho množstva miest, než s akými sa stretli predchádzajúce generácie?

„Boh drží vo vzduchu nekonečný počet loptičiek, ale väčšina z nás udrží iba jednu alebo dve.“

V roku 1985, keď Neil Postman napísal knihu Amusing Ourselves to Death (Ubaviť sa k smrti), hrozilo, že budeme viesť ľahkomyseľné životy a zomrieme so smiechom. Postman zomrel v 2003, keď nepretržité spravodajské kanály začali vytláčať predchádzajúcu éru zábavných relácií a seriálov. Odvtedy sa prúd — posilnený o Twitter, Instagram, TikTok a Facebook — zmenil na povodeň. Postmanova obava z úteku pred realitou je stále dôležitá, ale otázka pre dnešok znie: Umrieme s plačom alebo prinajmenšom s úzkosťou?

Správy skrze Žalmy

Jedným z navrhovaných riešení je nevenovať pozornosť správam. Možno sa tak dokážete vyhnúť únave, ktorá je evidentná z tejto aprílovej správy na spravodajskom serveri Ozy: „Ďalší deň, ďalšia hrôza. Strelec zastrelil vo štvrtok neskoro večer v zariadení FedEx v Indianopolise osem ľudí predtým, ako spáchal samovraždu. Ďalšia masová streľba, ktorá zasiahla Ameriku.“

Proste „ďalší deň, ďalšia hrôza“? Biblia, našťastie, ponúka lepší prístup k neustálemu prúdu zlých správ, ktoré sa na nás dnes valia. Štyri konkrétne žalmy mi obzvlášť pomohli prebrodiť sa zúfalstvom v správach bez toho, aby som sa utopil.

1. Nebuď zaneprázdnený správami

„Nezháňam sa po veciach príliš vysokých ani po tom, čo je nad moje sily, ale som pokojný a tichý ako dieťa v matkinom náručí. (Ž 137:1–2, Botekov prekl.)

Vysoké veci nad naše sily sa určite týkajú teologických skutočností, ale tieto slová môžeme použiť aj na správy. Biblia nám nehovorí, aby sme sa vyhýbali veľkým správam z inej časti krajiny alebo sveta. Hovorí nám, aby sme nimi neboli zaneprázdnení.

Môžeme čítať titulky bez toho, aby sme museli tráviť čas rozmýšľaní o veciach, nad ktorými nemáme žiadnu kontrolu. Boh drží vo vzduchu nekonečný počet loptičiek, ale väčšina z nás udrží iba jednu alebo dve. Musíme sa sústrediť na to, s čím musíme žonglovať, a nie na to, čo spôsobí, že zanecháme naše konkrétne povinnosti.

2. Uvedom si, kde leží tvoja jediná nádej

„Vedieš ma svojou radou a potom do slávy ma prijmeš. Kohože mám na nebi? A keď som s Tebou, netúžim po zemi.“ (Ž 73:24–25)

Smer v tomto živote, nádej a očakávanie večného života a záver: Akú inú možnosť máme? Keď je pre správy, ktoré pútajú našu pozornosť, ťažké byť pokojný a tichý, je načase si prečítať Bibliu a potešiť sa Božím vedením, Božím prísľubom, Božou jedinečnosťou.

3. Sleduj Božie správy viac ako ľudské

„Aké veľké sú Tvoje skutky, Hospodine, prehlboké sú Tvoje myšlienky! Nerozumný človek to nechápe, blázon to nepochopí. Keď bezbožníci rašia ako bylina a prekvitajú všetci páchatelia neprávosti, to preto, aby boli naveky vyhladení.“ (Ž 92:6–8)

Toto učenie je v rozpore so súčasnou múdrosťou. Psychológ Lawrence Kohlberg sa preslávil tvrdením, že „autonómne myslenie“ je siedmou a najvyššou fázou intelektuálneho rozvoja človeka. Znamená to, že sa staneme Bohom.

