Bez pôstu nespoznáš, kým skutočne si

Photo by Patrick Fore on Unsplash, https://unsplash.com/photos/m9qWesqRN0M

  • 22. Feb '23
  • 7 minút
  • 672
  • 1

Čo si predstavíte, keď sa povie pôst? Askéza? Obdobie pred veľkou nocou, ktoré začína popolcovou stredou a, mimochodom, je to práve dnes? Technika na zníženie hmotnosti? Diéta? Prerušovaný pôst (intermittent fasting)? A čo vy? Skúšali ste sa už niekedy postiť? Prečo? Od čoho? Ako to dopadlo?

Ponúkam vám niekoľko myšlienok o pôste, vďaka ktorým možno prehodnotíte, či, kedy a ako sa budete postiť.

PREČO SA POSTIŤ

Ako hovorí známy motivátor, potrebujete začať otázkou „Prečo?“ Aký má pôst zmysel?

Len pred niekoľkými desaťročiami sa pôst pokladal za niečo nezaujímavé, určené len pre náboženských fanatikov a ľudí so zdravotnými problémami. Dnes je to už úplne inak. Zdravý životný štýl istý druh pôstu predpokladá. 16/8 či dokonca 12/12 nie sú len obyčajné zlomky, ale vyjadrujú hodiny, počas ktorých človek je, alebo sa naopak postí. Nie je to otázka 1 dňa v týždni, jedného či dvoch období roka, je to súčasť každého dňa.

Pre dnešného človeka môže byť pôst naozaj len o zdraví. Ale čo ak je v pôste ukryté niečo hlbšie?

MOJE ZAČIATKY S PÔSTOM

Ako čerstvý nasledovník Ježiša som sa vo svojich teenagerských rokoch zoznamoval s pôstom postupne. Pôst na Vianoce či Veľký piatok bol skôr otázkou vôle. Každý chalan má v sebe tú otázku — mám na to? A rovnako som sa to pýtal aj seba. Nebolo v tom nič duchovné. Tradícia pôstu počas týchto dní len nahrávala tomu, aby som si túto výzvu skúsil. Potom prišlo obdobie pôstu. Prečo neskúsiť niečo viac? 40 dní bez sladkostí? To by mohlo mať dobrý vplyv na moje stravovacie návyky. A samozrejme, možno sa mi podarí viac čítať Bibliu a modliť sa… možno.

Po týchto prvých pokusoch a tiež po tom, ako som spoznával viac Ježišov život, sa otázka pôstu začala vynárať častejšie. Ježiš sa predsa postil 40 dní (Mt 4:2). Pôst spomínal vo svojej najslávnejšej kázni (Mt 6:16). Jánovi učeníci aj farizeji sa postili a riešili, prečo sa Ježišovi učeníci nepostia. On im v zaujímavom rozhovore vysvetlil, že jeho učeníci sa budú postiť, keď odíde (Mk 2:18nn). Zdalo sa mi, že Ježiš a Biblia spomína pôst dosť často na to, aby som to len tak obchádzal.

Bolo celkom zjavné, že tu nešlo o zdravý životný štýl, predvádzanie svojich duchovných svalov či dláždenie si cesty do neba (toto Ježiš kritizoval).

Ak to robili títo všetci, potom prečo nie ja?

OTÁZKA MOTÍVOV

Prečo by som sa mal postiť?

V Biblii sa opisuje viacero motívov, prečo sa rôzni ľudia postili.

  1. Ezdráš (8:21) vyhlásil pôst, aby ľudia spoznali, čo je Božia vôľa pre ich rodiny.
  2. Nehemiáš (1:4) sa modlil a postil mnoho dní a nocí za svoj národ, prosil o odpustenie a vyznával hriechy svojho národa.
  3. Ester (4:16) sa spolu s celým národom postila za „priazeň u kráľa,“ v podstate za záchranu ich národa, pretože im hrozila genocída. 
  4. Dávid (2. Sam 1:11–12) sa postil a smútil spolu so svojimi mužmi, pretože zomrel kráľ Saul.