Najvyšším stupňom je v skutočnosti závislé myslenie, ktoré rozpoznáva našu závislosť na Bohu. Augustín kedysi dávno povedal: „Ak veríš tomu, čo sa ti páči v evanjeliu, a odmietaš to, čo sa ti nepáči, neveríš evanjeliu, ale sebe.“ Dnes by sme mohli povedať, že ak sa viac snažíme sledovať správy než Bibliu, nedôverujeme evanjeliu, ale nášmu informačnému kanálu na Facebooku.

4. Všimni si svedectvo o skazenosti

„Nebesá rozprávajú o sláve Božej a dielo Jeho rúk zvestuje obloha. Deň dňu odovzdáva zvesť, noc noci podáva poznanie.“ (Ž 19:2–3)

V roku 2021 naše nepretržité spravodajské služby odovzdávajú zvesť, ale neoslavujú Boha — a napriek tomu sa zo správ dozvedáme niečo, čo ukazuje hriešnosť človeka. Biblia učí, že keď sa človek odvráti od Boha, koná ako zver a jeho zverstvo sa niekedy prejaví v hrozných zločinoch. Nechceme sa nimi zaoberať, ale ak ich ignorujeme, ignorujeme dôkazy o ľudskej hriešnosti, ktoré sú pre kresťanstvo zásadné — pretože ak sa človek bez Boha nespráva ako zviera, potom Kristova obeť nebola nevyhnutná.

„Poteš sa Božím vedením, Božím prísľubom, Božou jedinečnosťou.“

Keď budeme mať na pamäti tieto verše, môžeme si byť vedomí správ, ale nebudeme preťažení amorálnou žurnalistikou, ktorá zdôrazňuje hluk a zúrivosť sveta a prezentuje ľudské životy ako hlúpe a nezmyselné príbehy. Biblia často púta pozornosť, pretože nás prebúdza a upozorňuje na povahu Boha a človeka. Amorálna žurnalistika púta pozornosť iba na seba a nesmeruje nás k Bohu.

Útecha v živote a smrti

Sme malí hobiti v tomto veľkom svete, ale máme príležitosť oslavovať Boha a okamžite sa z Neho tešiť. Ako poznamenáva John Piper: „Každá radosť, ktorej jadrom nie je Boh, je prázdna a nakoniec praskne ako bublina.“ V Kristovi môžeme mať veľkú radosť z toho, že objavíme viac z Neho vo všetkých veciach a budeme Ho ctiť nadovšetko.

Väčšinu nocí, než ideme spať, si s manželkou povieme prvú otázku a odpoveď Heidelbergského katechizmu. Dokáže nás ukotviť v skutočnostiach, ktoré vysoko prevyšujú spravodajský cyklus a dokonca aj smútok, ktorý občas zasiahne naše životy. Otázkou je, čo je našou jedinou útechou v živote a smrti. Tu je odpoveď:

Že nepatrím samému sebe, ale patrím svojmu vernému Spasiteľovi, Ježišovi Kristovi, ktorý svojou vzácnou krvou plne zaplatil za všetky moje hriechy. Vyslobodil ma od každej moci diabla a chráni ma tak, že bez vôle môjho nebeského Otca mi nemôže spadnúť ani vlas z hlavy. Áno, všetky veci musia slúžiť pre moje spasenie, preto ma Jeho Svätý Duch uisťuje o večnom živote a robí ma srdečne ochotným a pripraveným žiť pre Neho.

Tento skvelý prísľub brilantne zhŕňa to, čo učí Biblia. Musíme byť menej nezávislí, ale byť viac závislí na Bohu, ktorý nás zachránil. „Patriť“ znamená patriť, „plne zaplatil“ znamená plne, „každej moci diabla“ znamená každej moci, „všetky veci“ slúžia pre naše spasenia, čo znamená všetky veci.

Ak týmto prísľubom veríme a budeme si ich neustále pripomínať, môžeme počúvať správy bez toho, aby sme im venovali prílišnú pozornosť. Môžeme si pamätať, kde je naša jediná nádej. Môžeme sledovať viac Božie správy ako ľudské. A môžeme vidieť skazenosť bez toho, aby nás to pohltilo. Inými slovami, môžeme stáť vzpriamene v informačnej dobe.

Marvin Olasky  © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG

PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,5/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.