Toto je len niekoľko motívov, ktoré opisuje Biblia. Ďalší by mohol byť ten, že Ježiš predpokladal pôst u svojich nasledovníkov. Ak chceš byť nasledovníkom Ježiša, potom by si mal nad pôstom silno uvažovať už len preto.

KEĎ JE PÔST HORŠÍ AKO OPIŤ SA

Takto sa volá jeden z našich podcastov. Ale okrem toho to povedal človek, ktorého si Boh použil, aby začal reformáciu v Európe — Martin Luther.

Ako môže byť pôst horší ako opiť sa? To nedáva zmysel, poviete si.

Ak sa ale človek postí preto, že si tým chce niečo u Boha zaslúžiť, potom je pôst horší, ako keď sa niekto opije. Zlý motív ťa môže viesť mimo Ježiša. Ak si myslíš, že si dokážeš zaslúžiť nebo tak, že sa budeš snažiť byť dobrý, alebo ak sa budeš často či pravidelne postiť, si na omyle. Nebo sa nedá zaslúžiť.

Ak pôst buduje tvoje ego, duchovnú pýchu, potom je oveľa horší, ako keď sa opiješ.

Keď sa človek opije, vie, že urobil niečo zlé. Ale keď sa postí, myslí si, že robí niečo veľmi dobré a nevidí svoj nesprávny motív.

POTREBUJEŠ PREBRÚSIŤ?

Môj starý otec často hovorieval, že nie je nič horšie ako tupý nôž. Ťažko sa s ním krája, ale ľahko sa s ním porežeš.

Možno sa ti stalo, že tvoj život vyzerá ako otupený nôž. Kráčaš z jedného dňa do druhého, plníš svoje úlohy, prežívaš, ale potreboval by si nabrúsiť. Získať späť ostrosť, zápal, víziu.

Nie je iné miesto, kde také niečo môžeš získať, iba pri Ježišovi. A nie je lepší spôsob, ako s Ježišom tráviť viac času, ako keď sa budeš nejaké obdobie postiť.

Môže to byť od jedla, ale vôbec nemusí. Urob si prehľad svojho bežného týždňa (napr. tak ako opisujem vo svojom staršom blogu). Zistíš tak, kde dokážeš „ušetriť“ najviac času.

Keď na to prídeš, je možné, že Pán Boh ti ukáže, že sa v skutočnosti nepotrebuješ postiť od jedla, ale od mobilu. Alebo sociálnych sietí. Alebo netflixu. V princípe je jedno čo, dôležité je, ako využiješ čas, ktorý získaš. Ak sa budeš nudiť, alebo si vymyslíš inú zábavku, žiadne prebrúsenie nezažiješ. Ak sa ale prinútiš (lebo niekedy je to naozaj o nútení sa, napriek tomu ako to neromanticky znie), namiesto toho, aby si večer 2 hodiny pozeral film — 2 hodiny čítal Bibliu, hoci len na 1 deň v týždni, verím, že sa niečo môže stať v tvojom srdci.

MIESTNOSŤ, KDE VŠETCI ROZPRÁVAJÚ

Predstav si na chvíľu miestnosť plnú ľudí. Každý tam niečo hovorí, a hovorí tak hlasno, že nepočuješ ani svojho vlastného slova. Čo ak je svet presne takouto miestnosťou, kde ku tebe hovorí jeden hlas cez druhý, prekrikujú sa a doslova bojujú o to, aby si ich počúval?

Čo by si urobil, keby jeden z tých hlasov bol hlasom osoby, ktorú nadovšetko miluješ?

Ja by som sa ju rýchlo snažil nájsť, chytiť za ruku a vyviesť z tej miestnosti niekam do ticha, aby som mohol počuť jej hlas.

Možno to je to, čo potrebujeme urobiť vo vzťahu s Bohom. Odstrániť všetky hlasy, ktoré sa prekrikujú a započúvať sa len do Jeho hlasu. Možno ho už nevieme rozoznať. Možno ho už skoro nepoznáme. Možno keď si začneš čítať Bibliu, tak sa ti bude zdať, že Boh už cez ňu k tebe nehovorí.

A možno potrebuješ len vydržať. Počkať. Utíšiť všetky ostatné hlasy, myšlienky, ktoré sa snažia prekričať ten Jeho hlas.

Pôst je na to ideálna príležitosť.

JEDNODUCHÝ POKUS

Jeden kazateľ raz hovoril o lekcii, ktorú sa naučil na vysokej škole. Na jednej hodine im profesor prikázal študovať niekoľko veršov z Biblie. Na tom by nebolo nič neobvyklé, ale povedal im, že na to majú hodinu a majú si zapisovať všetko, čo ich v danom texte osloví.

Na začiatku sa mnohí čudovali, ako nad tým môžu hodinu premýšľať. Po prvých 10 minútach mali viacerí napísané nejaké poznámky a mysleli si, že už k tomu nebudú mať nič viac. Mali však hodinu, a tak sedeli, premýšľali, čakali. Po polhodine sa začali diať veci. Po skoro hodine mnohí ešte dopisovali a z hodiny odchádzali s pocitom, že nemali dosť času. Pán Boh hovoril. Oni počúvali.

Možno potrebujeme vo svojich životoch urobiť podobný pokus. Skúste to. Ak nemáte čas na modlitbu, čítanie Biblie a premýšľanie nad dôležitými otázkami v živote, vytvorte si ho prostredníctvom pôstu. Budete prekvapení, kam vás pôst môže zaviesť.

VIEŠ, KTO SI?

V minulosti som veľmi rád pozeral filmy o elitných amerických jednotkách S.E.A.L.S. Už len dostať sa do výberu je veľmi náročné. Prejsť celým výcvikom dokáže len 30 % z vybraných uchádzačov. Tento tréning vás chce dostať na hranu vašich možností, aby zistil, čo budete robiť v hraničných situáciách, ktoré vojna a operácie v nej prinášajú.

Pôst môže byť pre vás podobným tréningom, aby ste zistili, kde sú vaše hranice. Aby ste zistili čo je vo vašom vnútri, kým skutočne ste. Možno prídete na to, že je to s vami oveľa horšie, ako ste si mysleli. Pôst dokáže vytiahnuť z vášho vnútra to, o čom ste ani netušili, že tam je.

Ale práve toto je situácia, v ktorej potrebujeme byť častejšie. Dôjsť na hranice svojich možností a uvedomiť si, že ja to nedám. Ja na to nemám. Prísť s prázdnymi rukami pred Boha s úplným uvedomením kým a akí bez neho sme.

JEŽIŠOV PÔST

Keď sa Ježiš postil na púšti 40 dní, prišiel ho pokúšať diabol. V skutočnosti na púšti nešlo o nič iné, ako o to, či Ježiš vie, kým je. Diabol každé pokušenie začínal slovami „Ak si Boží Syn… “ Ježiš tento boj na púšti vyhral, pretože vedel, kým je. A vďaka tomu, že vyhral na púšti, na kríži, a dokonca vyhral aj boj nad smrťou, môžeme svoj boj tu na zemi vyhrať aj my.

Nie svojimi silami a schopnosťami. Naopak. Tým, že sa Mu úplne odovzdáme.

Keď pochopíš, že nič nemáš a nič Mu nemôžeš dať, a že On, ktorý má všetko, sa toho všetkého vzdal kvôli tebe, otvorí sa ti nebo, spoznáš skutočného Ježiša a začneš Ho nasledovať. A potom sa už nebudeš pýtať, či, kedy, alebo prečo sa máš postiť.

4,8/5 (19 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.